Πάνω από 4 δισ. δολάρια επιζητά το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο του διακανονισμού που διαπραγματεύεται με το κορυφαίο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων προκειμένου να «κλείσει» την ποινική έρευνα που «τρέχει» εναντίον της Binance, αλλά και του επικεφαλής της, Τσάνγκπενγκ Ζάο.

Δημοσίευμα του Bloomberg επισημαίνει ότι η συμφωνία θα δώσει τέλος στην πολύχρονη υπόθεση που έχουν «ανοίξει» οι εισαγγελείς με σειρά κατηγοριών που αφορούν τραπεζική απάτη, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά και παραβίαση κυρώσεων.

Το τελευταίο αφορά περιπτώσεις που η εταιρεία θεωρείται ότι υποβοήθησε πελάτες της να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν και της Ρωσίας, αλλά και πιο πρόσφατα της Χαμάς.

Αν το ποσό επιβεβαιωθεί, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ποτέ σε ποινική υπόθεση κρυπτονομισμάτων. Άλλωστε, η όλη έρευνα θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες που έχει πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατά εταιρείας του κλάδου των crypto.

Επίσης, πέρα από το πρόστιμο-μαμούθ πιθανότατα ο συνιδρυτής και CEO του ανταλλακτηρίου είναι πιθανόν να καταλήξει να επιβαρυνθεί προσωπικά και με κάποια ποινή. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, αν θα υπάρξουν ποινές και σε άλλα στελέχη της πλατφόρμας.

Ο Ζάο κατοικεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία δεν έχουν συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ οπότε δεν κινδυνεύει με σύλληψη, ωστόσο δεν αποκλείεται στο πλαίσιο του συμβιβασμού να ταξιδέψει στις ΗΠΑ εθελοντικά, ώστε να «κλείσει» η υπόθεση και οι κατηγορίες που εκκρεμούν εναντίον του.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ανακοίνωση του συμβιβασμού δεν αποκλείεται να γίνει πριν τα τέλη του μηνός, αν και η κατάσταση παραμένει ακόμη ρευστή.

Στόχος της συμφωνίας είναι να βρεθεί μια χρυσή τομή που θα επιτρέψει στο Binance να συνεχίσει να λειτουργεί, δεδομένου πως το ρίσκο της κατάρρευσης του θα πυροδοτούσε ένα τεράστιο αρνητικό ντόμινο στον κλάδο των crypto. Παράλληλα, εξάλλου, το ανταλλακτήριο προσπαθεί να μειώσει την έκθεση του όσον αφορά το ύψος του διακανονισμού.

Από την άλλη πλευρά για τους Αμερικανούς εισαγγελείς θα αποτελέσει σημαντικό τμήμα της προσπάθειας που κάνουν για τη βελτίωση της διαφάνειας στον κλάδο. Έχει προηγηθεί, εξάλλου, η κατάρρευση του FTX και η δίκη και καταδίκη του ιδρυτή του, Σαμ Μπάνκμαν Φριντ.

Σημειωτέον, πάντως, πως η υπόθεση δεν σημαίνει και το τέλος των νομικών περιπετειών που αντιμετωπίζουν το Binance και ο Zao προσωπικά.

Το ανταλλακτήριο βρίσκεται στο στόχαστρο και άλλων ομοσπονδιακών υπηρεσιών, όπως βέβαια και της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) που έχει καταθέσει αγωγή εναντίον της εταιρείας και του Ζάο, από τον περασμένο Ιούνιο, για παραβίαση των κανόνων της, παραπλάνηση των επενδυτών και των θεσμικών οργάνων και κακοδιαχείριση χρημάτων των πελατών.

Οι νομικές αυτές περιπέτειες ουσιαστικά καθήλωσαν τον αμερικανικό βραχίονα του Binance. Ο CEO της Binance.US αποχώρησε το Σεπτέμβριο, ενώ ακολούθησε σειρά περικοπών και απολύσεων άνω του ενός τρίτου του προσωπικού.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Ο (αναπάντεχος) παράγοντας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων (γράφημα)

Βασίλης Ψάλτης: «Παράθυρο στον κόσμο η συμφωνία Αlpha Bank – UniCredit για εμάς και τους πελάτες μας»

Κομισιόν: Παρατείνεται έως τέλη Ιουνίου 2024 η χαλάρωση των κανόνων χορήγησης κρατικών ενισχύσεων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ