Την ανάγκη να υπάρξουν νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού, υπογραμμίζει ο διακεκριμένος οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί.

O -γνωστός για τις απαισιόδοξες προβλέψεις του- αναλυτής υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι η πρόσφατη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό και επομένως, κάθε συζήτηση για χαλάρωση (μείωση επιτοκίων) της νομισματικής πολιτικής είναι πρώιμη.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, προσθέτει, οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρωζώνη (ΕΚΤ) και Αγγλία (BoE) αντιμετωπίζουν ένα μεγαλύτερο δίλημμα σε σχέση με το αντίστοιχο της αμερικανικής Federal Reserve, καθώς οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται, ενώ η ανάπτυξη επιβραδύνεται.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει άνω του μεσοπρόθεσμου στόχου (5,3% τον Αύγουστο έναντι 2%), υπενθυμίζει, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

«Αυτό δημιουργεί ένα δίλημμα. Από τη μία πλευρά, η ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας οδηγεί τις κεντρικές τράπεζες να σταματήσουν (τις αυξήσεις επιτοκίων). Από την άλλη πλευρά, αν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλότερος του στόχου, θα πρέπει να υπάρξουν νέες αυξήσεις (στα επιτόκια)» αναφέρει, χαρακτηριστικά.

Την Πέμπτη, η ΕΚΤ προχώρησε στη 10η συνεχόμενη παρέμβαση, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο στο 4,5% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Ωστόσο, για πολλούς αναλυτές, η εν λόγω αύξηση ήταν μάλλον η τελευταία, δεδομένων των προκλήσεων στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

«Χωρίς νέες αυξήσεις επιτοκίων, θα μπορούσε να υπάρξει εκτροχιασμός του πληθωρισμού και ένας πραγματικός στασιμοπληθωρισμός» προειδοποιεί ο Ρουμπινί.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια καλύτερη θέση, καθώς η οικονομία δεν αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα ανάπτυξης.

Όμως και πάλι, ο διάσημος οικονομολόγος θεωρεί λάθος τη μείωση των επιτοκίων στις αρχές του 2024. «Αντ’ αυτού, η Fed ενδεχομένως θα χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, με την πρώτη μείωση να συμβεί προς τα μέσα του επόμενου έτους».

«Δεν μπορούν να λένε ότι “τελειώσαμε”. Ο πληθωρισμός πηγαίνει προς τα πάνω, οι τιμές στο πετρέλαιο πηγαίνουν προς τα πάνω. Επομένως, υπάρχει η δυναμική για νέα αύξηση στα επιτόκια» επαναλαμβάνει ο Ρουμπινί.

Φυσικά, ο ίδιος αναγνωρίζει ότι τα υψηλά επιτόκια δημιουργούν προβλήματα. «Υπάρχει ο κίνδυνος της χρηματοπιστωτικής αστάθειας» επισημαίνει, ενδεικτικά, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις δομικές προκλήσεις της οικονομίας, όπως η γήρανση του πληθυσμού, οι εφοδιαστικές αλυσίδες και τα γεωπολιτικά.

Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, εκφράζει την πεποίθηση ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να θέσουν νέους στόχους για τον πληθωρισμό, καθώς η επίτευξη του 2% θεωρείται εξαιρετικά απίθανη. «Μια νέα κανονικότητα θα μπορούσε να είναι μεταξύ του 3% και του 4% για τις αναπτυγμένες οικονομίες».

Όσον αφορά την Τράπεζα της Αγγλίας, τέλος, ο Ρουμπινί εκτιμά ότι το επιτόκιο θα πρέπει να φθάσει στο 5,75%. Σήμερα βρίσκεται στο 5,25%, με τους αναλυτές να περιμένουν μια άνοδο στο 5,50% στην προσεχή συνεδρίαση της Πέμπτης.

Διαβάστε ακόμα

Stefanos ante portas Syriza και ο Τσίπρας κάνει πάρτι(!), τα μυστήρια της ΑNEK και τα… σιγομαγειρέματα, το εργοτάξιο και ο χορτάτος μάνατζερ

Τράπεζες: «Φουντώνει» ο ανταγωνισμός από τον 5ο πόλο – Τα μηνύματα Μητσοτάκη και οι σκέψεις των «πρωταγωνιστών»

Υποχρεωτικά ασφάλιση, MyDATA, POS – Μετρητά μόνο κάτω από €500

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ