Δραματική αύξηση εμφανίζει ο αριθμός των παμπς σε Αγγλία και Ουαλία, οι οποίες αναγκάζονται να βάλουν «λουκέτο», υπό το βάρος του υψηλού κόστους λειτουργίας και της μειωμένης κατανάλωσης.

Μέσα στο α’ εξάμηνο του 2023, συγκεκριμένα, συνολικά 383 παμπ ανέστειλαν τη λειτουργία τους ή άλλαξαν επιχειρηματική δραστηριότητα. Πέρυσι, καθ’ όλη τη διάρκεια του 12μηνου, ο αριθμός των «λουκέτων» είχε φθάσει σε 386.

H δραματική αύξηση των αριθμών αντανακλά ότι κάθε ημέρα τουλάχιστον δύο παμπς σε Αγγλία και Ουαλία αναγκάζονται να κλείσουν.

Μόνο στο Λονδίνο, ο αριθμός των «λουκέτων» έφθασε σε 46, ενώ στην Ουαλία το αντίστοιχο μέγεθος ανήλθε σε 52.

Οι παραδοσιακές αγγλικές μπιραρίες έχουν περάσει δύσκολες στιγμές τα τελευταία χρόνια. Από τα lockdown της πανδημίας έως τις ελλείψεις σε εργαζόμενους. Κι από την αύξηση του κόστους λειτουργίας έως την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών.

Δεν είναι τυχαίο ότι από το 2000 έως σήμερα έχει κλείσει περίπου το ¼ των βρετανικών παμπς.

Ο κλάδος έχει ζητήσει και έχει πετύχει σημαντικά φορολογικά προνόμια, λαμβάνοντας έκπτωση στους συντελεστές φορολόγησης. Αλλά παρ’ όλα αυτά, η βιωσιμότητα για πολλά μαγαζιά παραμένει στην κόψη του ξυραφιού.

«Με το κόστος ενέργειας να έχει αυξηθεί κατά 80% σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης, υψηλού πληθωρισμού και μεγάλων επιτοκίων, το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι παμπς είναι μια αύξηση της εταιρικής φορολόγησης» τονίζει ο Άλεξ Πρόμπιν, πρόεδρος της φορολογικής εταιρείας Altus.

Διαβάστε ακόμα

Κεντρικές τράπεζες: Λίγο πριν το τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων, η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει

UBS: Πώς αξιολογεί την επενδυτική βαθμίδα, τις τράπεζες και τα ελληνικά ομόλογα (πίνακες)

Ρουμπινί: Η ΕΚΤ να συνεχίσει τις αυξήσεις στα επιτόκια – Υπάρχει κίνδυνος για στασιμοπληθωρισμό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ