Bloomberg

Απίστευτο αίτημα στο ΔΝΤ: «Μην μας δανείζετε»

  • newsroom


Οι πολίτες της χώρας έχουν κατακλύσει τα social media του Ταμείου με μηνύματα να παρακρατήσει τα χρήματα, καθώς δεν εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε ένα τριετές χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 2,34 δισ. δολαρίων για την Κένυα αλλά ως αποτέλεσμα δέχεται καταιγισμό επικρίσεων στα social media από τους ίδιους τους Κενυάτες.

Οι πολίτες της μεγαλύτερης οικονομίας της Ανατολικής Αφρικής διαμαρτύρονται γιατί δεν θέλουν να δοθούν άλλα δάνεια στην κυβέρνησή τους, καθώς όπως υποστηρίζουν ότι οι κρατικοί αξιωτούχοι της χώρας είναι διεφθαρμένοι και θα καταχραστούν μεγάλο μέρος των χρημάτων.

Σύμφωνα με κείμενο διαμαρτυρίας που είχε συγκεντρώσει 232.000 υπογραφές μέχρι την Παρασκευή, «τα προηγούμενα δάνεια προς την κυβέρνηση της Κένυας δεν έχουν χρησιμοποιηθεί με σύνεση και συχνά έχουν οδηγήσει σε μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς».  Το κείμενο συνεχίζει αναφέροντας ότι «Το ΔΝΤ μπορεί και πρέπει να κάνει το σωστό: να παρακρατήσει τα κεφάλαια μέχρι να εκλεγεί η νέα, ελπίζουμε πιο υπεύθυνη, κυβέρνηση το επόμενο έτος».

Αρκετοί πολίτες αναφέρονται στις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα φέτος ο Προέδρος  της χώρας, Uhuru Kenyatta, σύμφωνα με τον οποίο περίπου 2 δισ. σελίνια (18,6 εκατ. δολάρια) κλέβονται από κυβερνητικά ταμεία, καθημερινά.

Κακό timing

Η αρνητική δημοσιότητα θα είναι ανησυχητική για το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον Τσόρτσιλ Ογκούτου, επικεφαλής έρευνας της Genghis Capital.

«Το timing δεν θα μπορούσε να ήταν χειρότερο καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η Εαρινή Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας και όλα τα σχόλια στα social media του Ταμείου προέρχονται από Κενυάτες», είπε τηλεφωνικά. «Αμφιβάλλω για το εάν χρέος προς το ΔΝΤ μπορεί να ανακληθεί, όπως είναι ο κύριος στόχος της εκστρατείας, αλλά θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διαφάνεια από την κυβέρνηση όσον αφορά τη συσσώρευση χρέους».

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα απαιτηθεί κάποιο πρόγραμμα λιτότητας στην Κένυα, όπου το δημόσιο χρέος αναμένεται να κορυφωθεί στο 73% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2022-23. Σύμφωνα με το Ταμείο το πρόγραμμα λιτότητας θα προωθήσει τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση και θα ενισχύσει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία μέσω του πλαισίου κατά της διαφθοράς.

Οι διευκολύνσεις και η πρόσθετη χρηματοδότηση τόσο από ευνοϊκές πηγές όσο και από τις αγορές, σε συνδυασμό με την αναστολή της εξυπηρέτησης του χρέους, θα βοηθήσουν στην κάλυψη των «σημαντικών» μεσοπρόθεσμων αναγκών της Κένυας, ανέφερε το ΔΝΤ στον ιστότοπό του απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το νέο πρόγραμμα. «Η εναλλακτική λύση σε αυτήν τη χρηματοδότηση είναι πολύ πιο έντονη δημοσιονομική περιστολή ή πολύ πιο ακριβός δανεισμός», αναφέρει το Ταμείο.

Διαβάστε ακόμα:

Η μάχη για τα €230 εκατ. του καφέ στα ράφια της λιανικής

Προβλήματα στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ποιοι αποκλείονται παρότι δικαιούχοι – Τι εξετάζεται

ΟΑΕΔ: Ξεκινά τη Δευτέρα 12 Απριλίου η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα

Απόρρητο Απόρρητο