Οι μεγαλύτερες οικονομίες στα ανατολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισέρχονται σε μια εύθραυστη ανάκαμψη, καθώς η χαλάρωση του πληθωρισμού ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αρχίσουν και πάλι να ξοδεύουν, σημειώνει το Bloomberg.

Το τρίτο τρίμηνο σηματοδότησε πιθανότατα την έξοδο από την τεχνική ύφεση για την Ουγγαρία, ενώ η Πολωνία επεκτάθηκε κατά 1,9%, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από τις αρχές του περασμένου έτους, σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις σε έρευνα του Bloomberg. Η επέκταση της Ρουμανίας συνεχίστηκε με την ανάπτυξη να εκτιμάται στο 0,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η Βουλγαρία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,3%. Και οι τέσσερις ανακοινώνουν τριμηνιαίο ΑΕΠ εντός της ημέρας.

Η χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές έχει ήδη ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες στη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια. Η Τσεχική Δημοκρατία πρόκειται να ακολουθήσει το παράδειγμά τους μετά από μια απροσδόκητη οικονομική συρρίκνωση. Παρόλα αυτά, η εικόνα παραμένει θολή με τον πληθωρισμό να εξασθενεί αργά τους επόμενους μήνες. Η μεταποίηση επίσης ταλανίζεται από την πτώση της ζήτησης στη ζώνη του ευρώ, έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο.

«Μπορούμε να μιλάμε για μια μικρή ανάκαμψη για την περιοχή, αλλά όχι για μια ισχυρή ανάκαμψη», δήλωσε ο Γιουράι Κοτιάν, οικονομολόγος της Erste Group Bank AG στη Βιέννη. «Το εξωτερικό περιβάλλον δεν είναι πολύ φιλικό για την ανάπτυξη».

Η οικονομία της Ουγγαρίας έχει πληγεί περισσότερο. Ο υψηλότερος πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια στην ΕΕ ώθησαν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να περιορίσουν τις δαπάνες τους. Η κρατική στήριξη που παρείχε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν δεν κατάφερε να προσφέρει επαρκή ανακούφιση. Η χώρα βρίσκεται επίσης σε αντιπαράθεση με την ΕΕ για χρηματοδότηση ύψους άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει ανασταλεί λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου και τη διαφθορά.

«Η καταναλωτική και επενδυτική δραστηριότητα των νοικοκυριών παρέμεινε σκιά του εαυτού της», δήλωσαν οικονομολόγοι της UniCredit . Οι μόνοι παράγοντες που στήριξαν την ανάπτυξη και όχι με πολύ έντονο τρόπο ήταν οι εισαγωγές, οι οποίες επιβραδύνθηκαν λόγω της συρρίκνωσης της εγχώριας κατανάλωσης και της βελτίωσης των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Η Ρουμανία κατάφερε να αντισταθμίσει εν μέρει ορισμένες από τις εξωτερικές προκλήσεις, επισπεύδοντας έργα υποδομής που είχαν καθυστερήσει επί μακρόν, όπως αυτοκινητόδρομοι και αναβαθμίσεις νοσοκομείων, σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να απορροφήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.

Η κυβέρνηση συνασπισμού έχει επίσης καταστήσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται στο πλαίσιο μιας μεταπανδημικής ανάκαμψης κορυφαία προτεραιότητά της. Το πρόγραμμα απελευθερώνει πρόσθετη χρηματοδότηση της ΕΕ τόσο για τη δημόσια διοίκηση όσο και για τον ιδιωτικό τομέα. Οι επενδύσεις αποτέλεσαν τον κύριο μοχλό ανάπτυξης τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Με τη φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση να έχει αναλάβει την εξουσία μέχρι το τέλος του έτους, η Πολωνία μπορεί επίσης να δει κάποια πρόοδο στην προσπάθειά της να αποκτήσει πρόσβαση σε περισσότερα από 35 δισ. ευρώ (37 δισ. δολάρια) σε ανασταλείσα χρηματοδότηση της ΕΕ. Ο πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι ορισμένες πληρωμές μπορεί να αρχίσουν πριν από το τέλος του έτους. Εν τω μεταξύ, το τρίτο τρίμηνο πιθανόν να είδε την εσωτερική κατανάλωση να ανακάμπτει, με την ανεργία να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

«Η βελτιωμένη κατάσταση της οικονομίας υποστηρίχθηκε από τη βελτίωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία υποστηρίχθηκε από τη μείωση του πληθωρισμού και τη συνεχιζόμενη ισχυρή αύξηση των μισθών», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι οικονομολόγοι της ING με επικεφαλής τον Ραφάλ Μπενέκι.

Διαβάστε ακόμη

Ελληνοτουρκικά: Στην Αθήνα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν για το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας

Τα ορυκτά καύσιμα «ζουν και βασιλεύουν» παρά την προσπάθεια πράσινης μετάβασης

ΣΥΡΙΖΑ: Προσπάθειες Σταθάκη να κρατήσει «μέσα» την ομάδα Αχτσιόγλου – Ορατό το δημοψήφισμα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ