Μήνυμα προς τους επενδυτές απέστειλε από το Νταβός ο αντιπρόεδρος της BlackRock  Φίλιπ Χίλντεμπραντ, προειδοποιώντας τους ότι οι εξελιξη των πληθωριστικών πιέσεων μπορεί να καταστήσει τα «στοιχήματά» τους πολύ αισιόδοξα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο πρώην πρόεδρος της Swiss National Bank (Ελβετικής Εθνικής Tράπεζας) είπε ότι η ταχεία επιβράδυνση της αύξησης των τιμών καταναλωτή δίνει στις χρηματοπιστωτικές αγορές μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας σχετικά με τις υποκείμενες πιέσεις.

«Ο πληθωρισμός των αγαθών θα συνεχίσει να μειώνεται αρκετά γρήγορα – έχουμε τώρα αρνητικούς αριθμούς – και αυτό ουσιαστικά μειώνει τους συνολικούς αριθμούς πληθωρισμού αρκετά δραματικά», είπε σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. «Ως αποτέλεσμα, οι αγορές έχουν τώρα προεξοφλήσει, νομίζω, πιθανώς υπερβολικές μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ».

«Κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι τόσο εύκολο να σταθεροποιηθεί στους στόχους πληθωρισμού του 2% που αναζητούν οι κεντρικές τράπεζες, και έτσι η αισιοδοξία για τα επιτόκια, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, είναι μάλλον υπερβολική».

Οι αγορές χρήματος στοιχηματίζουν σε έξι μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φέτος και «βλέπουν» πάνω από 50% πιθανότητα για μια έβδομη κίνηση, σύμφωνα με τα swaps που συνδέονται με τις ημερομηνίες των συνεδριάσεων πολιτικής. Η πρώτη τέτοια μείωση αναμένεται τον Μάιο.

Ο Χίλντεμπραντ προειδοποίησε ότι οι επενδυτές θα διαπιστώσουν αρκετά σύντομα ότι μια τέτοια προοπτική είναι λανθασμένη.

«Ανησυχώ λίγο διότι προεξοφλούμε μία σχεδόν τέλεια ήπια προσγείωση, όπου το πρόβλημα του πληθωρισμού έχει εξαφανιστεί», είπε.

Ειδικότερα, ο Χίλντεμπραντ προειδοποίησε ότι οι αυξήσεις των τιμών στις υπηρεσίες εξακολουθούν να είναι σημαντικές και ότι οι μισθοί αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. Αυτό θα περιορίσει το κατά πόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να βοηθήσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, εν μέσω αναιμικής ανάπτυξης.

«Θα υπάρξει αδυναμία στην οικονομία, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό, αλλά νομίζω ότι αυτό που θα διαπιστώσουν οι κεντρικές τράπεζες, ιδίως στις ΗΠΑ, είναι ότι δεν θα έχουν τόσο μεγάλο περιθώριο για μειώσεις σε σχέση με αυτό που εκτιμάται σήμερα».

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Έρχεται νέο re-rating για τις ελληνικές τράπεζες το 2024 (γραφήματα)

SoftwareOne: «Όχι» στη μειωμένη προσφορά εξαγοράς $3,5 δισ. δολ. από την Bain Capital

Opinion Poll: Κυριαρχία Μητσοτάκη, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ – Διχασμός για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ