Η Αίγυπτος σχεδιάζει να κάνει τα πρώτα βήματα στις αρχές του επόμενου έτους για την πώληση μεριδίου στην κρατική εταιρεία πίσω από τη νέα πρωτεύουσα της χώρας, στη μεγαλύτερη δημόσια προσφορά στην ιστορία της. Η διοικητική πρωτεύουσα για την αστική ανάπτυξη, ένα joint venture μεταξύ του στρατού και του υπουργείου Στέγασης που δημιουργήθηκε για την επίβλεψη ενός project δισ. έχει «πολύ πολύ μεγάλα περιουσιακά στοιχεία και ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο γης και έργων», δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας, Αχμέντ Ζάκη Αμπντίν.

«Βρισκόμαστε στο στάδιο του σχεδιασμού τώρα και μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες επιλογής συμβούλων και να λάβουμε αποφάσεις για το μέγεθος της προσφοράς στις αρχές του επόμενου έτους», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Ελπίζουμε ότι αυτή η IPO θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Αιγύπτου». Η προσφορά θα πραγματοποιηθεί στο αιγυπτιακό χρηματιστήριο και «πολύ πιθανόν και σε άλλη διεθνή αγορά», είπε ο Αμπντίν.

Ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι δήλωσε το Σάββατο ότι η εταιρεία διαθέτει περιουσιακά στοιχεία 6,4 δισ δολαρίων. Η Telecom Egypt πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη IPO της Αιγύπτου το 2005, όταν συγκέντρωσε 5,1 δισεκατομμύρια λίρες.

Η νέα διοικητική πρωτεύουσα είναι ένα από τα πολλά μεγάλα έργα που ξεκίνησε ο Αλ Σίσι όταν ανήλθε στην εξουσία το 2014, μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την εξέγερση πριν από μια δεκαετία που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ.

Η νέα πρωτεύουσα ανατολικά του Καΐρου αποτελεί ένα έργο τριών φάσεων που προβλέπει τη μετατροπή μιας έκτασης 700 τετραγωνικών χιλιομέτρων (περίπου ίση με το μέγεθος της Σιγκαπούρης) σε ένα σύγχρονο κόμβο για κυβερνητικά κτίρια, ξένες πρεσβείες , μεγάλες εταιρείες και με τον ψηλότερο ουρανοξύστη της Αφρικής.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μεταφέρει έως και 50.000 υπαλλήλους στη νέα πρωτεύουσα τον Δεκέμβριο, ενώ η σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει την πόλη με το Κάιρο αναμένεται να είναι έτοιμη στα μέσα του επόμενου έτους.

Η πόλη θα περιλαμβάνει, επίσης, Πανεπιστήμια, ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις και μια διπλωματική συνοικία. Ωστόσο, η πρόοδος γίνεται μετ’ εμποδίων, και μετά το τέλος της χρηματοδότησης από τα Εμιράτα λίγο μετά την ανακοίνωσή της το 2015, ο στρατός και η κυβέρνηση ανέλαβαν το κόστος, ύψους 25 δισ. δολαρίων, της πρώτης φάσης, με επενδύσεις εκτός προϋπολογισμού. Ήδη έχουν εξασφαλιστεί κάποια ξένα δάνεια και χρηματοδότηση.

Όταν ολοκληρωθεί, η πόλη προορίζεται να στεγάζει τουλάχιστον 6 εκατ. κατοίκους. Έχουν ήδη πωληθεί περίπου 5.000 από τις 20.000 μονάδες στην πρώτη οικιστική περιοχή.

Διαβάστε ακόμη

Ο πλήρης οδηγός για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων

Alfa Wood: Το «όνειρο ζωής» που εξελίχθηκε σε εφιάλτη (pics)

Σε αναστολή από σήμερα οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί των προνοιακών δομών