Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα της BNP Paribas για το δεύτερο τρίμηνο του 2026, καθώς η σημαντική άνοδος των εσόδων από τις μετοχικές συναλλαγές οδήγησε τόσο τα έσοδα όσο και την κερδοφορία πάνω από τις προβλέψεις της αγοράς.
Η γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της από το equity trading αυξήθηκαν κατά 43% σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 1,4 δισ. ευρώ (1,6 δισ. δολάρια). Αν και η επίδοση υπολείπεται ελαφρώς των εξαιρετικών αποτελεσμάτων που κατέγραψαν οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street, ξεπέρασε αισθητά τη μέση εκτίμηση των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν έσοδα 1,1 δισ. ευρώ.
Η στρατηγική του Ζαν-Λοράν Μποναφέ αποδίδει
Η επίδοση αυτή θεωρείται δικαίωση της στρατηγικής του διευθύνοντος συμβούλου Ζαν-Λοράν Μποναφέ, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια επένδυσε συστηματικά στην ενίσχυση του τομέα των συναλλαγών σε μετοχές, σε μια περίοδο που αρκετοί ευρωπαϊκοί ανταγωνιστές περιόριζαν την παρουσία τους.
Η ισχυρή ανάπτυξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας, σε συνδυασμό με τη θετική επίδραση των υψηλότερων επιτοκίων, επέτρεψε στην BNP Paribas να επιτύχει νωρίτερα από τον προγραμματισμό της έναν από τους βασικούς στόχους κεφαλαιακής επάρκειας που είχε θέσει η διοίκηση.
Τα αποτελέσματα αποτελούν επίσης την πρώτη ένδειξη για τις επιδόσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών επενδυτικών τραπεζών σε ένα τρίμηνο που αποδείχθηκε ιδιαίτερα ευνοϊκό και για τους αμερικανικούς ομίλους, καθώς το ισχυρό ράλι των τεχνολογικών μετοχών και η αυξημένη μεταβλητότητα που προκάλεσε η σύγκρουση με το Ιράν ενίσχυσαν σημαντικά τα έσοδα από τις συναλλαγές.
Τα βασικά οικονομικά μεγέθη
Η BNP Paribas ανακοίνωσε:
| Μεγέθη (δισ. ευρώ) | Β’ τρίμηνο 2026 | Β’ τρίμηνο 2025 | Εκτίμηση αναλυτών |
|---|---|---|---|
| Έσοδα | 14,09 | 12,58 | 13,48 |
| Λειτουργικό κόστος | 7,99 | 7,23 | 7,81 |
| Προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις | 0,95 | 0,88 | 0,91 |
| Καθαρά κέρδη | 4,35 | 3,26 | 4,23 |
| Έσοδα από μετοχικές συναλλαγές | 1,41 | 0,98 | 1,08 |
| Έσοδα από FICC | 1,40 | 1,41 | 1,41 |
Πίεση στις συναλλαγές ομολόγων και νομισμάτων
Παρά τη θετική εικόνα στις μετοχές, οι δραστηριότητες που αφορούν ομόλογα, νομίσματα και εμπορεύματα (FICC) σημείωσαν μικρή υποχώρηση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Πρόσφατα η BNP Paribas τοποθέτησε τον Κάβι Γκούπτα, πρώην στέλεχος του hedge fund Jain Global, επικεφαλής των δραστηριοτήτων σταθερού εισοδήματος, συναλλάγματος και εμπορευμάτων στην αμερικανική αγορά.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επηρέασαν αρνητικά άλλες δραστηριότητες της τράπεζας.
Η BNP Paribas σχημάτισε προβλέψεις 949 εκατ. ευρώ για πιθανές ζημιές από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ποσό υψηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η διοίκηση απέδωσε την αύξηση, μεταξύ άλλων, στους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους, μετά τη σύγκρουση με το Ιράν.
Οι αυξημένες προβλέψεις είχαν επιβαρύνει και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.
Ενίσχυση κεφαλαίων και μείωση κινδύνου
Όπως και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, η BNP Paribas αξιοποιεί συναλλαγές Significant Risk Transfer (SRT), μέσω των οποίων μεταφέρει μέρος του πιστωτικού κινδύνου εκτός ισολογισμού, απελευθερώνοντας κεφάλαια.
Πρόσφατα ολοκλήρωσε τέσσερις τέτοιες συναλλαγές που αφορούσαν στοιχεία ενεργητικού σχεδόν 10 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και η πρώτη συναλλαγή που συνδέεται με χρηματοδοτήσεις στον κλάδο των εμπορικών ακινήτων.
Η τράπεζα δεν παρείχε νεότερη ενημέρωση σχετικά με τη δικαστική διαμάχη στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία εξακολουθεί να επηρεάζει τη χρηματιστηριακή της εικόνα.
Υπενθυμίζεται ότι αμερικανικό δικαστήριο είχε αποφανθεί πως η BNP Paribas οφείλει να αποζημιώσει τρεις πρώην πολίτες του Σουδάν, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η τράπεζα συνέβαλε στη χρηματοδότηση του πρώην καθεστώτος της χώρας, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις.
Η απόφαση δημιούργησε ανησυχίες για το ενδεχόμενο υψηλού κόστους αποζημιώσεων. Η BNP Paribas δεν έχει σχηματίσει σχετικές προβλέψεις και τον Μάιο προσέφυγε σε ομοσπονδιακό εφετείο ζητώντας την ανατροπή της απόφασης.
Επιβεβαίωση των στόχων έως το 2028
Με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, ο Ζαν-Λοράν Μποναφέ έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω δύο φορές τους οικονομικούς στόχους της τράπεζας από τα τέλη του προηγούμενου έτους.
Τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε ότι η απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (Return on Tangible Equity – ROTE) θα ξεπεράσει το 13% έως το 2028, ενώ για το 2026 διατηρεί τον στόχο στο 12%, τον οποίο η διοίκηση επανέλαβε με τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου.
Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος έχει προχωρήσει στην πώληση συμμετοχών σε επιλεγμένες δραστηριότητες, με στόχο τη βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου και την περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων της τράπεζας.
Η BNP Paribas ανακοίνωσε επίσης ότι ο δείκτης CET1, βασικό μέτρο κεφαλαιακής επάρκειας, έφθασε ήδη το 13% στο δεύτερο τρίμηνο, έναν χρόνο νωρίτερα από τον στόχο που είχε τεθεί για το 2027.
Διαβάστε ακόμη
Τουρισμός για Ολους: Πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε επιδότηση έως 600 ευρώ για διακοπές
Εγκαταλελειμμένοι οικισμοί: Πώς θα γίνουν οι οργανωμένες επεκτάσεις
Ευρώπη: Τα φωτοβολταϊκά χωρίς αποθήκευση εκτοξεύουν τις τιμές ρεύματος
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.