Bloomberg

Ένα «διαφορετικό» family office για τον βαθύπλουτο κληρονόμο της Nintendo

  • newsroom


Το «Yamauchi No. 10 Family Office» διαχειρίζεται πάνω από $919 εκατομμύρια - Η επιχείρηση των Nintendo Switch, του Super Mario και των Pokemon τώρα αξίζει πάνω από $80 δισ.

Τα οικογενειακά γραφεία (family offices), εταιρείες ειδικού σκοπού για τη διαχείριση της περιουσίας βαθύπλουτων οικογενειών, διαφέρουν και συνήθως δεν διαφημίζουν αυτό που κάνουν. Τα περισσότερα, όμως, δεν είναι σαν αυτά που διαχειρίζονται τον πλούτο της οικογενείας πίσω από την ιστορική μάρκα Nintendo.

Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του γραφείου αυτού ακούει κανείς μια ευχάριστη μελωδία βγαλμένη σαν από ηλεκτρονικό παιχνίδι της δεκαετίας του ‘80. Ρετρό γραφικά γεμίζουν την οθόνη, και χαρακτήρες με λίγα πίξελ βολτάρουν δεξιά κι αριστερά. Ολόκληρη η ιστοσελίδα είναι παιχνιδιάρικη, και αντιπροσωπεύει ίσως την πιο εικονική ιαπωνική μάρκα βιντεοπαιχνιδιών της ιστορίας.

Τα οικογενειακά γραφεία είναι συνήθως ελαφρώς ρυθμιζόμενες επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τον πλούτο των super-rich, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ανάρπαστα. Σύμφωνα με την ΕΥ, υπάρχουν 10.000 εξ αυτών παγκοσμίως που επιβλέπουν μία και μόνο οικογενειακή περιουσία, με τα περισσότερα εξ αυτών να έχουν ανοίξει τις πόρτες τους τον 21ο αιώνα.

 

Ο Μπάντζο Γιαμαούτσι ίδρυσε την επενδυτική επιχείρηση πέρυσι για να διαχειριστεί τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην κατόχου της Nintendo, Χιρόσι Γιαμαούτσι, ο οποίος πέθανε το 2013. Ο Χιρόσι είχε υιοθετήσει τον εγγονό του ως γιο του και του άφησε μία αμύθητη περιουσία την οποία έλαβε όταν έκλεισε τα 21 του χρόνια.

Ο Χιρόσι Γιαμαούτσι, τρίτος πρόεδρος της Nintendo έλαβε τα ηνία της χαρτοπαικτικής επιχείρησης που ίδρυσε ο προπάππους του Φουσατζίρο το 1889, και τη μετέτρεψε σε έναν παγκόσμιο κολοσσό βιντεοπαιχνιδιών. Ο Χιρόσι ηγήθηκε της Nintendo για πάνω από πέντε δεκαετίες πριν αποχωρήσει το 2002. Η επιχείρηση των Nintendo Switch, του Super Mario και των Pokemon τώρα αξίζει πάνω από $80 δισ.

Ο Μπάντζο αναφέρει πως ο παππούς-πατέρας του ήταν αυστηρός αλλά καλός και τον πήγαινε στην μεγαλή αλυσίδα παιχνιδιών Toys “R” Us κάθε Πρωτοχρονιά για να του αγοράσει δώρα. Ο Μπάντζο, όπως αναφέρει, ποτέ δε ζήτησε από τον πατέρα του κονσόλες Sony ή Sega.

Ο 28χρονος Μπάντζο μεγάλωσε στην έδρα της Nintendo, το Κιότο, πριν φοιτήσει στο Τόκιο. Επειτα, άρχισε να εργάζεται στη διαφημιστική Hakuhodo Inc. Η ιδέα για την ίδρυση του οικογενειακού γραφείου, όπως αναφέρει, του ήρθε όταν προσπαθούσε να δει τί θα κάνει με την τεράστια κληρονομιά του, ενώ ήθελε να ακολουθήσει τα χνάρια του παππού του και να μην ακολουθεί την πεπατημένη.

Ο Μπάντζο ίδρυσε το γραφείο τον περασμένο Ιούνιο για να διαχειριστεί τα assets που κληρονόμησε ο ίδιος και άλλα μέλη της οικογενείας. Ο Χιρόσι Γιαμαούτσι κατείχε περίπου το 10% της Nintendo πριν το θάνατό του, με τον Μπάντζο και τον πατέρα του να κληρονομούν περίπου 3% έκαστος, ενώ δύο θείες κληρονόμησαν 2% έκαστη.

 

Το «Yamauchi No. 10 Family Office» διαχειρίζεται πάνω από $919 εκατομμύρια (!). 

Δεν προσηλώνεται, όμως, μόνο στον διπλασιασμό ή τριπλασιασμό των assets του. Το στοίχημα είναι η συμμετοχή σε projects που προσφέρουν στην κοινωνία και αλλάζουν τη ζωή στην Ιαπωνία, αλλά και στη φιλανθρωπία.

Το γραφείο προσέλαβε τον Γιόσιγια Ιτσιμούρα, πρώην στέλεχος της Schroder Investment Management (Japan) Ltd ως COO τον Μάρτιο. Ως Co-CIO προσελήφθη ο Χιροκάγουα Μουρακάμι ο οποίος έχει περάσει από τις Deutsche Bank και Goldman Sachs Group. O CRO του γραφείου είναι ο Μασάρου Σουγκιγιάμα, πρώην αναλυτής της Goldman Sachs.

Ο Μπάντζο ανέφερε πως η οικογένειά του κατέχει ακόμη μετοχές στη Nintendo αλλά δεν ανέφερε πόσες. Οσο για το όνομα του γραφείου, κι εκεί παρέμεινε κρυψίνους, αφήνοντας τους άλλους να μαντέψουν γιατί το ονόμασε “No. 10”.

Διαβάστε ακόμα:

Self test: Τι πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (vid)

Κοινωνικός τουρισμός 2021: Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής (vid)

Τι ακίνητα αγόρασαν οι Έλληνες τον περασμένο χρόνο

Απόρρητο Απόρρητο