Ονομάστε το «Greta Thunberg effect», ή αλλιώς «η δημοκρατία ενάντια στο κατεστημένο» ή απλά ένα ζήτημα, του οποίου έφτασε η ώρα για να λυθεί.

Όποια και αν είναι, η πίεση κλιμακώνεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου αυτή να αποφασίσει, επιτέλους, τη δράση της για το κλίμα.

Η επερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε την ανάγκη ανάληψης δράσης για το κλίμα, πρώτη της προτεραιότητα. Η Angela Merkel προσπαθεί να αναστηλώσει τη φήμη της ως καγκελάριος υπέρ της προστασίας του κλίματος, στη Γερμανία. Και το Πράσινο Κόμμα της Αυστρίας, που κάποτε ήταν περιφρονημένο ως μονοθεματικό κόμμα του πολιτικού περιθωρίου, είναι έτοιμη να ενταχθεί στην επόμενη κυβέρνηση μετά από μια μεγάλη άνοδο στις εκλογές της Κυριακής.

“Υπάρχει σαφής διεύρυνση του πολιτικού αντικτύπου της κλιματικής αλλαγής, υπό την ηγεσία της Ευρώπης, αλλά γενικότερα από τις νεότερες γενιές σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο”, δήλωσε ο Ian Bremmer, πρόεδρος της Ομάδας Ευρασίας, σε σημείωμα που απέστειλε στους πελάτες του. “Περισσότεροι πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες δεν θέλουν να εκληφθεί ότι δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα”.

Η πρόκληση είναι να μετατραπεί η πολιτική ώθηση σε αποτελεσματική πολιτική πράξη, χωρίς να βρεθούμε απέναντι σε ριζωμένα συμφέροντα που κράτησαν πίσω, πάρα πολλές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι, ακόμη και αν τα κράτη μέλη εκπληρώσουν όλα τα σχέδιά τους για τα επόμενα 10 χρόνια, θα χρειαστούν μέχρι και 575 δισεκατομμύρια ευρώ (626 δισεκατομμύρια δολάρια) κάθε χρόνο για δύο δεκαετίες, προκειμένου να φθάσουν σε μηδενικές καθαρές εκπομπές μέχρι το 2050, πράγμα που συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος της νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen. Οι υπουργοί περιβάλλοντος της ΕΕ συναντώνται την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο για να αρχίσουν να θέτουν τις βάσεις μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το θέμα.