Τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών μερικών εκ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου αναμένεται πως έχουν φτάσει ή πρόκειται σύντομα να φτάσουν στο μέγιστό τους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για παράδειγμα, μετά από την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων της στο 4% σηματοδότησε πιθανή παύση της σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής, τονίζοντας πως «εάν τα επιτόκια παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο για αρκετό χρονικό διάστημα, ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στην τιμή-στόχο».

Η βραχυπρόθεσμη πληθωριστική κατάσταση, όμως, παραμένει δύσκολη, ενώ αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τα νοικοκυριά. Οι μακροοικονομικές εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την Ευρωζώνη εκτιμούν πως ο πληθωρισμός θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 5,6% φέτος σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση του 5,4% και στο 3,2% το 2024 σε σχέση με προηγούμενη εκτίμηση του 3%. 

Η μεσοπρόθεσμη εκτίμηση για το 2025 όμως, έχει βελτιωθεί σχετικά από το 2,2% στο 2,1%. 

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα προσηλωθούν στην διακύμανση και το επίπεδο των επιτοκίων από εδώ και στο εξής.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank, από την πλευρά τους, εκτιμούν πως δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις των επιτοκίων πριν από τον Σεπτέμβριο του 2024, εκτιμώντας παύση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ για 12 περίπου μήνες στο 4%.

Οι απειλές όσον αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις, όμως, παραμένουν λόγω των πιθανών αυξήσεων των τιμών πετρελαίου. Τα μελλοντικά συμβόλαια αργού αυξήθηκαν πρόσφατα σε υψηλό 10μήνου, κάτι το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει τόσο τις τιμές των αγαθών όσο και και τις πληθωριστικές εκτιμήσεις για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του στελέχους της Tikehau Capital, Ραφαέλ Τούιν, παρά το τέλος της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, «υπάρχει ακόμα ένα εναλλακτικό και πιο απαισιόδοξο σενάριο βάσει του οποίου ο πληθωρισμός θα αποδειχθεί πιο επίμονος αλλά και δομικά αυξημένος. Οι πρόσφατες αποπληθωριστικές τάσεις φαίνεται πως περιορίζονται, ενώ υπάρχει κίνδυνος πως η απουσία μείωσης των τιμών θα σηματοδοτήσει πως η μάχη της ΕΚΤ κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει, με κίνδυνο περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων στο μέλλον. Τα μακροοικονομικά δεδομένα των επόμενων εβδομάδων θα είναι κρίσιμα».

H στρατηγική της Fed

O επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε πρόσφατα πως υπάρχει πιθανότητα για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ υπογράμμισε πως η κεντρική τράπεζα ανησυχεί ακόμα όσον αφορά την πιθανότητα επιτάχυνσης του πληθωρισμού σε περίπτωση χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Τα μηνιαία δεδομένα της Fed υποδεικνύουν συνεχιζόμενες πιέσεις στις τιμές. Ο πληθωρισμός κατέγραψε μηνιαία αύξηση-ρεκόρ για φέτος τον Αύγουστο λόγω των τιμών της ενέργειας και κυμάνθηκε στο 3,7% σε ετήσιο βαθμό. Ο δομικός πληθωρισμός κατέγραψε μηνιαία αύξηση της τάξης του 0,3% και 4,3% σε ετήσια βάση. 

Οι αγορές, όμως, είναι σχεδόν πεπεισμένες πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα κρατήσει τα επιτόκια σταθερά τον Σεπτέμβριο ενώ είναι διχασμένες όσον αφορά την πιθανότητα περαιτέρω αυξήσεων φέτος. Σε πρόσφατο γκάλοπ του Reuters, σύμφωνα με το CNBC, το ποσοστό των αναλυτών που αναμένουν τουλάχιστον μία αύξηση κυμάνθηκε στο 20%. 

«Δεδομένων των μακροοικονομικών δεδομένων και του πληθωρισμού η Fed θα συνεχίσει με την προσεκτική προσέγγισή της», τόνισαν οι αναλυτές της J. Safra Sarasin, με τη FOMC «να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης μέχρι το τέλος του έτους».

Οι 28 εκ των ερωτηθέντων αναλυτών αναμένουν μείωση των επιτοκίων το α’ τρίμηνο του 2024, ενώ 33 αναμένουν τέτοια κίνηση το β’ τρίμηνο.

Τράπεζα της Αγγλίας

Οι εκτιμήσεις όσον αφορά την Τράπεζα της Αγγλίας μιλούν για μία τελευταία αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο λόγω του πληθωρισμού του 6,8% και της περιορισμένης ύφεσης της οικονομίας.

Τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας ανέφεραν πως ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 5% μέχρι το τέλος του έτους και στο 2% μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με τον chief investment officer της Quilter Investors, Μάρκους Μπρουκς, «η κεντρική τράπεζα δε γνωρίζει πια αν οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι αναγκαίες».

Οι αναλυτές της BNP Paribas ανέφεραν πως θα υπάρξει μία τελευταία αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Το ποσοστό αύξησης των μισθών από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο παρέμεινε στο 7,8%, αν και υπάρχουν ενδείξεις για επιβράδυνση της αγοράς εργασίας.

Άλλο ένα τρωτό σημείο της βρετανικής οικονομίας αποτελεί και η αγορά στεγαστικών δανείων, με τις καθυστερημένες αποπληρωμές να έχουν φτάσει σε υψηλό 7 ετών.

Σύμφωνα, τέλος, με τον αναλυτή της ING, Τζέιμς Σμιθ, «υπάρχει ακόμα πιθανότητα για μία αύξηση των επιτοκίων τον Νοέμβριο αλλά πιστεύουμε πως το πιθανότερο είναι η παύση της σύσφιξης».

Διαβάστε ακόμη

Το “όγδοο θαύμα” του κόσμου: Η πιο θρυλική ορεινή διαδρομή στον πλανήτη

UBS: Πώς αξιολογεί την επενδυτική βαθμίδα, τις τράπεζες και τα ελληνικά ομόλογα (πίνακες)

Ρουμπινί: Η ΕΚΤ να συνεχίσει τις αυξήσεις στα επιτόκια – Υπάρχει κίνδυνος για στασιμοπληθωρισμό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ