Αρχές Μαρτίου ψηφίζονται και μπαίνουν άμεσα σε εφαρμογή, σωρεία ευνοϊκών ρυθμίσεων και ελαφρύνσεων για εκατομμύρια επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Το «ερανιστικό» νομοσχέδιο –όπως θα λέγεται- με πανσπερμία διατάξεων παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή εντός της εβδομάδος κατά πάσα πιθανότητα. Και μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πλροφορίες του newmoney.gr:

  • ανοίγει τον δρόμο για νέες ρυθμίσεις χρεών «μόνο για συνεπείς», με τριπλάσιες ή και εξαπλάσιες δόσεις από όσες ήδη έχουν ή δικαιούνται να αξιοποιήσουν εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου
  • ρίχνει «σωσίβιο» σε όσους είχαν αλλά έχασαν τις παλαιές ρυθμίσεις με τις 120 δόσεις
  • δίνει δικαίωμα για πινακίδες  και τέλη με το μήνα για όσους θέλουν να κάνουν …εκλογές και Πάσχα «στο χωριό»
  • προσφέρει σε κάθε πολίτη «μπόνους» έως 2.000 ευρώ για αποκάλυψη φοροδιαφυγής «με αποδείξεις»
  • επεκτείνει τη μείωση του ΦΠΑ για ακόμα 6 μήνες σε ΦΠΑ σε μεταφορές, ΜΜΜ,  θέατρα, σινεμά, καφέ, εστίαση, μη αλκοολούχα ποτά,  γυμναστήρια κλπ
  • επιστρέφει ξανά τον Ειδικό Φόρο Καυσίμων σε 320.000 επαγγελματίες αγρότες.

Όπως πριν ένα μήνα αποκάλυψε το Πρώτο Θέμα:

1.       από Απρίλιο ξεκινά νέα ρύθμιση χρεών με έως 72 δόσεις. Αφορά συνεπείς οφειλέτες που απέκτησαν χρέη την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, δηλαδή από Νοέμβριο 2021 έως Φεβρουάριο  2023. Βάζοντας σε ρύθμιση αυτές τις οφειλές τους, πολλαπλασιάζουν σε 36 ή 72, τις 12 ή 24 δόσεις αντίστοιχα που είχαν στη διάθεσή τους με την πάγια ρύθμιση –είτε είχαν ενταχθεί ήδη είτε πλήρωναν χωρίς να την έχουν χρησιμοποποιήσει ακόμα.

Με επιτόκιο 5,87% το «πακέτο» με τις 72 είναι μεν ακριβότερο  από τις 12 της πάγιας ή τις 36 της νέας ρύθμισης (επιτόκιο 4,37%), αλλά προσφέρει έως και 6πλάσιες δόσεις -ή και 3πλάσιες από την απλή “24άρα”  με την οποία κοστίζει ακριβώς το ίδιο!

Ωστόσο η τελική διάταξη που θα κατατεθεί προς ψήφιση, δεν αποκλείεται τελικά να ανοίγει εμμέσως «παράθυρο» για να ενταχθούν και οφειλές παλαιότερες από τον Νοέμβριο του 2021.

2.       Για οφειλέτες που μέσα στην πανδημία δυσκολεύτηκαν και έχασαν τις 120 δόσεις στις οποίες είχαν ενταχθεί, ρύθμιση αναβιώνει και συνεχίζεται από εκεί που σταμάτησαν να πληρώνουν. Το ίδιο ισχύει και για όσους είχαν αλλά εγκατέλειψαν τις 36 άτοκες ή 72 έντοκες για χρέη της πανδημίας. Μόνη υποχρέωση έχουν να καταβάλουν έως τέλος Ιουλίου 2 μαζεμένες δόσεις (μία τρέχουσα και μία παλαιά) και, αν έχουν δμιουργήσουν και άλλα απλήρωτα χρέη, να τα βάλουν και αυτά σε πάγια ρύθμιση 12 ή 24 48 δόσεων.

Αν κάποιος δεν ασχολήθηκε ποτέ να κάνει ρύθμιση με 36 ή 72 ή 120 δόσεις  για τα χρέη που είχε πριν το 2021, δεν θα του δοθεί τέτοια ρύθμιση το 2023.

3.       Νωρίτερα από ποτέ θα επιτραπούν φέτος τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα. Η διορία πληρωμής των ετήσιων τελών λήγει σήμερα 28 Φεβρουαρίου, αλλά αμέσως μετά θα ανοίξει η πλατφόρμα MyCar που θα επιτρέψει σε όσους κατέθεσαν πινακίδες, να τις πάρουν και πριν το Πάσχα ακόμα, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με το μήνα. Το κέρδος είναι ότι θα γλιτώσουν τέλη και τεκμήρια ή φόρους πολυτελείας για τους μήνες που δεν θα κυκλοφορήσουν το όχημά τους.  Αν όμως κάνουν το λάθος και χρειαστεί να μετακινηθούν περισσότερους μήνες από όσους ζήτησαν και προπλήρωσαν (πχ  και Σεπτέμβριο αντί για Μάρτιο- Αύγουστο) τότε θα αναγκαστούν να πληρώσουν τα ετήσια τέλη.

4.       επιβράβευση  για την αποκάλυψη   φοροδιαφυγής με αποδείξεις, με τη χρήση του Appodixi app. Το μπόνους θα φτάνει  κατ’΄ανώτατο όριο στα 1.500 ή 2.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φορολογούμενος θα εισπράττει το 3πλάσιο ή 4πλάσιο από όσο πλήρωσε, για συναλλαγή στην οποία «σκάναρε» και απέστειλε ηλεκτρονικά την απόδειξή του στην ΑΑΔΕ, εφόσον αποκαλυφθεί εξ αιτίας της κρούσμα φοροδιαφυγής.

5.       επιστροφή ΕΦΚ σε 320.000 κατ’επάγγελμα αγρότες: μετά την κατάργησή της το 2016, η επιστροφή αγροτικό πετρέλαιο του Ειδικού Φόρου «επέστρεψε» το 2022 και θα συνεχιστεί και για όλο το 2023, με δημοσιονομικό κόστος που θα αγγίξει τα 80 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί βυθίζονται (ξανά) τα κρυπτονομίσματα (διάγραμμα)

O Πολάκης, το νέο κόμμα και ο Βαρουφάκης, η μαρίνα του Αστέρα, ο Διαμαντίδης και τα χοντρά πορτοφόλια ενώ ο μνηστήρας του ΙΑΣΩ… καθυστερεί

Στο «σφυρί» οικόπεδα, καταστήματα, γραφεία και πάρκινγκ με χαμηλή τιμή εκκίνησης