Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την απαγόρευση της χρήσης πραγματικού-χρόνου, απομακρυσμένης βιομετρικής παρακολούθησης, ενώ κατέθεσε πρόταση για περισσότερους κανόνες οι οποίοι θα διέπουν τη χρήση των γενικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης οπως το GPT-4. 

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, εταιρείες όπως η OpenAI και η Google θα πρέπει να προχωρούν σε αξιολογήσεις κινδύνου και να συνοψίζουν το προστατευμένο από τους κανονισμούς πνευματικών δικαιωμάτων υλικό το οποίο χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των μοντέλων αυτών.

Η νομοθετική πρόταση αυτή η οποία υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια την Τετάρτη, αποτέλεσε και το «εναρκτήριο λάκτισμα» για την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου, των κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Κομισιόν όσον αφορά το AI Act. 

H Κομισιόν αναζητεί λήψη αποφάσεων μέχρι τα τέλη του έτους, έτσι ώστε η νομοθεσία να τεθεί σε ισχύ από το 2026 και ύστερα. Παράλληλα, στελέχη όπως η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, προωθούν τη δημιουργία ενός «κώδικα δεοντολογίας» ο οποίος θα διέπει τα κράτη-μέλη των G7 και άλλα όπως η Ινδία και η Ινδονησία.

Τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη είχαν, αρχικά, αποφασίσει πως η σάρωση των προσώπων από τις κάμερες θα επιτρεπόταν σε συγκεκριμένες καταστάσεις όπως την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τον εντοπισμό αγνοούμενων ανηλίκων. Παρ’ όλα αυτά, οι τροπολογίες αυτές δεν πέρασαν από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής.

Η Κομισιόν είχε προτείνει το AI Act το 2021, με σκοπό τον περιορισμό της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης και όχι των ικανοτήτων και της καινοτομίας της ίδιας της τεχνολογίας, έτσι ώστε να αποφευχθούν ορισμένες πρακτικές όπως η κοινωνική βαθμολόγηση και να τεθούν κανονισμοί για τη διευρυμένη χρήση της ΤΝ σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.

Παρ’ όλα αυτά, τα κράτη-μέλη θέλησαν να συμπεριλάβουν τα μη εξειδικευμένα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πληθώρα περιστάσεων. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέκτειναν την πρόταση αυτή έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει τα μοντέλα όπως το GPT-4 το οποίο αποτελεί και τη βάση προγραμμάτων όπως το ChatGPT.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αναμενόμενες ευρωπαϊκές αποφάσεις θα ασκήσουν σημαντική επιρροή στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως, ο οποίος αναμένεται να αγγίξει σε αξία τα $1,3 δισ. την επόμενη δεκαετία.

Διαβάστε ακόμα

Ενέργεια: Σε τροχιά ανόδου οι τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο (pic)

Το πιο εμβληματικό Μέγαρο της πλατείας Συντάγματος αναζητά ενοικιαστή (pics)

Παύλος Κασκαρέλης: Υψηλές «πτήσεις» για την Υδρόγειο Ασφαλιστική που «σβήνει» 50 κεράκια (infographic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ