Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αποκαλύψει τον επόμενο μήνα μέτρα για να βοηθήσει τον προβληματικό αιολικό τομέα της, αφού τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης έβαλαν φρένο στα έργα.

Το πακέτο πρόκειται να επιταχύνει την αδειοδότηση για αιολικά έργα, να βοηθήσει στη διασφάλιση σταθερών προμηθειών και να βελτιώσει τους υφιστάμενους κανόνες σχετικά με τις δημοπρασίες, σύμφωνα με όσα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα αποκαλυπτήρια αναμένονται στις 24 Οκτωβρίου και ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ πιθανότατα θα επιλέξει μια νέα στρατηγική ή θα ενσωματώσει αλλαγές στους κανονισμούς που ήδη εξετάζονται αντί να παρουσιάσει ολοκαίνουργια νομοθεσία.

Η «πράσινη» στροφή και τα εμπόδια

Η Ευρώπη προσπαθεί να επιταχύνει τη στροφή της προς μια βιώσιμη οικονομία και να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια σε ένα πλαίσιο υψηλότερων τιμών και ασθενούς ανάπτυξης. Αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θέλουν να αποσυνδέσουν αυτές τις προσπάθειες από την ενίσχυση των πωλήσεων ξένων παραγωγών όπως η Κίνα.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε αυξημένο ανταγωνισμό από μη ευρωπαίους κατασκευαστές. Ακούσαμε από την Πρόεδρο φον ντερ Λάιεν ότι πρέπει να κινηθούμε περισσότερο προς το μοντέλο μιας προσέγγισης παραγωγής «made in Europe», όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- και αυτό είναι πλέον πλήρως ριζωμένο στην άποψη του κλάδου» δήλωσε ο Phil Cole, διευθυντής βιομηχανικών υποθέσεων στη WindEurope.

Η ΕΕ συζητά ήδη ορισμένες προηγούμενες προτάσεις που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της παραγωγής καθαρής ενέργειας, όπως ο νόμος Net Zero Industry Act, ο οποίος καλεί το μπλοκ να κατασκευάζει εγχώρια τουλάχιστον το 40% των αναγκών του σε τεχνολογία καθαρής ενέργειας έως το 2030.

Ωστόσο, μια βασική ανησυχία είναι ότι, παρά τη μαζική ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες αιολικής ενέργειας βρίσκονται υπό πίεση λόγω των αυξανόμενων τιμών των πρώτων υλών και του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης. Ακόμη και οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές ανεμογεννητριών στην Ευρώπη δυσκολεύονται, συμπεριλαμβανομένων των Vestas Wind Systems A/S και Siemens Energy AG.

Ενώ τα περίπου 250 εργοστάσια του αιολικού τομέα στην Ευρώπη μπορούν να βασίζονται σε κονδύλια της ΕΕ για την καινοτομία, συναντούν δυσκολίες στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση για την επέκταση της εφοδιαστικής αλυσίδας, σύμφωνα με τη Wind Europe.

Η γραφειοκρατία

Η αργή διαδικασία αδειοδότησης είναι επίσης ένας μεγάλος πονοκέφαλος, με τα υπεράκτια αιολικά έργα να περιμένουν συχνά έως και πέντε χρόνια για να λάβουν το πράσινο φως.

«Πολλοί από τους λόγους για τους οποίους η διαδικασία αδειοδότησης διαρκεί τόσο πολύ είναι απλώς επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι στις περιφερειακές ή στις τοπικές αρχές αδειοδότησης για να επεξεργαστούν τη γραφειοκρατία. Και πολλά από αυτά τα συστήματα βασίζονται ακόμη στο χαρτί. Πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε πώς μπορούμε να επιταχύνουμε αυτές τις διαδικασίες» τόνισε ο Phil Cole.

Διαβάστε ακόμα

Ο Κένεντι (από την Κουμουνδούρου), το πρώτο φθινοπωρινό γκάλοπ, η Eurobank και η Intrum κατά κυρ Παντελή και η σύναξη των γιοτ στην Υδρα

Ανοίγει «λαϊκό» έντοκο γραμμάτιο με εγγύηση Δημοσίου και επιτόκιο 3% plus

Νίκος Λαβίδας: Μέσω και… Αγίου Όρους η προσπάθεια ανάτασης της ΑΒ Βασιλόπουλος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ