Δεύτερη ευκαιρία για να πετύχουν μέχρι και δεκαπλάσιες αποδόσεις από αυτές που έχουν τα λεφτά τους στις απλές καταθέσεις στις τράπεζες, προσφέρει μέσα σε λίγες μέρες και πάλι το Ελληνικό Δημόσιο σε χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά.

Την ώρα που το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο καταθέσεων είναι μόλις 0,35% (στοιχεία ΤτΕ Ιουλίου) ή φτάνει ίσως και στο 2,7% για προθεσμιακές καταθέσεις (αναλόγως διάρκειας), ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε πως θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια ελληνικού Δημοσίου εξάμηνης διάρκειας, στα οποία μπορούν, από σήμερα πλέον και μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη (26-28 Σεπτεμβρίου), να εγγραφούν ακόμα και απλοί αποταμιευτές οι οποίοι -εν μέσω υψηλού πληθωρισμού που «κουρεύει» τις καταθέσεις τους- ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν υψηλότερα -και κάπως πιο αξιοπρεπή-  επιτόκια. Με ετήσιο επιτόκιο περίπου 3% ή και μεγαλύτερα, τα νέα έντοκα φτάνουν να δίνουν επιτόκια τουλάχιστον 10%, ή και… 1.000% μεγαλύτερα από τα τρέχοντα τραπεζικά. 

Από την άλλη, οι  κίνδυνοι είναι γνωστοί! Ο εξής ένας όμως κυρίως: να συμβεί στη χώρα μέσα σε έξι μήνες μια νέα τεράστια οικονομική καταστροφή, όπως εκείνη του 2010 που οδήγησε χιλιάδες ομολογιούχους να χάσουν μέρος από το κεφάλαιό τους.

Κανείς δεν ξεχνά τα βιώματα αυτά. Σήμερα πάντως, που το Ελληνικό Δημόσιο εκδίδει τίτλους  και «εγγυάται» ότι σε έξι μήνες θα επιστρέψει χρήματα και τόκους στους αποταμιευτές, αναβαθμίζεται συνεχώς από τους διεθνείς Οίκους, αντί να καταρρέει όπως το 2010.

Και μετά από 13 χρόνια μάλιστα, ανέκτησε ξανά την επενδυτική βαθμίδα στην διεθνή αξιολόγηση, προσφέροντας μεγαλύτερη αξιοπιστία, καθώς επίσης και πολύ ανταγωνιστικές επιδόσεις (αφορολόγητες) σε σχέση με τους τόκους καταθέσεων.

Άλλοι κερδίζουν, άλλοι χάνουν…

Λόγω της τραυματικής ανάμνησης του PSI πάντως, η ανταπόκριση των νοικοκυριών ήταν μάλλον ισχνή στην πρώτη έκδοση εντόκων γραμματίων, ετήσιας διάρκειας, καθώς πολλοί δεν ήθελαν καν να διανοηθούν πως θα αναλάβουν ξανά «ρίσκο» να επενδύσουν σε τίτλους Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr ούτε 1/10 από τις προσφορές που προσέλκυσε στις αρχές Σεπτεμβρίου το ετήσιο έντοκο γραμμάτιο του ελληνικού Δημοσίου, προήλθε από απλούς ιδιώτες και νοικοκυριά. Παρά το «αφορολόγητο»  επιτόκιο 3,1%, οι προσφορές τους δεν ξεπέρασαν καν  τα 60 εκατ. ευρώ (από τα 625 εκατ. που έγιναν δεκτά)! Και με ανώτατο ποσόν τοποθέτησης τα 15.000 ευρώ το πολύ, δεν ήταν τελικά παραπάνω από περίπου 4  χιλιάδες όλοι και όλοι, οι «θαρραλέοι» επενδυτές που έσπευσαν να μπουν στην έκδοση.

Στην πράξη, πολλοί ακόμα «φυσούν και το γιαούρτι», παρότι δόθηκε μάχη κατά την (σχεδόν ολόκληρη) περασμένη δεκαετία, για να διασώσει και να ανακτήσει το Κράτος την αξιοπιστία του.

Ασφαλώς για κάποιους –και όχι λίγους- θα χρειαστεί να περάσουν και άλλες δεκαετίες, για να ξεπεράσουν  το οικονομικό (και όχι μόνον) «σοκ» που υπέστησαν.

Στον αντίποδα, εν έτει 2023, για κάποιους άλλους εξ αυτών –λιγοστούς στην αρχή- η έκδοση ενός «λαϊκού» εντόκου γραμματίου αποδείχθηκε η μόνη διέξοδος διαφυγής, για να μη χάσουν και άλλη αξία τα χρήματά τους. Και για τον σκοπό αυτόν ακριβώς και προσφέρθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών και τον ΟΔΔΗΧ, καθώς οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου ήταν ήδη υπερκαλυμένες για εφέτος -ή τουλάχιστον πάντως μέχρι και την έλευση της καταστροφής από την κακοκαιρία Daniel.

Τα … ψιλά γράμματα

Η διαδικασία που ξεκινάει σήμερα, αφορά τη δεύτερη (μετά από χρόνια) έκδοση τίτλων του Δημοσίου, στην οποία  δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά πρόσωπα για απόκτηση τίτλων αξίας έως 15.000 ευρώ. Εγγραφές προβλέπονται έως και την Πέμπτη 26/9 ενώ η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου.

Ως τιμή διάθεσης θα οριστεί η τιμή της τελευταίας (πιο υψηλής) προσφοράς, η οποία θα γίνει αποδεκτή από το Δημόσιο κατά την δημοπρασία. Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

Για όσους πάντως θελήσουν να μετάσχουν για να μετριάσουν τις απώλειες από άμεσα ή έμμεσα «κουρέματα» καταθέσεων (προηγούμενα λόγω PSI ή νεότερα λόγω ακρίβειας κλπ), η συγκεκριμένη δανειακή έκδοση του Δημοσίου μπορεί να αποδειχθεί ενδιαφέρουσα, καθώς, στη δημοπρασία του μηνός Ιουλίου, τα έντοκα 6 μηνών έφτασαν να προσφέρουν πλέον επιτόκιο  3,8%, δηλαδή 50% υψηλότερο από 2,4% που έδιναν στις αρχές του έτους.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Με τα ηλεκτρονικά μάτια του ΓΕΜΗ βλέπει κάθε «περίεργη» μεταβολή σε επιχειρήσεις

Ο Κένεντι (από την Κουμουνδούρου), το πρώτο φθινοπωρινό γκάλοπ, η Eurobank και η Intrum κατά κυρ Παντελή και η σύναξη των γιοτ στην Υδρα

Αριστοτέλης Μυστακίδης: Tο πλάνο για το εμβληματικό «κτίριο Ρούσβελτ» στη Θεσσαλονίκη (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ