Έχετε διαφωνήσει ποτέ με συναδέλφους σας για τη θερμοκρασία στο γραφείο; Τους χειμερινούς μήνες -αν δεν υπάρχει κεντρικό σύστημα θέρμανσης- η θερμοκρασία αυξομειώνεται σύμφωνα με τις προσωπικές προτιμήσεις και ανάλογη είναι η συμπεριφορά το καλοκαίρι όταν δίνεται μάχη για το επίπεδο ψύχους που θα επικρατεί στο χώρο.

Αυτή η διαμάχη φαίνεται πως σύντομα θα λήξει, αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχει ιδανική θερμοκρασία και αυτή είναι οι 20 βαθμοί Κελσίου.

Τη στιγμή που η υπερθέρμανση απειλεί την ίδια την ανθρωπότητα με σοβαρές κλιματικές επιπτώσεις οι ειδικοί συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι οι 20 βαθμοί Κελσίου είναι ιδανικοί για την ευημερία ζώων, φυτών, μικροβίων και ανθρώπου, παρότι πολλά είδη μπορούν να ζήσουν σε πολύ χαμηλότερες ή υψηλότερες θερμοκρασίες.

Ερευνητική ομάδα ειδικών από ινστιτούτα σε Νορβηγία, Τασμανία, Καναδά, Σκωτία, Γερμανία, Χονγκ Κονγκ και Ταϊβάν κατέληξε ότι οι 20 βαθμοί Κελσίου είναι η κατάλληλη θερμοκρασία καθώς το θερμότερο κλίμα επηρεάζει την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα επειδή η απελευθέρωση της θερμότητας απαιτεί ενέργεια.

Αλλωστε, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα αποδεικνύεται ότι οι κλιματικές συνθήκες έχουν αντίκτυπο στη λειτουργία των ανθρώπινων κοινοτήτων. Συγκεκριμένα ερευνητές ανέπτυξαν τη θεωρία ότι η θερμοκρασία θα αυξηθεί από 1,5 ως 4 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τα ευρήματα ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει ολόκληρες περιοχές να χαρακτηριστούν μη κατοικήσιμες, με τους κατοίκους του Πακιστάν, της ανατολικής Κίνας και της υποσαχάριας Αφρικής να εκτίθενται σε τόσες ώρες ζέστης που να ξεπερνούν την αντοχή του ανθρώπινου οργανισμού.

Παράλληλα, ομάδα επιστημόνων από τη Νέα Ζηλανδία παρατήρησε ότι ο αριθμός των θαλάσσιων ειδών δεν αυξάνεται στον ισημερινό, όπως θα περίμεναν. Αντιθέτως, ο αριθμός τους μειώνεται, ιδίως στις υποτροπικές περιοχές και αυτό αποδίδεται στην αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων.

Προέκυψε, μάλιστα, ότι η μείωση αυτή επιδεινώνεται για πρώτη φορά έπειτα από την εποχή των παγετώνων, δηλαδή πριν περίπου 20.000 χρόνια, με την κατάσταση να δυσχεραίνεται εξαιτίας της υπερθέρμανσης των ωκεανών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την ίδια στιγμή, έρευνα στην Τασμανία μοντελοποίησε τους ρυθμούς ανάπτυξης μικροβίων και πολυκύτταρων οργανισμών διαπιστώνοντας ότι η πιο σταθερή θερμοκρασία για τις βιολογικές τους διεργασίες ήταν και σε αυτή την περίπτωση οι 20 βαθμοί Κελσίου.

Όπως αναφέρουν οι μελετητές της Τασμανίας στο The Conversation έπειτα από συνεργασία με συναδέλφους τους από Καναδά, Σκωτία, Γερμανία, Χονγκ Κονγκ και Ταϊβάν διαπίστωσαν πως οι 20 βαθμοί είναι κομβικής σημασίας για τη βιοποικιλότητα.

Σε περίπτωση αύξησης της θερμοκρασίας παρατηρούνται κρίσιμες αλλαγές στους οργανισμούς, όπως η μείωση της ανοχής των θαλάσσιων ειδών σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου κι επηρεάζεται η παραγωγικότητα της θαλάσσιας βλάστησης.

Για παράδειγμα, ψάρια της οικογένειας των λαβρίδων μπορεί να εμφανίσουν μειωμένη απόδοση σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 20 βαθμών, με αποτέλεσμα να είναι αδρανή και να αποσύρονται.

Παράλληλα, αποτυπώνεται δυσκολία προσαρμογής στα είδη που δε μπορούν να μετακινηθούν σε πιο ψυχρά κλίματα όπως τα χερσαία ζώα συγκριτικά με τα υδρόβια.

Σε υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 20 βαθμών, τα άτομα έχουν αυξημένες μεταβολικές απαιτήσεις και συνεπώς πρέπει να λαμβάνουν περισσότερο οξυγόνο και τροφή. Η αναζήτηση τροφής, ιδίως αν απαιτεί μετακίνηση, αυξάνει τον κίνδυνο να πέσουν θύματα θηρευτών. Εντούτοις, η μετακίνηση αυξάνει τις πιθανότητες πρόσβασης σε τροφή που επιτρέπει στα άτομα να αποφεύγουν δυσμενείς συνθήκες, όπως ακραίες θερμοκρασίες και περιοχές με χαμηλό οξυγόνο.

Όσο για το χερσαίο περιβάλλον παρέχει περισσότερες επιλογές καταφυγίου για ζώα ευπαθή στην αύξηση της θερμοκρασίας, παρότι τα θαλάσσια είδη έχουν τη δυνατότητα να κολυμπήσουν σε ψυχρότερα νερά. Δεν είναι λίγοι, όμως, οι θαλάσσιοι οργανισμοί που είναι ευαίσθητοι στην αύξηση της θερμοκρασίας συγκριτικά με τα χερσαία είδη. Επομένως, είναι πιθανό ο αφανισμός κάποιων ειδών να είναι ταχύτερος στους ωκεανούς από ότι στη στεριά, με εξαίρεση τα είδη που κινούνται και άρα είναι ικανά να επιβιώσουν.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο τα είδη εξελίσσονται για να ζουν κάτω των 20 βαθμών Κελσίου, ακόμα και αν το ενδιαίτημά τους βρίσκεται σε θερμότερα ή ψυχρότερα σημεία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις παρατηρήσεις τους προβλέπεται πως στο μέλλον τα οικοσυστήματα θα έχουν λιγότερες μορφές ζωής σε διαφορετικά μέρη, αλλά και ανταγωνισμός των ειδών με συνέπεια τον περαιτέρω περιορισμό των βιοτόπων τους.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη

Ποιες συμφωνίες κλείστηκαν στην Ινδία και ποιες έρχονται (pics)

Πλειστηριασμοί: Οικογένεια Τσαντίλη, Καπνική Μιχαηλίδη και… ακίνητο ΡΑE βγαίνουν στη «σέντρα» (pics)

Κομβικής σημασίας το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΟΛΠ και του λιμανιού Γκουανγκτζόου (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ