H αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού χώρισε τις χώρες σε δύο κατηγορίες: εκείνες που έχουν πρόσβαση στα εμβόλια mRNA και εκείνες που διαθέτουν τα παλαιάς τεχνολογίας εμβόλια.

Η νέα τεχνολογία των εμβολίων η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματική έναντι της κλασσικής για την προφύλαξη του οργανισμού έναντι του ιού και τη σοβαρή νόσηση από αυτόν. Παρ’ όλα αυτά, ελάχιστες είναι οι μονάδες σε ΗΠΑ και Ευρώπη οι οποίες κατασκευάζουν τα εμβόλια αυτά, κάτι που οδηγεί και σε έλλειψή τους.

Από τη Νότια Κορέα, στην Ινδονησία και τη Νότια Αφρική, οι χώρες προσπαθούν να κατασκευάσουν μονάδες παραγωγής mRNA εμβολίων, αλλά έρχονται αντιμέτωπες με μια σκληρή πραγματικότητα: θα τους πάρει χρόνια για την ανάπτυξη τέτοιων εμβολίων, αφού δεν έχουν το “know-how”.

«Κλειδί» η τεχνολογία

To χάσμα που έχει δημιουργηθεί είναι εμφανέστερο στην Αφρική, όπου ελάχιστοι έχουν πρόσβαση σε αυτά, σύμφωνα με την Χάνα Γουαντζί Ράιντερ, CEO της ΜΚΟ Development Reimagined του Πεκίνου. Οι χώρες της Αφρικής οδηγούνται αναγκαστικά στη χρήση της «παλαιάς τεχνολογίας» εμβολίων όπως των Sinopharm, Sinovacκαι AstraZeneca τα οποία ναι μεν προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση από κορωνοϊό, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στην πρόληψη μετάδοσης του ιού αλλά ούτε και ενάντια στα νέα στελέχη του κορωνοϊού. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Στη Νότια Κορέα, οι πολίτες αναρωτιούνται πως μία τόσο ανεπτυγμένη τεχνολογικά και οικονομικά κοινωνία δεν έχει πρόσβαση σε εμβόλια mRNA. O Σαν Γου Χονγκ, CEO μιας νέας φαρμακευτικής εταιρίας της OliX Pharmaceuticals ανέφερε πως η εταιρεία του προχώρησε σε συμφωνία συνεργασίας με τις Samyang Holdings Corp και GC Pharma για τη δημιουργία mRNA εμβολίων στη χώρα.

Κάτι παρόμοιο έχει κάνει και το κρατικό Institute for Medical Research της Μαλαισίας, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία παρασκευής τριών νέων εμβολίων, εκ των οποίων το ένα είναι τεχολογίας mRNA. H Ινδονησία, η οποία πλήττεται από τη μετάλλαξη Δέλτα, βρίσκεται σε συζητήσεις για την απόκτηση της απαιτούμενης τεχνογνωσίας προκειμένου να παρασκευάσει mRNA εμβολίων, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας της χώρας Μπούντι Γκουνάντι Σαντικίν, ο οποίος έχει υπογραμμίσει πως «θέλουμε να επενδύσουμε στα εμβόλια mRNA αλλά χρειαζόμαστε την τεχνολογία». 

ΗPfizer, η οποία παρασκευάζει τα εμβόλιά της σε μονάδες στις ΗΠΑ ανέφερε πως σύντομα θα τα παράγει στην Ιρλανδία και την Κροατία. 

Η BioNTech θα κατασκευάσει μια νέα μονάδα στη Σιγκαπούρη το 2023, με τον CEO Ουγκούρ Σαχίν να αναφέρει πως μελετάται η κατασκευή μονάδας στην Αφρική. 

Σε παρόμοιες κινήσεις έχει προχωρήσει και η Moderna, με σύναψη συμφωνίας συνεργασίας με την Samsung Biologics στη Νότια Κορέα, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις για τη σύναψη συμφωνίας και στην Ιαπωνία.

Στην Κίνα, η οποία αρχικά είχε μελετήσει τη δημιουργία mRNA εμβολίων αλλά άλλαξε τη στρατηγική της σε κλασσικής τεχνολογίας εμβόλια, τώρα προσπαθεί να φτάσει τις ηγέτιδες Pfizer-BioNTech και Moderna με τη δημιουργία δικών της εμβολίων mRNA. Ο στρατός της Κίνας (PLA) συνεργάζεται με την Walvax Biotechnology Co για να το επιτύχει.

Πανάκριβη έρευνα

Στην Αυστραλία, όπου τα κλασσικά εμβόλια είναι τα κυρίως διατιθέμενα, η έρευνα και παρασκευή των εμβολίων mRNA της Monash τώρα γίνεται με τη χρηματοδότηση της αυστραλιανής κυβέρνησης.  Σύμφωνα με τον Χάρι Αλ-Γουασίτι του Monash Institute of Pharmaceutical Sciences πρόκειται για μια πανάκριβη και αρκετά δύσκολη έρευνα εάν κανείς την ξεκινήσει εκ νέου, γι αυτό και χρειάζονται την αρχική τεχνογνωσία των εμβολίων mRNA που ήδη κυκλοφορούν και έχουν λάβει το «πράσινο φως».

Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Ινδία και η Ινδονησία έχουν ζητήσει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να άρει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων. Η Υπουργός Εμπορίου Κάθριν Τάι των ΗΠΑ υποστήριξε την ιδέα, αλλά η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την κατέρριψαν.

Διαβάστε ακόμη

Γιώργος Ζαββός: Συμφωνία με τους θεσμούς για τον αναβαλλόμενο φόρο στις τράπεζες (upd)

Πόσα κερδίζουν οι Ολυμπιονίκες από τα μετάλλια σε κάθε χώρα – Λίστα

To Λονδίνο προσλαμβάνει – Ποιοι κλάδοι ζητούν εργαζόμενους