Μόλις τον περασμένο μήνα, στο περιθώριο της εκδήλωσης για τις νέες επενδύσεις του Ομίλου ΤΙΤΑΝ στο εργοστάσιο στο Καμάρι Βοιωτίας, ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, κληθείς να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις για το εάν θα γίνει δημόσια εγγραφή της αμερικανικής θυγατρικής, απαντούσε ότι δεν πιστεύει σε αυτές τις πρακτικές για την παραγωγή μακροπρόθεσμων υπεραξιών ενός ευρύτερου ομίλου. “Οι καλά ενημερωμένοι επενδυτές ξέρουν τι βρίσκεται κάτω απ’ τον όμιλο (…) το να σπας μία πίτα σε μικρότερα κομμάτια δεν σημαίνει ότι η πίτα μεγαλώνει”, ήταν μερικές απ’ τις φράσεις που χρησιμοποίησε, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι “πολλοί επενδυτές δεν είναι καλά ενημερωμένοι”!

Σχεδόν 40 μέρες από τότε ο Όμιλος ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για μία δημόσια εγγραφή ως το 25% των μετοχών της Titan America, η οποία κατά την εκτίμηση της διοίκησης θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025.

Και έκτοτε έχουν πάρει “φωτιά” οι υπολογιστές και τα σενάρια για το τι υπεραξίες μπορεί να ξεκλειδώσει αυτή η κίνηση πρωτίστως στην ίδια την κεφαλαιοποίηση της Titan Cement International, που το τελευταίο επτάμηνο έχει διπλασιαστεί φθάνοντας σχεδόν τα 2,5 δισ ευρώ!

Παράγοντες της αγοράς έλεγαν στο newmoney πως θα μπορούσε περίπου σε αυτά τα επίπεδα να κυμανθεί και η αποτίμηση της αμερικανικής θυγατρικής, επικαλούμενοι την εμπειρία  από παρόμοιες εταιρείες του κλάδου όπου σε μέσες άκρες ήταν 10 φορές τα EBITDA μείον τον καθαρό δανεισμό, που στην περίπτωση της Titan America είναι 400 εκατ., όπως είπε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου κ. Μιχάλης Κολακίδης. 

Κάτι τέτοιο βέβαια θα επηρέαζε σημαντικά και τη μετοχή της μητρικής. Κι όχι μόνο, αφού όπως σημείωσε ο κ. Κολακίδης χθες το ποσό που θα αντληθεί απ’ τη δημόσια εγγραφή, μαζί με τη χαμηλή μόχλευση της εταιρείας, θα αποτελέσουν τη βάση για σημαντικές επενδύσεις και επέκταση της θυγατρικής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν και κάποιες εξαγορές.

Επισήμως η διοίκηση του Ομίλου χρησιμοποίησε την ανθεκτικότητα αλλά και τις προοπτικές που εμφανίζει η αμερικανική αγορά προκειμένου να δικαιολογήσουν την απόφαση τους για την δημόσια εγγραφή. Οι θεωρίες περί απότομης προσγείωσης της αμερικανικής οικονομίας φέτος δεν επαληθεύτηκαν ενώ στις περιοχές που δραστηριοποιείται η Titan America μεσοσταθμικά υπάρχει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% (πλην Δυτ. Βιρτζίνια με 1,3%). Η δε αγορά τσιμέντου, όπως εξηγούσε ο ceo της θυγατρικής κ. Βασίλης Ζαρκαλής, μπορεί να έχει να αντιμετωπίσει αντίρροπες δυνάμεις που συγκρατούν το ρυθμό ανάπτυξης (ισχυρή ζήτηση απ’ τις υποδομές και τις επενδύσεις σε βιομηχανικές μονάδες με βάση τα κίνητρα που έχει θέσει η αμερικανική κυβέρνηση ενώ πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα για κατοικίες), εν τούτοις αναμένεται στο β’ εξάμηνο να υπάρξει “ισχυρή επίδοση”.

Μάλιστα η διοίκηση χθες επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους περιμένει φέτος αυτή την ισχυρή επίδοση, όπως εξάλλου τις είχε αποτυπώσει και στην ανακοίνωση των οικονομικών καταστάσεων.

“Ο όμιλος πλέον περνά σε ένα νέο επίπεδο επιδόσεων ενώ δημιουργεί μακροπρόθεσμη αξία για τους μετόχους”, έλεγε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου κ. Μαρσέλ Κομπούζ ανακοινώνοντας παράλληλα και την έγκριση απ’ την Γενική Συνέλευση των Μετόχων που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί της πρότασης της διοίκησης για αύξηση του μερίσματος που θα διανεμηθεί φέτος για τη χρήση του 2023 στα 0,85 ευρώ ανά μετοχή, από 0,6 ευρώ που ήταν πέρυσι (+42%).

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κολακίδης επιβεβαίωσε ότι οι επενδύσεις capex του Ομίλου φέτος θα είναι κοντά στα 250 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

«Έξυπνοι Μετρητές»: Ο ΔΕΔΔΗΕ… προθερμαίνεται για την εγκατάστασή τους

Γιώργος Κιμούλης: Η πτώχευση και το σφυρί για διαμέρισμα στη Βούλα

Υπέρβαση των κρατικών εσόδων κατά 500 εκατ. ευρώ λόγω myDATA και POS

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ