Την αρχική της αντίθεση στην πρόταση εξαγοράς της Carrefour από τον καναδικό όμιλο Alimentation Couche-Tard Inc εξέφρασε η γαλλική κυβέρνηση, εγείροντας αμφιβολίες για τις προοπτικές της σύναψης διατλαντικής συμφωνίας. Η μετοχή της σημείωσε πτώση στο Παρίσι.

Η πανδημία ανέδειξε τη σπουδαιότητα του εγχώριου ελέγχου στην προσφορά τροφίμων, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Η Carrefour και άλλες αλυσίδες πώλησης τροφίμων έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια των lockdowns, με τους καταναλωτές να αδειάζουν τα ράφια από διάφορα είδη πρώτης ανάγκης, όπως το αλεύρι.

«Από αυτή την άποψη, η ιδέα να εξαγοραστεί η Carrefour από έναν ξένο ανταγωνιστή, δεν με βρίσκει σύμφωνο», ανέφερε ο Λεμέρ μιλώντας στο κανάλι France 5.

Ενώ η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να μπλοκάρει επισήμως την εξαγορά, τα σχόλια αυτά μπορεί να υποδεικνύουν ότι οι αξιωματούχοι θέλουν να θέσουν τους όρους προτού αποφασίσουν για το αν θα προχωρήσει η συμφωνία.

Κάποιοι αναλυτές αναφέρουν ότι ο Λεμέρ ακούστηκε σαφής και απόλυτος, αφήνοντας μικρά περιθώρια για διαπραγματεύσεις.

«Η κυβέρνηση έχει τον τελευταίο λόγο – game over», αναφέρει ο Φαμοιέν Καρόν, αναλυτής στην Kepler Cheuvreux, σε σημείωμά του προς πελάτες.

Η μετοχή της Carrefour έφτασε να υποχωρεί κατά 6,4% κατά το άνοιγμα της αγοράς στο Παρίσι. Χθες κέρδισε 13%.

Η μετοχή της Couche-Tard επανέκτησε μερικό έδαφος στο Τορόντο μετά τα σχόλια Λεμέρ, έκλεισε ωστόσο με πτώση 9,2%, καταγράφοντας τη χειρότερη ημέρα συναλλαγών από τον περασμένο Μάρτιο.

Η Couche-Tard ανακοίνωσε ότι κατέθεσε προσφορά 20 ευρώ ανά μετοχή, με κύρια χρηματοδότηση σε ρευστό. Αν γινόταν η εξαγορά θα συνδύαζε την ευρωπαϊκή βάση της Carrefour με το δίκτυο της καναδικής εταιρείας που εστιάζει σε παντοπωλεία και πρατήρια καυσίμων στη Βόρεια Αμερική.

Σε κάθε περίπτωση, αναλυτές, όπως ο Κελεμέντ Γενελό της Bryan Garnier & Co., εκτιμούν ότι η υπόθεση εξαγοράς δεν έχει τελειώσει.

«Εικάζω ότι πρόκειται για επικοινωνιακό παιχνίδι. Ο Λεμέρ θέλει να προσκληθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν νομίζω ότι τελικά θα μπλοκάρει τη σύναψη μιας συμφωνίας».

Η Carrefour, η οποία λειτουργεί τα πάντα, από πολυκαταστήματα μέχρι τεράστιες υπεραγορές στα προάστια, έχει εργατικό δυναμικό περίπου 105.000 ατόμων στη χώρα, καθιστώντας έτσι κάθε συμφωνία θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο για την κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι η Γαλλία έχει παράδοση στο να αντιτίθεται σε εξαγορές των γαλλικών εταιρειών blue-chip από ξένους. Το 2005, οι Γάλλοι πολιτικοί απέφυγαν να πάνε σε συνομιλίες για μια πρόταση της PepsiCo στην Danone.

Πιο πρόσφατα, συμφωνίες όπως η απόκτηση της ηλεκτρικής ενέργειας της Alstom SA από την General Electric Co. έγιναν αλλά με αυστηρούς όρους. Αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε την GE να προχωρήσει στην περικοπή θέσεων εργασίας αργότερα.

Διαβάστε ακόμη:

Ελλάκτωρ: Δεν έγινε η συναλλαγή με Invesco – Προς τροποποίηση η συμφωνία

PwC: Οι επιπτώσεις της πανδημίας στις ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις

Intralot: «Lock-up» συμφωνία με ομολογιούχους