Σε μια σημαντική συμφωνία για τα δικαιώματα των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες όπως η Uber και η Deliveroo, προχώρησαν τη Δευτέρα οι χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με ανάρτηση της βελγικής κυβέρνησης στην πλατφόρμα X.

Όπως αναφέρει η κυβέρνηση του Βελγίου, η οποία αυτό το εξάμηνο ασκεί την προεδρία της ΕΕ, οι υπουργοί ενέκριναν ένα συμβιβαστικό κείμενο για την Οδηγία για την Εργασία στις Πλατφόρμες (PWD).

«Αυτό θα βελτιώσει τα δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας για πάνω από 2,5 εκατομμύρια Ευρωπαίους που απασχολούνται στην οικονομία των πλατφορμών», αναφέρεται στην ανάρτηση.

H τελευταία συμβιβαστική πρόταση της βελγικής προεδρίας επιτρέπει σε κάθε κράτος – μέλος να αποφασίζει αν ένας εργαζόμενος πρέπει να θεωρείται μισθωτός υπάλληλος και να λαμβάνει παροχές, όπως επίδομα ασθενείας. Η προηγούμενη πρόταση προέβλεπε την εφαρμογή κοινών κριτηρίων σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Ακόμη, οι νέοι κανόνες επηρεάσουν και τον τρόπο με τον οποίο οι ψηφιακές πλατφόρμες θα αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους, καθώς θέτει όρια στη χρήση αλγορίθμων, απαγορεύοντας την απόλυση εργαζομένων βάσει αποφάσεων που λαμβάνονται από αυτοματοποιημένα συστήματα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η συμφωνία αποτελεί σημείο καμπής για τις μακροχρόνιες προσπάθειες της ΕΕ να καθορίσει σαφέστερα εργασιακά δικαιώματα για εκατομμύρια διανομείς και οδηγούς που συνεργάζονται με διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως οι Uber και Deliveroo -ένα ζήτημα που έχει φέρει επιχειρήσεις και συνδικάτα ανά τον κόσμο αντιμέτωπες δικαστικά.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Βέλγιο είχαν καταλήξει σε συμφωνία τον προηγούμενο μήνα, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί το «πράσινο φως» από τις κυβερνήσεις της Εσθονίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Γερμανίας. Για να τεθεί σε εφαρμογή η νέα οδηγία για την εργασία σε ψηφιακές πλατφόρμες, θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Διαβάστε ακόμη

Ανείσπρακτα ενοίκια: Τα 10 SOS της νομοθεσίας για να μην πληρώσετε άδικους φόρους

Πλειστηριασμοί: Μια «Λίρα» με… μεγάλη ιστορία, τα «ψάρια» και τα άλλα «βαριά» σφυριά (pics)

ΔΕΣΦΑ: Μόλις δύο φορτία με 5.908 κ.μ. τον Απρίλιο στη Ρεβυθούσα (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ