Οι εκπομπές ρύπων οι οποίες οφείλονται στην ηλεκτροπαραγωγή ενδέχεται να κατέγραψαν το ανώτατο όριό τους το 2022 και να μειωθούν από εδώ και στο εξής δεδομένης της μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Ο ρυθμός μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί καταλυτικό παράγοντα σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με το think tank Ember, οι εκπομπές αυτές θα καταγράψουν μερική μείωση φέτος, η οποία θα επιταχυνθεί όσο ο πλανήτης στρέφεται στην ηλιακή και αιολική ενέργεια.

«Πρόκειται για την αρχή του τέλους της εποχής των υδρογονανθράκων», τόνισε η αναλυτής του Ember, Μαλγκορζάτα Βιάτρος-Μοτίκα στο Bloomberg.

Παρά την αυξημένη ζήτηση για κατασκευή ηλιακών και αιολικών πάρκων, οι τεχνολογίες αυτές δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν τη ζήτηση για υδρογονάνθρακες όσο ήλπιζαν οι αναλυτές. Αν και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βοήθησαν στην αντιμετώπιση της περσινής ενεργειακής κρίσης, η χρήση ενέργειας μέσω της καύσης άνθρακα κατέγραψε νέο υψηλό ρεκόρ το 2022, παρά τις δεσμεύσεις των χωρών που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού.

Παρ’ όλα αυτά, η ενεργειακή κρίση οδήγησε πολλές από τις κυβερνήσεις αυτές στην προώθηση του ζητήματος της ενεργειακής ασφάλειας στην κορυφή της πολιτικής τους ατζέντας, δημιουργώντας ευκαιρίες για επιταχυμένη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ember, η χρήση αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα αυξηθεί φέτος, τη στιγμή που η χρήση ενέργειας από υδρογονάνθρακες θα μειωθεί και θα συνεχίσει να μειώνεται τουλάχιστον μέχρι το 2026. Οι ΑΠΕ αυτές ενδέχεται να ενισχυθούν και απο τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας λόγω επαναλειτουργίας των υδροηλεκτρικών και πυρηνικών σταθμών οι οποίοι το 2022 αντιμετώπισαν πολλαπλά προβλήματα λόγω της ξηρασίας.

Παρά τα ενθαρρυντικά δεδομένα αυτά, οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού αργούν να επιτευχθούν. Η ανάλυση τoυ Ember υποδεικνύει πως, αν και η χρήση των υδρογονανθράκων θα μειωθεί φέτος, τα ορυκτά καύσιμα αυτά θα παράγουν 3% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια το 2026 σε σχέση με το 2016 όταν υπογράφηκε η συμφωνία.

Διαβάστε ακόμη:

Μύκονος: Το super market που κάνει θραύση με DJs, bartenders και τον σεφ του Ρονάλντο «πάει» και στο Λονδίνο

«Καμπανάκια» για νέα κόκκινα δάνεια – Ποια χαρτοφυλάκια βρίσκονται στην «ουρά» για πώληση

Έρχεται το ψηφιακό ευρώ: Ποια θα είναι τα οφέλη του