Ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας είναι ένας οικονομολόγος με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ο οποίος αναλαμβάνει τα ηνία μετά την παραίτηση της Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, της πρώτης γυναίκας επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρα.

Ο Φατίχ Καραχάν ορίστηκε κορυφαίος αξιωματούχος του νομισματικού οργανισμού τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου για να αντικαταστήσει τη Χαφίζ Γκαγιέ Ερκάν, την πρώτη γυναίκα επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Η Ερκάν είχε παραιτηθεί αιφνιδιαστικά λίγες ώρες νωρίτερα μέσω ανακοίνωσης στο Χ, επικαλούμενη εκστρατεία σπίλωσης εναντίον της ίδιας και της οικογένειάς της στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Αν και για την Τουρκία είναι συνήθεις οι βραχύβιες θητείες επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας – και η Ερκάν διήρκεσε μόλις οκτώ μήνες στη θέση αυτή – οι επενδυτές λένε ήδη ότι αυτός ο ανασχηματισμός διαφέρει από τις προηγούμενες, διαλυτικές για την αγορά εμπειρίες, επειδή δεν καθοδηγείται από την προτίμηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια.

Τόσο η JPMorgan Chase & Co. όσο και η Morgan Stanley δήλωσαν ότι αν μη τι άλλο, ο Καραχάν είναι πιθανό να είναι έχει πιο «γερακίσια ματιά» από την προκάτοχό του.

«Ενώ οι ξαφνικές αλλαγές ηγεσίας προκαλούν δυσφορία στους επενδυτές, βλέπουμε τον νέο κυβερνήτη της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας ως [πρόσωπο] θετικό για τον αποπληθωρισμό» και τη λίρα, έγραψε ο αναλυτής της JPMorgan Fatih Akcelik σε σημείωμα προς τους πελάτες. «Αναμένουμε υψηλά ποσοστά [επιτοκίων] για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μαζί με αυστηρότερα μακροπροληπτικά μέτρα».

Ο Καραχάν ήταν υπέρμαχος μιας πιο αυστηρής νομισματικής στάσης από τότε που εντάχθηκε στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής τον Ιούλιο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

«Σε αντίθεση με τις προηγούμενες αλλαγές διοικητών το 2019 και το 2021, αυτό δεν σηματοδοτεί μια αλλαγή στην κατεύθυνση της πολιτικής ή μια πολιτική προτίμηση για χαμηλότερα επιτόκια», έγραψε ο οικονομολόγος της Morgan Stanley, Hande Kucuk, σε μια αναφορά του, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε από την τουρκική κεντρική τράπεζα να συνεχίσει με ένα συμβατικό πλαίσιο νομισματικής πολιτικής που θα δίνει προτεραιότητα στον αποπληθωρισμό».

Ενδεικτική είναι, ακόμη, η δημόσια δήλωση υποστήριξης στην οποία προέβη ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώην τραπεζίτης της Wall Street που τυγχάνει της εκτίμησης των επενδυτών, σύμφωνα με την οποία ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θα έχει την υποστήριξή του.

Επίσης, πηγή προσκείμενη στην Τράπεζα, ανέφερε στο Bloomberg ότι θεωρείται βέβαιο πως υπό τη νέα ηγεσία δεν πρόκειται να γίνουν περικοπές στα επιτόκια πριν από το τέλος του χρόνου.

Ο Καραχάν πρόκειται να κάνει την πρώτη του προγραμματισμένη δημόσια εμφάνιση στις 8 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα, όπου θα παρουσιάσει την τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό και τις  νέες προβλέψεις σε συνέντευξη Τύπου.

«Αναμένουμε από τον Καραχάν εκδώσει μια ισχυρή δήλωση για την υποστήριξη αυστηρών νομισματικών πολιτικών και να συνεργαστεί στενά με τον Σιμσέκ», δήλωσε ο διευθυντής Ευρώπης του Eurasia Group Emre Peker.

Ο οικονομολόγος του Bloomberg Economics Selva Bahar Baziki εκτιμά ότι: «Δεν αναμένουμε σημαντική ανατροπή πολιτικής από την κεντρική τράπεζα μετά την αλλαγή διοίκησης – στην πραγματικότητα πιστεύουμε ότι η κεντρική τράπεζα είναι πλέον πιο πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια εάν επιδεινωθούν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό. Αναμένουμε επίσης από την τράπεζα να συνεχίσει να συσφίγγει την πολιτική υπό το Καραχάν μέσω εναλλακτικών εργαλείων και τραπεζικών ρυθμίσεων, καθώς και βημάτων ρευστότητας που στοχεύουν στην εξάντληση της υπερπροσφοράς λίρας στην αγορά».

Επίσης, στο πλαίσιο της θητείας του στην Amazon ως ανώτερου οικονομολόγου, διεξήγαγε έρευνα σχετικά με την «εργασία, την αποδοτικότητα των αποθεμάτων και πολλά άλλα», σύμφωνα με τον προσωπικό του ιστότοπο. Η βιογραφία του στον ιστότοπο της κεντρικής τράπεζας αναφέρει ότι ξεκίνησε την καριέρα του ως οικονομολόγος στην Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης το 2012, μεταφέροντας αργότερα ως σύμβουλος νομισματικής πολιτικής και επικεφαλής ομάδας μελετών αγοράς εργασίας και προϊόντων μέχρι το 2022.

Ο Καραχάν είναι κάτοχος προπτυχιακού διπλώματος από το διάσημο Πανεπιστήμιο Bogazici της Τουρκίας στα μαθηματικά και στη βιομηχανική μηχανική και έχει διδάξει ως επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Είναι επίσης ανιψιός του απερχόμενου Τούρκου πρεσβευτή στις ΗΠΑ, Μουράτ Μερκάν.

Λέγεται, ακόμη, πως όνομα του Καραχάν είχε αναφερθεί για τη θέση του υφυπουργού στο υπουργείο Οικονομικών, με υπουργό τον Σιμσέκ, μετά τις εκλογές του Μαΐου.

Διαβάστε ακόμη

«Χρυσή δεκαετία» βλέπουν οι επενδυτές, που δίνουν φέτος 40 δισ. στην Ελλάδα

Τους πλούσιους Ινδούς «βλέπει» η BMW – Το σχέδιο για τα ηλεκτρικά οχήματα

Τα σπίτια του Λονδίνου δεν ήταν τόσο προσιτά σε τιμή εδώ και μια δεκαετία (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ