Λίγες ημέρες πριν από την απαγόρευση των smartwatches της Apple στις ΗΠΑ, ο κολοσσός σχεδιάζει μία αποστολή διάσωσης της επιχείρησης αξίας $17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία θα περιλαμβάνει βελτίωση του λογισμικού και άλλες πιθανές λύσεις.

Οι μηχανικοί της εταιρείας προσπαθούν να προχωρήσουν σε αλλαγές στους αλγόριθμους των συσκευών που μετρούν το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα του χρήστη, ένα χαρακτηριστικό το οποίο η Masimo Corp. πιστεύει πως παραβιάζει τις πατέντες της.

Πρόκειται για μία προσπάθεια υψηλού βαθμού επικινδυνότητας και πρωτοφανούς κλίμακας. Αν και τα προϊόντα της Apple έχουν προηγούμενως αποκλειστεί σε ορισμένες χώρες λόγω νομικών προβλημάτων, η αναμενόμενη απόφαση αναμένεται να πλήξει ένα από τα πιο κερδοφόρα προϊόντα της Apple στις ΗΠΑ λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Χωρίς κάποιο βέτο της τελευταίας στιγμής από τον Λευκό Οίκο, η απαγόρευση η οποία επιβλήθηκε από την International Trade Commision (ITC) θα τεθεί σε ισχύ από τις 25 Δεκεμβρίου και ύστερα.

Η Apple θα μπορούσε να φτάσει σε συμβιβασμό με τη Masimo, αν και αυτή είναι μια οδός την οποία συνήθως αποφεύγει. Προς το παρόν, ο κολοσσός επικεντρώνεται στην τροποποίηση της τεχνολογίας της και προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια των ρυθμιστικών αρχών. 

Εάν η απαγόρευση ισχύσει, η Apple μελετά μια σειρά από νομικές και τεχνικές επιλογές. Έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζει τα καταστήματά της για την αλλαγή, με τις καμπάνιες να μη συμπεριλαμβάνουν τα smartwatch Series 9 και Ultra 2 τα οποία στοχοποιεί η απαγόρευση. Το χαμηλού κόστους ρολόι SE της εταιρείας θα εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο. 

Σε ανακοίνωσή της, η Masimo δήλωσε πως η απόφαση για την απαγόρευση των μοντέλων της Apple «αποδεικνύει πως ακόμα και η ισχυρότερη εταιρεία του κόσμου πρέπει να τηρεί το νόμο».

Η Apple φαίνεται πως προσηλώνεται στην αλλαγή στο λογισμικό και όχι στην πιο περίπλοκη αναθεώρηση του hardware, για την αλλαγή της απόφασης.

Οι πατέντες οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο της διαμάχης, όμως, σχετίζονται κυρίως με το hardware, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου εκπομπής φωτός στο δέρμα για τη μέτρηση της ποσότητας οξυγόνου στο αίμα. 

Εκπρόσωπος της Apple δήλωσε πως η εταιρεία πρόκειται να υποβάλει λύση στις ρυθμιστικές αρχές, αλλά η Masimo υποστηρίζει πως μία αλλαγή του λογισμικού θα αποτελέσει ανεπαρκή λύση. 

Η απόφαση της ITC θα λάβει τη μορφή περιορισμού εισαγωγών που θα καθιστά αδύνατη την πώληση της συσκευής στις ΗΠΑ από την Apple. Αν και η εταιρεία μελετά τις πιθανές αλλαγές λογισμικού αλλά και hardware, η διάθεση της νέας τεχνολογίας στην ευρύτερη αγορά θα πάρει χρόνο, αφού οι δοκιμές των ενημερώσεων του λογισμικού της Apple πρέπει να περάσουν από εκτεταμένες δοκιμές.

Παράλληλα, η εταιρεία πρέπει να εξασφαλίσει πως όποιες αλλαγές κάνουν δεν θα πρέπει να επηρεαστούν άλλα χαρακτηριστικά του smartwatch.

Στο χειρότερο σενάριο αλλαγής hardware, η Apple θα πρέπει να παράγει και να προσφέρει νέα μοντέλα, κάτι το οποίο μπορεί να πάρει τρεις μήνες, χωρίς να υπολογίζεται ο χρόνος του ελέγχου από τις αρχές. 

Η λειτουργία παρακολούθησης του οξυγόνου του αίματος προστέθηκε για πρώτη φορά στο Apple Watch το 2020 με το μοντέλο Series 6, δεδομένης της πανδημίας και της σημασίας των συγκεκριμένων δεδομένων σε περίπτωση νόσησης.

Οι χρήστες, εκτός από τους τακτικούς ελέγχους, μπορούν να λάβουν μία τρέχουσα μέτρηση η οποία διαρκεί περίπου 15 δευτερόλεπτα. Πολλοί ασθενείς επιδιώκουν επίπεδα μεταξύ του 95% και του 100%. 

Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το Bloomberg, η απαγόρευση της ITC ισχύει μόνο για τα κανάλια άμεσων πωλήσεων της Apple, οπότε λιανοπωλητές όπως Walmart, Best Buy και Τarget θα μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν τη συσκευή. Οι δύο πρώτες ανακοίνωσαν πως δεν πρόκειται να σταματήσουν τις πωλήσεις τους.

Η Apple έχει χρησιμοποιήσει ολοένα και περισσότερο τα χαρακτηριστικά της υγείας και ασφάλειας για την προώθηση των smartwatch μοντέλων της στην αγορά. Οι αναλυτές εκτιμούν πως ο κλάδος απέφερε έσοδα $16,9 δισ. το 2023, σε σχέση με τα $9,1 δισ. προ πενταετίας.

Αν και αυτό αποτελεί μόλις ένα μικρό ποσοστό των $200 δισ. των iPhone, το ρολόι κρατά τους χρήστες στο οικοσύστημα της εταιρείας. 

Δεν είναι, τέλος, ξεκάθαρο αν ο Λευκός Οίκος θα χορηγήσει τελικά στην Apple αναστολή της επιβολής του μέτρου. Το 2013, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, είχε κάνει ακριβώς αυτό μετά από την απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας του iPhone στην αμερικανική αγορά λόγω νομικών διαμαχών με τη Samsung.

Παρ’ όλα αυτά, σε αντίθεση με τον νοτιοκορεατικό κολοσσό, η Masimo αποτελεί κι αυτή αμερικανική εταιρεία, κάτι το οποίο σημαίνει πως η κυβέρνηση καλείται να επιλέξει μία επιχείρηση έναντι της άλλης. 

Διαβάστε ακόμη

Όλες οι αλλαγές στο χωροταξικό του τουρισμού

Στυλιανίδης: Υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας σε διεθνή στρατιωτική πρωτοβουλία στην Ερυθρά Θάλασσα

Μαρία Δεληγιάννη: Το 5ετές σχέδιο δράσης της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας για την Ελλάδα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ