Μπορεί ο πληθωρισμός στην Ευρώπη να επιβραδύνεται, όμως οι τιμές των υλικών για την παρασκευή παραδοσιακών πιάτων στη Γαλλία και την Ιταλία, όπως η πίτσα, δείχνουν ότι η κρίση στο κόστος διαβίωσης, που είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών, εξακολουθεί να πλήττει τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο σχετικός δείκτης του που υπολογίζει πόσα χρήματα πρέπει να ξοδέψουν οι οικογένειες στη Γαλλία για τα υλικά που χρειάζονται για να φτιάξουν κόκορα κρασάτο, αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 7,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το θετικό της υπόθεσης είναι ότι ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνεται εδώ και πέντε συνεχόμενους μήνες.

Παράλληλα, τα επίσημα στοιχεία στη Γαλλία δείχνουν ότι το συνολικό κόστος για το συγκεκριμένο φαγητό μειώθηκε ελαφρώς στα 19,3 ευρώ, με την τιμή του κόκορα, που είναι το βασικό συστατικό της συνταγής, να έχει συμβάλει στο να συγκρατηθεί το κόστος.

Την ίδια στιγμή, στην Ιταλία, σε ό,τι αφορά την πίτσα, ο ειδικός δείκτης τροφίμων του Bloomberg για την πίτσα Μαργαρίτα δείχνει ότι οι πιέσεις επιμένουν. Η άνοδος στις τιμές τον Αύγουστο ήταν 10,8% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, έναντι του 30% που είχε σημειωθεί στα τέλη του περασμένου έτους.

Ωστόσο, με τις τιμές καταναλωτή για την πίτσα να έχουν αυξηθεί κατά 6,5%, είναι μάλλον πιο βολικό να αγοράζει κανείς πίτσα από τα καταστήματα, παρά να την ετοιμάζει στο σπίτι, παρόλο που σύμφωνα με το Bloomberg το χάσμα έχει μειωθεί.

Διαβάστε ακόμη

Κρέιμερ (CNBC): Αυτοί είναι οι έξι λόγοι για το sell off στις αγορές

Εμπορεύματα: Οι προβλέψεις για τις τιμές και τα 5 γραφήματα – κλειδιά (πίνακες)

Γαλλία: Ο Πάπας Φραγκίσκος τέλεσε λειτουργία στο στάδιο Βελοντρόμ της Μασσαλίας (vids)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ