Μια ολική και ριζική αλλαγη φαίνεται ότι εξελίσσεται στη «βαριά» βιομηχανία της τεχνολογίας, η οποία καλείται να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και της απροθυμίας των επενδυτών να χάνουν ακρίτως χρήματα σε ριψοκίνδυνες start ups.  

«Η επανεκκίνηση έχει μόλις ξεκινήσει» τονίζει χαρακτηριστικά η Τζένι Λι, εταίρος στη GGV Capital, συμμετέχοντας σε πάνελ εκδήλωσης του πρακτορείου Bloomberg.  

Μεταξύ άλλων, η έμπειρη επενδύτρια προειδοποιεί ότι το χρήμα είναι πιο δύσκολο πλέον να φθάσει στις start ups, με αποτέλεσμα οι αποτιμήσεις να έχουν «πέσει» κατά 30% έως 50%, σε ορισμένες περιπτώσεις. 

Αυτή η αιφνίδια αλλαγή, όπως προσθέτει, έχει ήδη «χτυπήσει» τις μικρότερες start ups επιχειρήσεις, ενόσω οι μεγαλύτερες έχουν την ικανότητα να απέχουν για λίγο χρονικό διάστημα απ’ αυτή την επίπονη «στροφή» της αγοράς.  

«Οι αποτιμήσεις, τα προηγούμενα χρόνια, αποσυνδέθηκαν από τα θεμελιώδη μεγέθη» παραδέχεται, από την πλευρά του, ο Μπιλ Φορντ, επικεφαλής της General Atlantic. «Τα κεφάλαια “ένιωσαν” ελεύθερα». 

Οι ιδρυτές, κατά τον ίδιο, συνήθιζαν να σκέφτονται ως εξής: «Ας χρησιμοποιήσω όσα περισσότερα κεφάλαια μπορώ για να οδηγήσω την εταιρεία στην κορυφή της ανάπτυξης». Αλλά τώρα, όπως τονίζει ο Φορντ, τα πράγματα έχουν αλλάξει. 

Η Κίνα έχει «χτυπηθεί» περισσότερο σκληρά από κάθε άλλη αγορά. Κι αυτό, φυσικά, έχει την εξήγησή του, καθώς το Πεκίνο αποφάσισε να ελέγξει και να συγκρουστεί με τον ιδιωτικό τεχνολογικό τομέα. Ως αποτέλεσμα, η αξία των deals που εμπλέκονται venture capital, έχει κατακρημνιστεί κατά 44% στο α’ 10μηνο του 2022, φθάνοντας μόλις στα 62,1 δισ. δολάρια. 

Η General Atlantic, όπως αναφέρει ως παράδειγμα, επένδυσε πρόσφατα στη ByteDance, μητρική εταιρεία του TikTok. Όμως, τώρα η τεχνολογική εταιρεία χρειάζεται να επιτύχει μια συμβιβαστική συμφωνία με το κινεζικό κράτος, ώστε να κλείσει η εν εξέλιξη έρευνα των ελεγκτικών αρχών. «Νομίζω ότι αυτό σημαίνει ότι το επίπεδο του ρίσκου είναι πλέον υψηλότερο». 

Την ίδια στιγμή, η Λι κάνει ειδική αναφορά και σε ορισμένους ιδιαίτερους και ευαίσθητους κλάδους, όπως είναι αυτός των ημιαγωγών, ο οποίος είναι έκθετος στον πολιτικό κίνδυνο και επομένως, απαιτεί μια ξεχωριστή προσέγγιση.  

Ας μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια οι ημιαγωγοί -δηλαδή τα μικροτσίπς- έχουν καταστεί στον νέο «χρυσό» και επομένως, η παραγωγή τους θεωρείται άκρως σημαντική για κάθε μεγάλη οικονομία του πλανήτη.

Φυσικά, δεν λείπουν και οι πιο αισιόδοξες φωνές, όπως αυτή της Άννα Φανγκ, μίας εκ των ιδρυτων του ZhenFund. Η ίδια ισχυρίζεται ότι η τεχνολογική δραστηριότητα στην Κίνα παραμένει ισχυρή, παρότι ο ρυθμός των επενδύσεων έχει πράγματι επιβραδυνθεί. «Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να υποστηρίξει την καινοτόμα επιχειρηματικότητα» τονίζει, ενδεικτικά, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Bloomberg.  

Κληθείσα δε, να σχολιάσει τις ανησυχίες των άλλων συνομιλητών της, η Φανγκ συνιστά υπομονή. «Θα πρέπει οι εταίροι να έχουν υπομονή κατά τη διάρκεια των δύσκολων συγκυριών. Η αγορά είναι γεμάτη ανθρώπους, οι οποίοι έσπευσαν πολύ γρήγορα να ξεπουλήσουν μετοχές, όπως του Facebook και του Google» δήλωσε με νόημα.

Διαβάστε ακόμη:

Κατάρρευση FTX: Η απολογία του Μπάνκμαν Φράιντ – «Κλείστε τον φυλακή» ζητούν επενδυτές που έχασαν τα λεφτά τους

Νέος προϋπολογισμός στη Βρετανία – Ύφεση 1,4% το 2023, χαμηλώνει ο στόχος για το 2024

Πόθεν έσχες: Μέχρι πότε η υποβολή του – Ποιοι οι υπόχρεοι