Αρκετές ρυθμιστικές αρχές τραπεζών που είναι δυσαρεστημένες με τη σκληρή στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) όσον αφορά τις πληρωμές των μετόχων ετοιμάζονται να πιέσουν για χαλάρωση των σχετικών κανόνων, υποστηρίζοντας ότι η στάση της  ευθύνεται εν μέρει για τις χαμηλές αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, οι οποίοι μετέχουν στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ και διαφωνούν εδώ και καιρό με τη γραμμή του προέδρου Αντρέα Ενρία, θέλουν να χαμηλώσουν τον κεφαλαιακό πήχη που πρέπει να πληρούν οι μεμονωμένες τράπεζες για τις πληρωμές και να καταργήσουν μια χρονοβόρα διαδικασία έγκρισης για την επαναγορά μετοχών, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Οι ρυθμιστικές αρχές θεωρούν την αποχώρηση Ενρία στο τέλος του έτους ως μια ευκαιρία να ασκήσουν πιέσεις για μια λιγότερο περιοριστική προσέγγιση υπό τη διάδοχό του Κλαούντια Μπουχ, ανέφεραν οι ανώνυμες πηγές. Θα πρέπει ωστόσο να ξεπεράσουν τις αντιδράσεις άλλων μελών του διοικητικού συμβουλίου που θέλουν να διατηρήσουν το status quo.

Οι πληρωμές των μετόχων αποτελούν εδώ και καιρό βασικό σημείο διαμάχης μεταξύ της ΕΚΤ και των τραπεζών της περιοχής, οι οποίες δίνουν μάχη προκειμένου να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών έπειτα από χρόνια πενιχρών διανομών μερισμάτων. Όπως επισημαίνει το πρακτορείο η τράπεζες αναγκάστηκαν να διατηρήσουν ισχυρά κεφαλαιακά αποθέματα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η Μπουχ, η οποία είναι σήμερα αντιπρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, θα αποδειχθεί πιθανώς παίκτης – «κλειδί» σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση, ανέφεραν οι πηγές. Οι φωνές που ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία υποστηρίζουν ότι η νέα επικεφαλής της του Εποπτικού Συμβουλίου θα είναι περισσότερο πρόθυμη να συζητήσει το ζήτημα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναθεώρησης της εποπτείας της ΕΚΤ που έχει προγραμματιστεί για το επόμενο έτος.

Ωστόσο, άνθρωποι που έχουν συνεργαστεί με τον Μπουχ λένε ότι η προσέγγισή της έως τώρα για τα κεφάλαια των τραπεζών ήταν περισσότερο αυστηρή.  Εκπρόσωπος της Μπούντεσμπανκ αρνήθηκε να σχολιάσει εκ μέρους της Μπουχ.

Διαβάστε ακόμη

Επαγγελματίες: Ποιοι πληρώνουν και ποιοι γλιτώνουν τεκμήριο το 2024

Σε υψηλό 6 μηνών ο χρυσός – Αισιοδοξία για μείωση των επιτοκίων (γράφημα)

Ρίσι Σούνακ: Μπούμερανγκ η απρέπεια προς Μητσοτάκη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ