H πρόσφατη κυβερνο-επίθεση στην ION Trading του Αντρέα Πινιατάρο, ο οποίος προ μηνών είχε ενδιαφερθεί για την απόκτηση μεριδίου μετοχών στην Τράπεζα Πειραιώς, φαίνεται πως προκάλεσε ό,τι πάντα προσπαθούσε να αποφύγει ο Ιταλός μεγιστάνας: Τη δημοσιότητα.  

Ο πρώην trader της Salomon Brothers, ο οποίος ίδρυσε τον Όμιλο ION μέσα στη δεκαετία του ‘90, καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του καριέρας, βρισκόταν στο παρασκήνιο. Σπάνια μιλούσε σε εκδηλώσεις, ουδέποτε έδινε συνεντεύξεις σε αγγλόφωνα media.  

Ακόμη και στα τέλη Ιανουαρίου, όταν οι Ρώσοι χάκερς εξαπέλυσαν κυβερνο-επίθεση στα συστήματα της ION, ο 52χρονος χρηματιστής επιχείρησε (ανεπιτυχώς) να μείνει στο περιθώριο, αποφεύγοντας τα βλέμματα της επίμονης δημοσιότητας.  

Πρώην εργαζόμενοι, μιλώντας στο Bloomberg, υποστηρίζουν ότι το χαμηλό προφίλ του Πινιατάρο αντικατοπτρίζει το στιλ διοίκησής του. Αθόρυβος αλλά αποτελεσματικός. Δεν είναι τυχαίο ότι επί σειρά ετών λειτουργούσε ως ο κινητήριος μοχλός για το πώς η -με έδρα στο Δουβλίνο- εταιρεία του μετασχηματίστηκε από μια fintech start-up, σε βασικό «παίχτη» του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Πολλά από τα deals του Πινιατάρο, ο οποίος κατάγεται από την Μπολόνια, ακολουθούν ένα παρόμοιο μοτίβο, σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία που εξαγοράζεται απορροφάται το συντομότερο δυνατόν, με τους περισσότερους εργαζόμενους να αποχωρούν ή να οδηγούνται σε αποχώρηση.  

«Ο Πινιατάρο κατέστησε το χαμηλό προφίλ σε σήμα κατατεθέν της επιχειρηματική του δραστηριότητας» δηλώνει στο Bloomberg ο Κάρλο Αλμπέρτο Καρνεβάλε Μάφε, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Bocconi στο Μιλάνο. «Όμως, ενώ οι εξαγορές προϋποθέτουν εμπιστευτικότητα και διακριτικότητα, η κυβερνο-ασφάλεια αποτελεί δημόσια αγαθό και απαιτεί δημόσια λογοδοσία».  

Η επίθεση των Ρώσων χάκερ στην ION ξεκίνησε στις 31 Ιανουαρίου και επηρέασε 42 πελάτες, ανάμεσα στους οποίους «φιγουράρουν» αρκετές ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες.  

Αυτή η εξέλιξη, οπωσδήποτε, υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο των ιδιωτικών εταιρειών στη λειτουργία των χρηματαγορών. Το λογισμικό τους είναι εξαιρετικά σημαντικό στη διεκπεραίωση των συναλλαγών ανάμεσα σε τράπεζες, brokers και χρηματιστήρια. 

Στον απόηχο της επίθεση, ο κορυφαίος επόπτης της αγοράς παραγώγων στις ΗΠΑ προειδοποίησε ότι η εξάρτηση του κλάδου από τρίτους παρόχους υπηρεσιών, όπως η ION, συνιστά πηγή κινδύνου.  

Τάχιστη ανάπτυξη  

Ο Πινιατάρο κατέστη ευρύτερα γνωστός στην Ιταλία μόλις το 2021, όταν η ION αγόρασε την εταιρεία διαχείρισης κινδύνου Cerved Group έναντι 1,9 δισ. ευρώ. Επρόκειτο για μία από τις συνολικά 32 εξαγορές μέσα στις τελευταίες δύο δεκαετίες, συνολικού ύψους 16 δισ. ευρώ.  

Η ION χρηματοδότησε αυτά τα deal, δανειζόμενη χρήματα από τις τράπεζες και βασιζόμενη στα μελλοντικά έσοδα, όπως δηλώνει ένας πρώην υπάλληλος.  Σε μια σπάνια συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore στις 3 Φεβρουαρίου, ο Πιανατάρο διευκρίνισε ότι οι ταμειακές ροές της εταιρείας ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ. 

Οι περισσότερες εξαγορές συντελέστηκαν κατά τη διάρκεια δύο διαφορετικών χρονικών περιόδων. Η πρώτη τοποθετείται μεταξύ 2008 και 2013, όταν η ION απέκτησε τη Rolfe & Nolan (πάροχο λογισμικού στη βιομηχανία των futures), τη FFastFile (trading software) και την Patsystems UK (πάροχο ηλεκτρονικού trading). Η δεύτερη αφορά τα έτη 2018 – 2019, όταν απορρόφησε τις Fideass Group (trading software) και Acuris (εταιρεία ενημέρωσης και πληροφορίας).  

Στην πρόσφατη συνέντευξή του, ο Πινιατάρο περιέγραψε την ION ως ένα υβρίδιο private-equite και πιο παραδοσιακής εταιρείας, με τη διαφορά ότι δεν αποτελεί εταιρεία εξαγορών, καθώς συνήθως δεν προσπαθεί να πουλήσει ό,τι έχει αποκτήσει.  

Trader στη Salomon

Ο Ιταλός χρηματιστής ξεκίνησε το χτίσιμο της εταιρείας στην ηλικία των 25 ετών, ενόσω εργαζόταν ως trader στη Salomon στο Λονδίνο. Εκεί ξεχώρισε πολύ γρήγορα για τις ικανότητές του στη βιομηχανία των παραγώγων που είναι συνδεδεμένα με τα επιτόκια.

Αυτή η δουλειά προσελκύει συγκεκριμένους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν κλίση στα μαθηματικά και διαθέτουν πνευματική πειθαρχία, όπως υποστηρίζει ο Έρικ Ροσενφελντ, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στον κλάδο της δεκαετία του ‘80, αφού πρώτα εργάστηκε ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. «Αλλά είναι, επίσης, φιλόδοξοι και λατρεύουν τα μεγάλα ρίσκα» σπεύδει να προσθέσει. 

H ευκαιρία της ION

Στα μέσα του ‘90, ενόσω οι αγορές αποκτούσαν ολοένα και μεγάλη εξάρτηση από τους υπολογιστές, η Salomon θέλησε να βελτιώσει την τεχνολογία της, με αποτέλεσμα να συνεργαστεί με την εταιρεία λογισμικού List Holdings, η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε ION Trading UK. O Πινιατάρο ηγήθηκε αυτής της προσπάθειας και τοποθετήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο.  

Η μοίρα του Ιταλού άλλαξε στα τέλη της δεκαετίας, όταν η Salomon (σήμερα βρίσκεται στον έλεγχο της Citigroup) αποφάσισε να περιορίσει την έκθεση στην ριψοκίνδυνη αγορά του αρμπιτράζ σταθερού εισοδήματος.  

Ο ίδιος και μια σειρά άλλων traders έφυγαν από την τράπεζα και ίδρυσαν την Endeavour Capital Management, μια λονδρέζικη επενδυτική εταιρεία. Ωστόσο, το εν λόγω εγχείρημα αποδείχθηκε βραχύβιο και στις αρχές του ‘00 αποφάσισε να αφοσιωθεί πλήρως στην ION, την οποία διευθύνει μέχρι και σήμερα. 

Στο μεταξύ, η προσωπική του περιουσία εκτοξεύθηκε, με αποτέλεσμα να θεωρείται σήμερα ένας από τους πλουσιότερους άνδρες στην Ιταλία, με ακίνητη περιουσία από την Ελβετία έως την Καραϊβική. 

Τα λύτρα

H LockBit, η ρωσική οργάνωση που σχετίζεται με την κυβερνο-επίθεση, ανακοίνωσε στις 3 Φεβρουαρίου ότι τα λύτρα πληρώθηκαν και ότι η πρόσβαση στα «χακαρισμένα» συστήματα αποκαταστάθηκε.  

Η ION, από την πλευρά της, αρνήθηκε να σχολιάσει το παραπάνω, αλλά η εταιρεία ενημέρωσε τη Δευτέρα ορισμένους πελάτες της ότι τα συστήματα έχουν επανασχεδιαστούν και, αφού δοκιμαστούν και ελεγχθούν, θα λανσαριστούν στην αγορά. 

Ο Κρεγκ Πίρονγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χιούστον, ο οποίος ειδικεύεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές, έχει ακούσει «κατά καιρούς» για την ION, αλλά δεν ξέρει «τίποτα» για τον Πινιατάρο. «Στα χρηματοοικονομικά μπορείς συχνά να παραμείνεις “μυστικός”, ιδίως αν δεν έχεις άμεση επαφή με τις ρυθμιστικές αρχές. Αυτό είναι βιώσιμο για όσο διάστημα όλα λειτουργούν ομαλά».

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης: Έκτακτο επίδομα από 200 έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Κόπωση» λίγο πριν τις 1.100 μονάδες – Σε υψηλό 2μήνου η Coca Cola, στο +30% η MIG (upd)

Έπεσαν οι υπογραφές από MYTILINEOS και EDPR για αιολικό PPA 78 MW