Καταιγιστικές είναι πλέον οι εξελίξεις αναφορικά με την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς νέο κύμα διάσπασης διαφαίνεται στον κομματικό ορίζοντα, αφού ούτε οι υψηλοί τόνοι, ούτε τα μηνύματα που εκπέμπουν τα «νεοπροεδρικά» στελέχη φαίνεται να πείθουν όσους αμφιταλαντεύονται, παρότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης έσπευσε χθες να διευκρινίσει πως «οι διαφορές μας είναι μικρές», εννοώντας τα στελέχη της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης», τα οποία παραμένουν προσώρας εντός των τειχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σιωπητήριο στους «δικούς του»

Ωστόσο, περισσότερο από πιθανές εκτιμούν νέες διασπάσεις κορυφαία στελέχη, όπως ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος εκτίμησε χθες πως «πιθανόν να υπάρξουν αν συνεχιστεί το πολεμικό κλίμα από την ηγεσία», τη στιγμή που ο Γιάννης Ραγκούσης περιέγραψε για τον κ. Κασσελάκη πως «πρέπει να απαγορεύσει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον μέλους ή στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ από οποιοδήποτε άλλο μέλος ή στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και να ξεκινήσει από τα μέλη που τον έχουν υποστηρίξει». Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρώην Υπουργός συμβούλεψε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «να αποτρέψει την αποχώρηση της Έφης Αχτσιόγλου» και της ομάδας της, κάνοντας λόγο για πολύ μεγάλο πλήγμα, σε περίπτωση εξόδου τους από το κόμμα.

«Πρέπει να υπάρχουν πρωτοβουλίες και για να μην αποχωρήσουν άλλα μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για να υπάρξει μια προσπάθεια άμβλυνσης των αντιθέσεων» εκτίμησε στον ΣΚΑΪ και ο πρώην Υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, ενώ προβληματισμένος εμφανίστηκε και ο Βουλευτής, Χρήστος Γιαννούλης, λέγοντας πως «εδώ έχουν δημιουργηθεί θέματα με πρόσωπα που στηρίζουν τη φυσική ηγεσία του κόμματος, αλλά δεν θα στηρίξουν οποιαδήποτε ροπή που θα λέει ότι το κράτος είμαι εγώ, το κόμμα είναι ανύπαρκτο».

Κι ενώ η ένταση στο εσωτερικό του κόμματος δε λέει να κοπάσει, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος για την ηγεσία, όπως αποκάλυψαν στενοί συνεργάτες του κ. Κασσελάκη, αφήνοντας ενεργό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στο μέλλον. Σε αυτήν την περίπτωση, το δημοψήφισμα δεν θα αφορά στις διαγραφές στελεχών, κάτι το οποίο αποδοκιμάστηκε από όλες τις «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ και τελικά από τον ίδιο τον Πρόεδρο του κόμματος, που ανέκρουσε πρύμναν αποδεχόμενος την σχετική τροπολογία των «προεδρικών» στελεχών (Αλέκου Φλαμπουράρη, Όλγας Γεροβασίλη κτλ) την περασμένη Κυριακή, αλλά θα αφορά σε άλλα θέματα, σε περίπτωση που αποφάσεις ή επιδιώξεις της νέας ηγεσίας μπλοκάρουν στην πορεία. Στην ίδια κατεύθυνση, δεν αποκλείεται να ζητηθούν μέσω δημοψηφίσματος και οι απόψεις των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για επιμέρους θέματα, στη λογική της «αδιαμεσολάβητης σχέσης», στην οποία επενδύει ο κ. Κασσελάκης με την κοινωνική βάση του κόμματος.

Ακόμη, ωστόσο, και αν το ζήτημα ενός νέου δημοψηφίσματος επανέλθει με άλλο ζητούμενο, δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέο κύκλο εσωτερικών αναταράξεων, με δεδομένο ότι αρκετά στελέχη εξέλαβαν την απόπειρα δημοψηφίσματος για τις διαγραφές ως «έκφραση κατάργησης» των κομματικών οργάνων, όπως περιγράφουν. Από πλευράς του, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε χθες, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ότι τα όργανα του κόμματος απέδειξαν ότι λειτουργούν, με φόντο τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, προαναγγέλλοντας ένα μεγάλο και συμπεριληπτικό συνέδριο, με διακύβευμα το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία. Στις ειδήσεις της χθεσινής παρέμβασης του κ. Κασσελάκη συγκαταλέγεται και η εκκίνηση της «Ώρας του Προέδρου», δηλαδή μιας εβδομαδιαίας ραδιοφωνικής εκπομπής με τον κ. Κασσελάκη στα μικρόφωνα, να απαντά επί τόπου σε μηνύματα και ερωτήματα των ακροατών, εντείνοντας την αίσθηση της αδιαμεσολάβητης επαφής του με την κοινωνία.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr