Το εξαιρετικό ράλι του bitcoin το 2023 ενδέχεται να συνεχιστεί, εάν οι ροές μεταξύ των εταιρειών συναλλαγής κρυπτονομισμάτων και των ψηφιακών πορτοφολιών αποτελούν ένδειξη της μελλοντικής του πορείας, σύμφωνα με αναλυτές της BofA.

Βάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών Αλκές Σαχ και Άντριου Μος, η καταγεγραμμένη καθαρή εισροή bitcoin από πλατφόρμες συναλλαγών σε ιδιωτικά ψηφιακά πορτοφόλια επενδυτών άγγιξε τα $368 εκατ. την εβδομάδα 28 Μαρτίου με 4 Απριλίου.

«Οι επενδυτές μεταφέρουν τα κρυπτονομίσματα από τους λογαριασμούς τους στις πλατφόρμες συναλλαγών στα ψηφιακά τους πορτοφόλια, κάτι το οποίο υποδεικνύει μείωση της πίεσης για πώληση των crypto assets και επιστροφή στο φαινόμενο “HODL” (hold on for dear life)», τόνισαν οι αναλυτές, οι οποίοι υπογράμμισαν πως οι ανησυχίες ορισμένων επενδυτών για αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου των ΗΠΑ ενδέχεται να έχουν παίξει κι αυτές σημαντικό ρόλο για την τάση αυτή.

Το ετήσιο ράλι του bitcoin έχει ξεπεράσει κατά πολύ την πορεία άλλων περιουσιακών στοιχείων, κάτι το οποίο δημιουργεί ασυμφωνία των ειδικών για τον πραγματικό λόγο της ανάκαμψης.

Ορισμένοι εξ αυτών υπογραμμίζουν πως η αναμενόμενη αναστολή της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed ενισχύει τις επενδύσεις με αυξημένο βαθμό κινδύνου, ενώ άλλοι υποστηρίζουν το αφήγημα πως το bitcoin αποτελεί «ψηφιακό χρυσό» και δρα ως ένα ηλεκτρονικό «ασφαλές καταφύγιο» για τους επενδυτές. 

Η αξία του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος του κόσμου αυξήθηκε άνω του ψυχολογικού φράγματος των $30.000 για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2022, καταγράφοντας συνολικό ράλι άνω του 80% από τις 31 Δεκεμβρίου και ξεπερνώντας τον αντίστοιχο του δείκτη Nasdaq 100 ο οποίος κατέγραψε άνοδο της τάξης του 19%. Η τιμή του χρυσού, παράλληλα, έχει καταγράψει αύξηση της τάξης του 9%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα cryptos έχουν καταγράψει θετική πορεία το 2023 παρά την πολέμια στάση των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών δεδομένης της κατάρρευσης της FTX και άλλων εταιρειών κρυπτονομισμάτων, αν και η άνοδος αυτή λαμβάνει χώρα εν μέσω της μείωσης της ρευστότητας στην αγορά των κρυπτονομισμάτων λόγω των προβλημάτων αυτών.

«Εκτιμώ πως το bitcoin θα πλησιάσει τα $33.000 πριν καταγράψει κάποια τεχνική διόρθωση», τόνισε το στέλεχος της Biyond Trader, Νέιθαν Μπάτσελορ, προσθέτοντας πως «το κρυπτονόμισμα έχει σταματήσει να αντιδρά στα άσχημα νέα των αγορών, κάτι το οποίο υποδεικνύει τη σταθερότητα του οικοσυστήματός του».

Σύμφωνα, παράλληλα, με τον ιδρυτή της 0VIX, Γκάρι Κρουγκλιάκοφ, οι επενδυτές αναμένουν ένα νέο σημάδι των αγορών για να υποστηρίξουν ένα νέο ράλι του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος.

Όπως υπογράμμισε, «τα μακροοικονομικά δεδομένα αυτής της εβδομάδας ενδέχεται να παρέχουν το έναυσμα αυτό. Εάν ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή των ΗΠΑ κυμανθεί υπό του 5,2% ή γύρω στο ποσοστό αυτό, το bitcoin θα συνεχίσει το ράλι του. Εάν κυμανθεί στο 5,3% ή άνω του επιπέδου αυτού, τότε το μικρό σοκ το οποίο θα δημιουργηθεί θα περιορίσει τον επενδυτικό “πυρετό”».

Ether

Η BofA υπογραμμίζει, τέλος, πως οι καθαρές εισροές ether στις πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων στην ίδιο περίοδο της τελευταίας εβδομάδας του Μαρτίου ήταν οι μεγαλύτερες του 2023.

H αναμενόμενη αναβάθμιση του ethereum, η οποία φέρει την ονομασία «Shanghai», θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το κρυπτονόμισμα αυτό λειτουργεί. Οι αναλυτές της BofA, πάντως, εκτιμούν πως θα δημιουργηθεί μία περίοδος αυξημένης μεταβλητότητας λόγω της περιορισμένης ρευστότητας μετά από την ιστορική αναβάθμιση αυτή.

Διαβάστε ακόμη

Κλείνει το Ε9 και ανοίγει… ο ΕΝΦΙΑ του 2023

Πληθωρισμός: «Αγκάθια» η διατροφή και οι βενζίνες παρά την πτώση της Ενέργειας

Το αντίο στον «κ. Γιώργο», Νικολάκη… πιπέρι, το blue chip του Μανώλη και οι δυο που δεν χωράνε μαζί