Περαιτέρω πτώση των αμερικανικών μετοχών λόγω της αυξημένης πιθανότητας δημιουργίας ύφεσης αναμένουν οι αναλυτές της Citigroup.

«Οι αμερικανικές μετοχές έχουν, μεν, προσμετρήσει την πιθανότητα δημιουργίας ύφεσης αλλά όχι όσο πρέπει. Οι αρνητικές εκτιμήσεις των εταιρικών εσόδων πρόκειται να επικαιροποιηθούν περαιτέρω», τόνισε η ομάδα του αναλυτή Άλεξ Σώντερς, προσθέτοντας πως «η αγορά αμερικανικών ομολόγων δεν έχει λάβει υπόψη τους κινδύνους αυτούς, αφού τα ομόλογα δεν έχουν αντιδράσει ακόμα λόγω των επιθετικών κινήσεων της Fed».

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση επενδυτών της Wall Street από το Bloomberg, η πιθανότητα δημιουργίας ύφεσης στην αμερικανική οικονομία κυμαίνεται πια στο 60%, από το 50% του περασμένου μήνα, αν και τα αντίστοιχα μοντέλα της καμπύλης αποδόσεων υποδεικνύουν πιθανότητα δημιουργίας ύφεσης της τάξης του 34%, σύμφωνα με τη Citi. Οι αναλυτές του Bloomberg Economics Ελάιζα Ουίνγκερ και Άννα Γουόνγκ έχουν μία ακόμα πιο «bearish» (επιφυλακτική) προσέγγιση, υπολογίζοντας πως η πιθανότητα δημιουργίας ύφεσης το επόμενο 12μηνο κυμαίνεται στο 100%. 

Η άποψη της Citigroup είναι παρόμοια με αυτή της πρόσφατης ανάλυσης της JPMorgan Chase. Σημειωτέον πως οι αμερικανικές μετοχές έχουν ήδη καταγράψει σημαντική πτώση φέτος λόγω του πληθωρισμού και της πιθανότητας ύφεσης, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Προέδρου Μπάιντεν για «περιορισμένη συρρίκνωση της οικονομίας».

Μετά από την «επίσημη» είσοδό του σε bear market τον περασμένο Ιούνιο, ο δείκτης S&P 500 έχει επεκτείνει τις φετινές του απώλειες άνω του 22%, τη στιγμή που οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αμερικανικού δημοσίου έχουν αυξηθεί κατά 250 μ.β.

Κανένας τομέας περιουσιακών στοιχείων (asset class) δεν έχει προσμετρήσει τη δημιουργία ύφεσης υπερβολικά, σύμφωνα με τον Σώντερς: «τα πράγματα είναι διαφορετικά αυτή τη φορά, αφού ο υψηλός πληθωρισμός έχει αυξήσει την πίεση προς τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος οι οποίες συνήθως καταγράφουν ράλι όσο αυξάνεται η πιθανότητα ύφεσης».

Οι συμβουλές της Citi προς τους επενδυτές, προς το παρόν, είναι η σύμπλευση με τις γενικότερες επιλογές της αγοράς, κίνηση η οποία έχει ιστορικά αποδειχθεί κερδοφόρα σε παρόμοιες καταστάσεις.

Αμυντική είναι και η στάση των αναλυτών της Goldman Sachs, σύμφωνα με τους οποίους «οι τρέχουσες τιμές των μετοχών δεν αποτελούν καλή ένδειξη για την πιθανότητα ή μή δημιουργίας ύφεσης την οποία αναμένει η πλειοψηφία των επενδυτών». Σύμφωνα με τον αναλυτή Ντέιβιντ Τζ. Κόστιν και την ομάδα του, οι επενδυτές θα πρέπει να «επιλέξουν αμυντικές επενδυτικές τοποθετήσεις με λογικές τιμές, όπως αυτές στους τομείς της υγείας, των βασικών αγαθών και των τηλεπικοινωνιών».

Διαβάστε ακόμη:

Καλάθι του νοικοκυριού: Eκτός αναψυκτικά και νερό – «Μπαίνουν» αλεύρι και όσπρια

Aegean: Εκκίνηση χειμερινού προγράμματος από 30/10 με πάνω από 130 δρομολόγια

Πώς οι κεντρικές τράπεζες θα επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να ελέγχουν πού ξοδεύουμε τα χρήματά μας