BLOOMBERG

Δραματική άνοδος στις τιμές: Σε ποια πόλη τα σπίτια νοικιάζονται 18.000 ευρώ το τετραγωνικό

Οι τιμές στο ελβετικό χρηματοοικονομικό κέντρο ξεπερνούν αυτές του Λονδίνου και του Παρισιού - Για «φούσκα» προειδοποιεί η UBS - Ο ρόλος της Google και των πολυεθνικών

H Ζυρίχη έχει μετατραπεί σε μία από τις πιο «καυτές» αγορές ακινήτων της Ευρώπης, με τις τιμές να ξεπερνούν αυτές του Λονδίνου και του Παρισιού.

Με τη ζήτηση στο ελβετικό οικονομικό κέντρο να ενισχύεται από τη σωρεία προσλήψεων εταιρειών όπως η Google, τα διαμερίσματα στο κέντρο της Ζυρίχης κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 18.000 ευρώ/τ.μ., υπερδιπλάσια τιμή της αντίστοιχης του Λονδίνου, σύμφωνα με δεδομένα του Bloomberg.

Ακόμα και στην ευρύτερη περιοχή και τα καντόνια της Ζυρίχης, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων απόμακρων χωριών, οι τιμές κυμαίνονται στα επίπεδα του Παρισιού, έχοντας αυξηθεί κατά 5,8% σε ετήσιο επίπεδο.

Αν και οι τιμές των ακινήτων στο Παρίσι, τη Βιέννη και το Βερολίνο κατέγραψαν ετήσια μείωση σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα δεδομένα, οι τιμές στις περισσότερες αγορές καταγράφουν ακόμη μία, περιορισμένη μεν, αύξηση.

Αυτό ενδέχεται να υποδεικνύει πως οι καταναλωτές προσαρμόζονται στα υψηλότερα επιτόκια, τη στιγμή που η έλλειψη ακινήτων ενισχύει το κατώτατο όριο των τιμών. Παρ’ όλα αυτά, οι επιπτώσεις των αυξημένων επιτοκίων έχουν χρονοκαθυστέρηση στην πραγματική οικονομία και οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν ήδη αρχίσει να «σφίγγουν το ζωνάρι» υπερβολικά λόγω της αύξησης των τιμών καταναλωτή.

Οι μηνιαίες τάσεις υποδεικνύουν πως οι τιμές έχουν καταγράψει σχετική μείωση στις 9 πόλεις σχετικού δείκτη του Bloomberg, αν και η δραστηριότητα αυτή συνήθως επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Στη Σουηδία, παρά την κρίση των ακινήτων, οι τιμές στη Στοκχόλμη αυξήθηκαν κατά 4,3% σε ετήσιο επίπεδο. Στη Μαδρίτη και το Μιλάνο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3%. Οι αυξήσεις αυτές ήταν χαμηλότερες από τις προηγούμενες και στις τρεις πόλεις.

Η Ζυρίχη, όμως, αποτελεί ξεκάθαρα την εξαίρεση στον κανόνα. Η UBS Group AG, η οποία εδρεύει στην πόλη, κρίνει πως η αγορά ακινήτων της ελβετικής μεγαλούπολης έχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο δημιουργίας «φούσκας». 

Οι τιμές των ακινήτων στη Ζυρίχη έχουν καταγράψει αύξηση της τάξης του 50% σε σχέση με πριν από μία δεκαετία. Ο αυξημένος αριθμός των πλούσιων ιδιοκτητών έχουν αυξήσει τις τιμές οι οποίες δεν έχουν προσαρμοστεί ακόμα ανάλογα με τα νέα αυξημένα επιτόκια.

Η αυξημένη, παράλληλα, ζήτηση από τους μετανάστες στη χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την περιορισμένη προσφορά, δημιουργώντας ανισορροπία στην αγορά η οποία αναμένεται να μην αποδειχθεί παροδική, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Raiffeisen Switzerland, Αλεξάντερ Κοχ. 

Αυτό που πρέπει επίσης να αναλογιστεί κανείς είναι το γεγονός πως η Ζυρίχη η οποία περιβάλλεται από ψηλά βουνά και μία μεγάλη λίμνη, έχει περιορισμένο χώρο όσον αφορά την επέκτασή της. Οι υψηλοί μισθοί και η πανέμορφη θέα, όμως, προσελκύουν μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων απ’ όλο τον κόσμο. Περίπου το 1/3 των 450.000 κατοίκων είναι αλλοδαποί. 

Αν και η Ζυρίχη είναι γνωστή ως χρηματοοικονομικό κέντρο της Ελβετίας (1 στις 10 θέσεις εργασίας), η Alphabet πρόσφατα μετατράπηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες. Πάνω από 5.000 άτομα από 85 χώρες εργάζονται για τη Google στα 3 campus της Ζυρίχης, ενώ ο τεχνολογικός κολοσσός σχεδιάζει και τη δημιουργία τέταρτου campus κοντά στην γνωστή Langstrasse.

H εγκατάσταση εταιρειών στην πόλη προωθείται από την ελβετική κυβέρνηση από το μακρινό 1998, όταν προσέφερε φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν αλλοδαπούς. Τώρα πια, όμως, πολλοί ανησυχούν πως το πράγμα έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου.

Σε πρόσφατη έρευνα του 2022, το 37% των ερωτηθέντων τόνισαν πως είναι οικονομικοί μετανάστες, ενώ μόλις το 6% των μεταναστών τόνισαν πως ψάχνουν για άσυλο.

Για να ενισχύσουν την ικανότητα διαβίωσης των πολιτών, οι ρυθμιστικές αρχές της πόλης έχουν αυξήσει τον κατώτατο μισθό στην πόλη στα 23,9 ελβετικά φράγκα/ώρα, που αντιστοιχεί σε 4.000 ελβετικά φράγκα μηνιαίως και κυμαίνεται 80% άνω του κατώτατου μισθού στο Σίτι του Λονδίνου. Η Google, από την πλευρά της, πληρώνει τους entry-level software developers μέχρι και 200.000 ελβετικά φράγκα ετησίως. 

Εκτός αυτού, η Ελβετία έχει πλεονέκτημα και σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, τα οποία παραμένουν στο χαμηλό, σε σχέση με τις γειτονικές χώρες, επίπεδο του 1,75%. Όσο για τα στεγαστικά δάνεια, αν και οι ελβετικές τράπεζες συνήθως ζητούν προκαταβολή του 20%, αυτά ενδέχεται να έχουν διάρκεια πάνω από 50 χρόνια, διευκολύνοντας την μακροπρόθεσμη αποπληρωμή.

Δεδομένου του πακτωλού χρημάτων αυτού, οι τιμές αγγίζουν νέα υψηλά. Ένα loft 50 τετραγωνικών με ένα υπνοδωμάτιο σε ημιόροφο έχει κόστος $1 εκατομμυρίου. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματά του; Βρίσκεται 15 λεπτά με το ποδήλατο από τα γραφεία της Google.

Διαβάστε ακόμα

Η αλλαγή στο Facebook που κανένας δεν κατάλαβε – Τι λέει η Meta

«Κόκκινα» δάνεια: Δικαίωμα επαναγοράς αποκτούν οι δανειολήπτες – Ποιες οι προϋποθέσεις

Moody’s: Γιατί δώσαμε επενδυτική βαθμίδα στις τράπεζες και όχι στην Ελλάδα (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""