Μπορεί να ήταν η εβδομάδα η οποία «έσπασε» το δολάριο. Η χειρότερη εβδομαδιαία πτώση του greenback από τον περασμένο Νοέμβριο έχει κάνει πολλούς αναλυτές να υποστηρίζουν πως η αλλαγή του αφηγήματος όσον αφορά το κύριο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου θα έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην παγκόσμια οικονομία όσο και τις αγορές. 

Το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται σε χαμηλό ενός και πλέον έτους δεδομένου του μειωμένου πληθωρισμού και των εκτιμήσεων των επενδυτών πως η Fed θα σταματήσει, σύντομα, την αύξηση των επιτοκίων της. Πολλοί εξ αυτών πιστεύουν πως θα ακολουθήσουν αναπόφευκτες μειώσεις των επιτοκίων, κάτι το οποίο θα συμβεί το 2024.

«Η εκτίμησή μας πως το δολάριο θα εισέλθει σε πολυετή πτωτική τάση βασίζεται μερικώς στην εκτίμηση πως ο κύκλος σύσφιξης της Fed θα μετατραπεί σε κύκλο χαλάρωσης, κάτι που θα περιορίσει την ισοτιμία του greenback», ανέφερε ο αναλυτής της Standard Bank, Στίβεν Μπάροου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι πιθανές επιπτώσεις της μακροπρόθεσμης μείωσης της αξίας του δολαρίου θα είναι πολλαπλές. Θα περιορίσει το κόστος εισαγωγών για τις αναδυόμενες αγορές, μειώνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις στις χώρες αυτές. Θα τονώσει, επίσης, νομίσματα όπως το γεν και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών εταιρειών.

Σημειωτέον πως η μείωση του Bloomberg Dollar Index της τάξης του 2% την προηγούμενη εβδομάδα είχε, επίσης, οδηγήσει σε αύξηση των εμπορευμάτων τα οποία βασίζονται στην αξία του δολαρίου όπως το πετρέλαιο και ο χρυσός.

Πολλοί επενδυτές αναμένουν πτωτική πορεία του δολαρίου εδώ και μήνες. Το selloff έχει οδηγήσει πολλούς διαχειριστές κεφαλαίων από την M&G Investments μέχρι την UBS Asset Management στο να αναμένουν αύξηση των ισοτιμιών του γεν και άλλων νομισμάτων αναδυόμενων αγορών. 

«Η πιθανότερη πορεία για το δολάριο ενδέχεται να είναι καθοδική τους επόμενους μήνες», τόνισε ο επενδυτής της BNP Paribas Asset Management, Πίτερ Βασάλο, υποστηρίζοντας πως τα νομίσματα τα οποία θα βγουν κερδισμένα είναι το αυστραλιανό δολάριο, το δολάριο Νέας Ζηλανδίας και η νορβηγική κορώνα. 

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg Economics, Σάιμον Γουάιτ, «η συνεχιζόμενη πτωτική πορεία του δολαρίου αναμένεται να παραμείνει απαράλλακτη, τη στιγμή που η καμπύλη των πραγματικών αποδόσεων οριζοντιοποιείται. Ένας από τους καλύτερους δείκτες για την πορεία του δολαρίου είναι η καμπύλη αυτή».

Προφανώς, υπάρχουν και πολλά παραδείγματα στο παρελθόν κατά τα οποία οι επενδυτές είχαν προχωρήσει σε πρώιμες τέτοιες κινήσεις και στοιχήματα και είχαν αποδειχθεί λανθασμένοι.

Για τους απαισιόδοξους επενδυτές («bears»), η σημαντικότερη απειλή είναι πως η δυναμική αυτή ενδέχεται θα συνεχιστεί, ιδιαίτερα τη στιγμή που η Fed αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιξη αυτό τον μήνα.

Στην Invesco Asset Management, η Τζωρτζίνα Τέιλορ δεν είναι προετοιμασμένη να περιορίσει τις τοποθετήσεις της στο δολάριο ακόμα. Παρακολουθεί από κοντά τα δεδομένα έτσι ώστε να μπορέσει να καταλάβει εάν η μάχη για τον έλεγχο του πληθωρισμού έχει τελειώσει ή όχι. 

«Οι εκτιμήσεις όσον αφορά τα επιτόκια μπορεί, μεν, να αλλάζουν αλλά δεν είμαι έτοιμη να παρατήσω το δολάριο», υπογράμμισε.

Η σταθερότητα της αμερικανικής οικονομίας είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Μάικλ Κέιχιλ της Goldman Sachs αναμένει πως η μείωση της ισοτιμίας του δολαρίου θα είναι περιορισμένη σε σχέση με παρόμοιες περιόδους του παρελθόντος. Η στήριξη για το δολάριο, όμως, θα μπορούσε να καταρρεύσει εάν η Fed σταματήσει την προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού της τη στιγμή που η ΕΚΤ αναμένεται να συνεχίσει με την νομισματική της σύσφιξη για περισσότερο χρόνο. 

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος έγκειται στην αλλαγή των πληθωριστικών προσεγγίσεων», ανέφερε ο Κέιχιλ. Η Goldman υπολογίζει πως η ισοτιμία του δολαρίου θα μειωθεί στα $1,15/ευρώ το 2024 από το τρέχον $1,12/ευρώ, ενώ το γεν θα ενισχυθεί στα 125/δολάριο από τα τρέχοντα 139/δολάριο. 

Σύμφωνα με το στέλεχος της Amundi Asset Management, Παρές Ουπαντγιάγια, «βάσει της αξιολόγησής του, το δολάριο είναι υπερεκτιμημένο αυτή τη στιγμή. Πιστεύω πως οι αγορές θα αρχίσουν να αλλάζουν το αφήγημα αυτό σιγά σιγά».

Ο αναλυτής αναφέρεται στα διπλά ελλείμματα των ΗΠΑ (εμπορικό και ισολογιστικό) ως δομικά προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά, έχει μιλήσει σε βάθος και για τη λεγόμενη και θεωρία του «χαμόγελου του δολαρίου», κατά την οποία το νόμισμα βγαίνει κερδισμένο σε περιπτώσεις κρίσης ή πυρετώδους ανάπτυξης και χαμένο σε περιόδους μέτριας ανάπτυξης.

«Εάν οι ΗΠΑ καταφέρουν να δημιουργήσουν μία ομαλή προσγείωση της οικονομίας τους, τότε η ισοτιμία του δολαρίου θα μειωθεί σημαντικά», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη

Μισό δισ. δολάρια για τα 10 πιο ακριβά συμβόλαια του ΝΒΑ – Ο Αντετοκούνμπο και οι άλλοι (pics + πίνακες)

ΑΠΕ: Σε «φουρτούνα» τα μεγαλύτερα υπεράκτια έργα αιολικής ενέργειας στον κόσμο (pics)

Στρατηγική συνεργασία της PRODEA Investments ΑΕΕΑΠ και της Siemens (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ