Σε περισσότερα από 1 τρισ. ευρώ υπολογίζεται η βοήθεια που πρέπει να λάβει η Ουκρανία, προκειμένου να ανοικοδομηθεί μετά την ρωσική εισβολή, η οποία παραμένει σε εξέλιξη κυρίως στα ανατολικά τμήματα της χώρας.   

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Βέρνερ Χόγιερ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η εξωτερική βοήθεια προς το Κίεβο θεωρείται εξαιρετικά σημαντική στην προσπάθεια επούλωσης των πληγών του πολέμου, με την Ευρώπη να αναλαμβάνει καίριο ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια. 

«Αναφέρομαι στο 1 τρισ. ερώ, επειδή βλέπω διάφορους αριθμούς στη δημόσια σφαίρα, οι οποίοι νομίζω ότι είναι εντελώς μη ρεαλιστικοί, δεδομένου του επιπέδου της καταστροφής στην Ουκρανία» τόνισε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη.  

Την Πέμπτη και την Παρασκευή, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες, εξετάζοντας ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της Ουκρανίας. Η πρόταση της Κομισιόν ενδεχομένως θα καλύπτει και την κάλυψη μέρους των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, ύψους 5 δισ. ευρώ μηνιαίως.  

Η ΕΤΕπ θα μπορούσε να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ροή των χρημάτων από την Ε.Ε. προς την εμπόλεμη πόλη, κάτι το οποίο υποστηρίζει και το Βερολίνο.  

Διαβάστε επίσης:

Έλον Μασκ: Έρχεται ύφεση στις ΗΠΑ – «Μαχαίρι» κατά 3,5% στο ανθρώπινο δυναμικό της Tesla

Ελευθέριος Μουζάκης: Ο «Πεταλούδας» διοικούσε την εταιρεία του 15 χρόνια μετά τον θάνατό του (pics)

Η Ουκρανία άρχισε την εξαγωγή σιτηρών – Ανάσα για τα φορτηγά πλοία