Την άνοιξη του 2021, ο κόσμος των αγορών συγκλονίστηκε από την άναρχη πτώση μιας μικρής επενδυτικής εταιρείας με το όνομα Archegos Capital Management. 

Η εταιρεία, υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή και CEO της, Μπιλ Χουάνγκ, κατέρρευσε ξαφνικά, αφήνοντας πίσω της, χρέη ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Χουάνγκ κατηγορήθηκε, ότι παραπλάνησε ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street για να διογκώσουν την αξία των συμμετοχών της Archegos έως και 160 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από την κατάρρευση του οικογενειακού γραφείου. Σήμερα, βρίσκεται αντιμέτωπος με 11 κατηγορίες και η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Μέχρι τις αρχές του 2021, η Archegos Capital Management διέθετε περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, υπό διαχείριση και διέθετε μερίδια σε εταιρείες, όπως η ViacomCBS και η Tencent. Η εταιρεία, υπό τη διεύθυνση του Χουάνγκ, κατάφερε να διακριθεί χρησιμοποιώντας επικίνδυνες οικονομικές πρακτικές.

Ωστόσο, όταν ορισμένα από τα στοιχήματα του Χουάνγκ απέτυχαν, ο χρηματοδότης ξεκαθάρισε κάποιες επενδύσεις για να καλύψει το έλλειμμα. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο Χουάνγκ και η ομάδα του έλεγαν ψέματα στις τράπεζες από τις οποίες δανείζονταν χρήματα και χρησιμοποίησαν οικονομικά μέσα για να κρύψουν την πραγματική έκταση των θέσεών τους, παρακάμπτοντας τις κυβερνητικές ρυθμίσεις.

Αυτή η στρατηγική είχε αρχικά επιτυχία, με το χαρτοφυλάκιο του επιχειρηματία να αυξάνεται από 1,5 δισεκατομμύρια σε 35 δισεκατομμύρια δολάρια, μόλις μέσα σε ένα χρόνο.

Όταν όμως, οι τιμές των μετοχών έπεσαν ξαφνικά, η Archegos βρέθηκε αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα. Οι τράπεζες ζήτησαν περισσότερες εγγυήσεις για να καλύψουν τις ζημίες, και ο Χουάνγκ ανταποκρίθηκε αρχικά προσπαθώντας να αγοράσει περισσότερες μετοχές για να αναστρέψει την κατάσταση. Παρόλα αυτά, οι προσπάθειές του απέτυχαν και οι τράπεζες, άρχισαν σύντομα να πωλούν τις θέσεις τους για να περιορίσουν τις ζημίες τους, προκαλώντας χάος στην αγορά.

Μία από αυτές τις τράπεζες ήταν η Credit Suisse, που υπέστη ζημία ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα δάνειά της στην Archegos, γεγονός που οδήγησε τελικά, στην κατάρρευση του δανειοδότη ένα χρόνο αργότερα. Άλλες τράπεζες που συναλλάσσονταν με την Archegos, συμπεριλαμβανομένων της Morgan Stanley και της UBS, υπέστησαν, επίσης σημαντικές ζημιές.

Η κατάρρευση της Archegos συγκλόνισε τις αγορές. «Περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε φαινομενική αξία αγοράς για σχεδόν δώδεκα δημόσιες εταιρείες εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγες μέρες», ισχυρίζεται το κατηγορητήριο του 2022 κατά του Χουάνγκ και ορισμένων από τους συναδέλφους του. Ο επενδυτής κατηγορείται ότι αγόρασε μετοχές σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές για να ανεβάσει τις τιμές, πριν τελικά σκάσει η φούσκα.

Οι εισαγγελείς παραδέχονται ότι οι ατομικές συναλλαγές του Χουάνγκ δεν ήταν απαραίτητα παράνομες. Δεν υπήρχε νομική απαίτηση εκείνη την εποχή για να αποκαλύψει τις μεγάλες θέσεις που συγκεντρώθηκαν μέσω ανταλλαγών, επειδή οι υποκείμενες μετοχές ανήκαν τεχνικά στις τράπεζες. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «η χειραγώγηση της αγοράς μπορεί να επιτευχθεί με κατά τα άλλα νόμιμα μέσα» και ότι ο τρόπος με τον οποίο ο Χουάνγκ σχεδίαζε τις συναλλαγές του ήταν «σκόπιμα παραπλανητικός» και επομένως εγκληματική πρόθεση.

Δύο από τους πρώην συναδέλφους του Χουάνγκ, παραδέχθηκαν την ενοχή τους, ενώ ένας άλλος θα δικαστεί μαζί του. Πρόκειται για τον 47χρονο, Πάτρικ Χάλιγκαν, το «δεξί χέρι» του Χουάνγκ. Ο λογιστής και απόφοιτος του Manhattan College ζει έναν σχετικά μέτριο τρόπο ζωής ως πατέρας τριών παιδιών στα προάστια του Λονγκ Άιλαντ. Συνεχίζει να εργάζεται για τον Χουάνγκ ως ταμίας του Grace & Mercy Foundation. Η αμοιβή του, για το 2022, ανήλθε σε 539.000.

Ποιος είναι ο Μπιλ Χουάνγκ

Γιος πάστορα που μετακόμισε από τη Νότια Κορέα στις ΗΠΑ ως έφηβος και διδάχθηκε μόνος του Αγγλικά, ο Χουάνγκ εργάστηκε για την Tiger Management του Τζούλιαν Ρόμπερτσον. Στη συνέχεια, αποχώρησε από την εταιρεία για να διαχειριστεί το δικό του hedge fund με την ονομασία Tiger Asia και επίκεντρο την Ασία. Έκλεισε ξαφνικά, όταν το 2012, ο Χουάνγκ κατηγορήθηκε για συναλλαγές εμπιστευτικών πληροφοριών και ομολόγησε την ενοχή του για κατηγορίες απάτης στις ΗΠΑ.

Λίγο αργότερα, ο επιχειρηματίας μετονόμασε το fund σε Archegos, από την ελληνική λέξη αρχηγός, με τον ίδιο – ως πιστό νέο Χριστιανό – να έχει αποκαλύψει ότι είναι η λέξη, που χρησιμοποιείται στη Βίβλο για να περιγράψει τον Ιησού ως τον «αρχηγό» της ανθρωπότητας. Ο Χουάνγκ δεν δίσταζε να εκφράζει την πίστη του, ακόμη και στον επαγγελματικό του βίο. Παρόλα αυτά, κατηγορείται ότι διατηρούσε μια τοξική κουλτούρα στην επιχείρησή του, προτιμώντας την υποταγή και την ευλάβεια από τους υπαλλήλους του.

Ο Χουάνγκ ενθάρρυνε το προσωπικό του να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στην πίστη τους και τις αναγνώσεις της Αγίας Γραφής. Επιπλέον, απαιτούσε από τους υπαλλήλους του να επενδύουν τουλάχιστον το 25% των μπόνους τους σε σχέδιο αναβολής αποζημιώσεων της εταιρείας, το οποίο έχασε 500 εκατομμύρια δολάρια εξαιτίας της κατάρρευσης της Archegos.

Ο Χουάνγκ αρνείται τις κατηγορίες εναντίον του, αλλά η δίκη του θα αποτελέσει μια κρίσιμη στιγμή για την δικαιοσύνη και την ρύθμιση στον κόσμο των οικονομικών καθώς η κατάρρευση της Archegos υπογραμμίζει την ανάγκη αυστηρότερων ρυθμίσεων στην αγορά και την καταπολέμηση της οικονομικής απάτης στον κόσμο των επενδύσεων.

Διαβάστε ακόμη

Κίνητρα για να «μεγαλώσουν» οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Τι περιλαμβάνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός

ΤΙΤΑΝ: Οι υπεραξίες από το IPO της TITAN America, οι επενδύσεις και το μέρισμα 

«Έξυπνοι Μετρητές»: Ο ΔΕΔΔΗΕ… προθερμαίνεται για την εγκατάστασή τους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ