Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσπαθήσει να επιλύσει το αδιέξοδο μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας σχετικά με το ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ενωσης και να ανοίξει τον δρόμο για μια συμφωνία σχετικά με μια βασική μεταρρύθμιση που θα βοηθήσει στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει το Bloomberg, η Σουηδία, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, σε μια συμβιβαστική πρόταση που μοιράστηκε στις κυβερνήσεις της ΕΕ την Πέμπτη, πρότεινε μια περιορισμένη δυνατότητα χρήσης των εσόδων από τα λεγόμενα συμβόλαια επί της διαφοράς – έναν τρόπο επιδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – για την παράταση των υφιστάμενων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Η Γαλλία θέλει να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο εργαλείο για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του πυρηνικού της στόλου.

Μια άλλη αλλαγή που πρότεινε η Σουηδία, είναι να δοθεί στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ διακριτική ευχέρεια σχετικά με τον τρόπο κατανομής των εσόδων, ώστε να ληφθούν υπόψη οι διαφορετικές εθνικές καταστάσεις, ενώ παράλληλα θα παρακολουθούνται οι επιπτώσεις στην εσωτερική αγορά. Οι διατάξεις αποσκοπούν στο να βοηθήσουν να διασκεδαστούν οι ανησυχίες της Γερμανίας σχετικά με αυτό που θεωρούσε άδικες επιδοτήσεις στον πυρηνικό τομέα της Γαλλίας.

Η ΕΕ αναμορφώνει την οικονομία της στο πλαίσιο της φιλόδοξης στρατηγικής Green Deal (Πράσινη Συμφωνία) για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Ταυτόχρονα, το μπλοκ επιδιώκει να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια, αφού η Ρωσία, ο κύριος προμηθευτής της σε φυσικό αέριο, περιόρισε τις αποστολές του καυσίμου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Σουηδία επιθυμεί να εξασφαλίσει συμφωνία πριν από τη λήξη της προεδρίας της σήμερα Παρασκευή, σχετικά με την εντολή για συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την τελική μορφή της μεταρρύθμισης. Ο κίνδυνος είναι ότι περαιτέρω καθυστερήσεις θα μπορούσαν τελικά να σταματήσουν τις συνομιλίες, καθώς οι πολιτικές εντάσεις αυξάνονται ενόψει των εκλογών για τη συνέλευση του μπλοκ την επόμενη άνοιξη.

Ο συμβιβασμός περιλαμβάνει επίσης την παράταση ενός έκτακτου ανώτατου ορίου κερδοφορίας έως τις 30 Ιουνίου 2024 και καθιστά όλες τις πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, επιλέξιμες για επιδοτήσεις για την παροχή εφεδρικής δυναμικότητας, εφόσον εκπέμπουν λιγότερα από 550 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλοβατώρα.

Τα εργοστάσια που υπερβαίνουν το όριο, όπως οι γεννήτριες ενέργειας με καύση άνθρακα, θα μπορούσαν να εξαιρεθούν εάν πληρούν μια σειρά κριτηρίων, με την προμήθεια της παραγωγικής της ικανότητας να περιορίζεται σε ένα έτος.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Ελληνική οικονομία και τράπεζες οι ευνοημένοι του πακέτου «Νext Generation EU»

Γιώργος Προκοπίου: Το «μπρα ντε φερ» με τον Μπερλουσκόνι για τη Villa Cristina στο Πορτοφίνο (pics)

Ερντογάν: Γρήγορα βήματα στην οικονομία αναμένονται από τον Μεχμέτ Σιμσέκ και την Κεντρική Τράπεζα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ