Η κάμψη της ζήτησης για τα πιο προηγμένα μηχανήματα από τη βιομηχανία κατασκευής τσιπ έπληξε τις νέες παραγγελίες της ASML Holding, με τις κρατήσεις στην πολυτιμότερη ευρωπαϊκή εταιρεία τεχνολογίας να διαμορφώνονται σε 3,6 δισ. ευρώ (3,8 δισ. δολάρια) το πρώτο τρίμηνο, έναντι εκτιμήσεων για 4,63 δισ. ευρώ. Το τέταρτο τρίμηνο, η εταιρεία είχε αναφέρει ρεκόρ νέων παραγγελιών ύψους 9,19 δισ. ευρώ.

Οι μετοχές της ASML υποχώρησαν έως και 6,4% στο Άμστερνταμ την Τετάρτη.

Η ASML, ο μοναδικός παγκοσμίως παραγωγός εξοπλισμού που απαιτείται για την κατασκευή των πιο προηγμένων τσιπ, είδε πτώση της ζήτησης για τα κορυφαία μηχανήματα ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας, με τις παραγγελίες να πέφτουν στα 656 εκατ. ευρώ την περίοδο αυτή από 5,6 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Η εταιρεία αναμένει ασθενέστερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο πριν αρχίσει να ανακάμπτει η ζήτηση, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Οι προοπτικές μας για το σύνολο του έτους 2024 παραμένουν αμετάβλητες, με το δεύτερο εξάμηνο του έτους να αναμένεται να είναι ισχυρότερο από το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη του κλάδου από την ύφεση», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Πίτερ Ουένικ σε δήλωσή του την Τετάρτη. «Βλέπουμε το 2024 ως ένα μεταβατικό έτος».

Η ASML βλέπει τις πωλήσεις στο τρέχον τρίμηνο μεταξύ 5,7 και 6,2 δισ. ευρώ, χάνοντας τις εκτιμήσεις για 6,5 δισ. ευρώ πριν από την ανάκαμψη της ζήτησης.

«Νομίζω ότι είναι αρκετά σαφές ότι ο κλάδος βρίσκεται σε ανάκαμψη», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής Ρότζερ Ντασέν. «Θα δούμε ανάκαμψη για τον κλάδο το 2024 και ότι χτίζουμε για μια ισχυρότερη χρονιά το 2025».

Διαβάστε ακόμη

AAΔΕ: Πώς θα αναβιώσουν οι χαμένες ρυθμίσεις οφειλών στην εφορία – Η πλατφόρμα για τις εκπρόθεσμες δόσεις

Mytilineos: Συνεργασία με Powerledger για έξυπνη προμήθεια και παρακολούθηση της ενέργειας

Kilada Hills: Κρούσεις για πώληση του «στρατηγικού» project των 420 εκατ. στο Πόρτο Χέλι (pic + χάρτης)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ