Η ατμοσφαιρική ρύπανση, περισσότερο γνωστή και ως «νέφος», που συναντάται σε όλες τις σύγχρονες μεγαλουπόλεις δεν κάνει μόνο κακό, αλλά έχει και τη θετική πλευρά της.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα μελέτη. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ατμοσφαιρική ρύπανση κάνει τον ουρανό πορτοκαλί στην Ευρώπη δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για εκατομμύρια ανθρώπους. Αλλά όλη αυτή η σκόνη έχει επίσης έναν απροσδόκητο θετικό αντίκτυπο: Βοηθάει να παραμείνει ο πλανήτης λίγο πιο δροσερός.

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είναι επί του παρόντος περίπου 2,2°F (1,2°C) υψηλότερες από τα επίπεδα του 1850 και οδεύουν προς 2,7°F αύξησης της θερμοκρασίας, την οποία οι επιστήμονες θεωρούν καταστροφική. Αλλά αυτή η αύξηση 2,2° θα ήταν περίπου 0,1°F υψηλότερη εάν δεν υπήρχε παράλληλα αύξηση της παγκόσμιας ατμοσφαιρικής σκόνης, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο Nature Reviews Earth and Environment.

«Η αύξηση της σκόνης έχει πιθανότατα συγκαλύψει μέρος της δύναμης των αερίων του θερμοκηπίου για την υπερθέρμανση του πλανήτη», λέει ο Τζάσπερ Κοκ, εκ των συγγραφεών της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCLA). «Στο μέλλον, όταν δεν είναι πιθανό να δούμε παρόμοιες αυξήσεις στη σκόνη – και μπορεί να δούμε ακόμη και μείωση – τα αέρια του θερμοκηπίου μπορεί να θερμάνουν τον πλανήτη ακόμη περισσότερο από ό,τι προβλέπουν ήδη τα κλιματικά μοντέλα», προσθέτει.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, ο Κοκ και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν χρησιμοποιώντας δορυφορικές και επίγειες μετρήσεις ώστε να ποσοτικοποιήσουν τα μικροσκοπικά ορυκτά σωματίδια στον αέρα, βρίσκοντας συνολικά 26 εκατομμύρια τόνους – ισοδύναμο με το βάρος περίπου 5 εκατομμυρίων αφρικανικών ελεφάντων. Συνέλεξαν επίσης δεδομένα από πυρήνες πάγου, θαλάσσια ιζήματα και τύρφη για να κατανοήσουν τη συσσώρευση ατμοσφαιρικής σκόνης με την πάροδο του χρόνου. Ανακάλυψαν ότι από τα μέσα του 1800 η ποσότητα της σκόνης έχει αυξηθεί έως και 55%.

Οι ερευνητές στη συνέχεια ανέλυσαν πώς η ατμοσφαιρική σκόνη αλληλεπιδρά με τα σύννεφα, τους ωκεανούς, το ηλιακό φως και τη γη, που παίζουν διαφορετικούς ρόλους στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Ενώ η σκόνη πάνω από τις ερήμους που ήδη αντανακλούν το φως του ήλιου μπορεί να προκαλέσει θέρμανση, για παράδειγμα, η ατμοσφαιρική σκόνη μπορεί επίσης να διασκορπίσει το ηλιακό φως, να αλλάξει την κάλυψη των νεφών και να εναποθέσει θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο και φώσφορο στον ωκεανό. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην ενίσχυση της ανάπτυξης του φυτοπλαγκτού που απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα. Όλες αυτές οι επιπτώσεις συνέβαλαν στο συμπέρασμα των ερευνητών ότι η ατμοσφαιρική σκόνη «δροσίζει το κλίμα».

«Αυτή η έρευνα είναι σημαντική γιατί προσπαθεί να εντοπίσει τις επιπτώσεις της σκόνης στην ενέργεια που εισέρχεται και εξέρχεται από το κλιματικό σύστημα και πώς αυτές οι επιπτώσεις έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου», λέει ο Αντονι Μπρόκολι, καθηγητής που ειδικεύεται στην ατμοσφαιρική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Rutgers. που δεν συμμετέχει στη μελέτη. Δεν αναμένει ότι τα ευρήματα θα αλλάξουν ουσιαστικά τις μελλοντικές κλιματικές προβολές, αλλά λέει ότι παρέχουν «έναν στόχο για τη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο αναπαρίσταται η σκόνη στα κλιματικά μοντέλα».

Επί της ουσίας, η μελέτη δεν υποστηρίζει ότι η ατμοσφαιρική σκόνη είναι καλή ή ότι οι χώρες πρέπει να αντιστρέψουν την πορεία τους για να σταματήσουν τη διάβρωση του εδάφους, που συμβάλλει σημαντικά στον πολλαπλασιασμό της. Η αυξημένη σκόνη στον αέρα αποτελεί σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία και η υποβαθμισμένη γη συμβάλλει στην επισιτιστική ανασφάλεια. Αντίθετα, οι ερευνητές στοχεύουν να ρίξουν φως στο γεγονός ότι οι αλλαγές στην ατμοσφαιρική σκόνη δεν λαμβάνονται υπόψη επί του παρόντος στα μοντέλα του κλίματος.

«Θέλουμε οι κλιματικές προβλέψεις να είναι όσο το δυνατόν ακριβέστερες και αυτή η αύξηση της σκόνης θα μπορούσε να έχει καλύψει έως και το 8% της θέρμανσης του θερμοκηπίου» τονίζει ο Κοκ.

Διαβάστε ακόμη

«Λίφτινγκ» στη φορολογία των ενοικίων εξετάζει η κυβέρνηση

Το επόμενο sms του Καλογρίτσα, οι λογαριασμοί της Εύας, ο πολυπράγμων Φάις και ο τραπεζίτης με το 1 εκατ. ευρώ 

Οι «έκπτωτοι βασιλιάδες» των κρυπτονομισμάτων (pics)