Αιφνίδιο άλμα κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Γαλλία και Ισπανία τον Φλεβάρη, γεγονός που εντείνει την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων και ενισχύει τους πολιτικούς κινδύνους για τις κυβερνήσεις των δύο κρατών.

Οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 7,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καταγράφοντας ρεκόρ, καθώς το κόστος των τροφίμων και των υπηρεσιών ενισχύθηκε ενώ στην Ισπανία σημείωσε άνοδο 6,1%.

Η άνοδος του πληθωρισμού στη δεύτερη και την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα εδραιώσουν την αύξηση του επιτοκίου κατά μισή μονάδα που σχεδιάζει η ΕΚΤ για τον Μάρτιο και θα ενισχύσουν τους αξιωματούχους που λένε ότι χρειάζονται περισσότερες μεγάλες κινήσεις πέραν αυτού για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Τα στοιχεία ώθησαν τους επενδυτές να στοιχηματίσουν για πρώτη φορά ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, που σήμερα είναι 2,5%, θα ανέλθει σε 4%. Ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν δήλωσε στο Reuters ότι οι αξιωματούχοι μπορεί να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού σε υψηλό επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα, όταν φτάσει στο λεγόμενο τελικό επιτόκιο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα εξετάσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από όλη την ήπειρο αυτή την εβδομάδα, με τις επίμονες υποκείμενες πιέσεις στις τιμές να αποτελούν το σημερινό τους επίκεντρο, ακόμη και αν υπάρχει υποχώρηση στο μπλοκ των 20 χωρών. Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη αναμένονται την Πέμπτη, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν υποχώρηση στο 8,3% από 8,6%.

Στη Γαλλία, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας εκτιμά ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται κοντά στην κορύφωσή του. Μετά την πιθανή αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, θα υπάρχει λιγότερη “επείγουσα ανάγκη” για την ΕΚΤ να δράσει, δήλωσε αυτόν τον μήνα.

Η μεγαλύτερη άνοδος των τιμών εδώ και μια γενιά γίνεται όλο και πιο δύσκολη πρόκληση για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αντιμετωπίζει ήδη μαζικές διαμαρτυρίες για τα σχέδιά του να αναμορφώσει τις συντάξεις. Ενώ η κυβέρνησή του ξόδεψε τεράστια ποσά για να περιορίσει το αρχικό σοκ των ενεργειακών τιμών του περασμένου έτους, οι δημοσιονομικές πιέσεις τον υποχρέωσαν να περιορίσει μέρος της στήριξης. Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός εξαπλώνεται σε αγαθά και υπηρεσίες όπου το κράτος μπορεί να παρέμβει λιγότερο εύκολα.

Στην Ισπανία, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ θα δεχθεί μεγαλύτερη πίεση για να συγκρατήσει τις τιμές σε μια εκλογική χρονιά κατά την οποία αναμένεται ευρέως να διεκδικήσει άλλη μια θητεία.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΟΙΚ: Νέα ρύθμιση «ανάσα» με 72 δόσεις (και… ξανά 120) μόνο για συνεπείς οφειλέτες

O Πολάκης, το νέο κόμμα και ο Βαρουφάκης, η μαρίνα του Αστέρα, ο Διαμαντίδης και τα χοντρά πορτοφόλια ενώ ο μνηστήρας του ΙΑΣΩ… καθυστερεί

Στο «σφυρί» οικόπεδα, καταστήματα, γραφεία και πάρκινγκ με χαμηλή τιμή εκκίνησης