Η Ινδονησία, η μεγαλύτερη παραγωγός φοινικέλαιου στον κόσμο, ανακοίνωσε πως θα εφαρμόσει πλήρες εμπάργκο στις εξαγωγές του συγκεκριμένου προϊόντος. Το γεγονός αυτό, πρόκειται να προκαλέσει αναταραχές στην παγκόσμια αγορά φυτικών ελαίων.

Πιο αναλυτικά, ο κορυφαίος παραγωγός δήλωσε την Παρασκευή, ότι θα αναστείλει τις εξαγωγές μαγειρικού λαδιού, εκτινάσσοντας τις τιμές του φοινικέλαιου στα ύψη. Στη συνέχεια, αργά τη Δευτέρα, δημοσιεύματα έκαναν λόγο, ότι το εμπάργκο στην Ινδονησία θα αφορά μόνο στην ελαιίνη φοινικέλαιου, μια συγκεκριμένη κατηγορία του εν λόγω προϊόντος, προκαλώντας ταχεία υποχώρηση των τιμών.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της χώρας προκάλεσε ένα ακόμη σοκ, ανακοινώνοντας πως σχεδιάζει να διευρύνει την απαγόρευση για να συμπεριλάβει το ακατέργαστο φοινικέλαιο, το φοινικέλαιο RBD και ακόμη και το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι, σε αντίθεση με την προηγούμενη δήλωσή της.

Τονίζεται στο σημείο αυτό, πως η Ινδονησία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών βρώσιμων ελαίων με το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται σε δεκάδες προϊόντα από τα τρόφιμα, το σαπούνι, το κραγιόν έως και τα μελάνια για τους εκτυπωτές. Ως αποτέλεσμα, η εν λόγω απόφαση αυτή από την πλευρά της Ινδονησίας, αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Σύμφωνα με μάλιστα, με το Bloomberg, η Ινδία για παράδειγμα, είναι ο κορυφαίος εισαγωγέας φοινικέλαιου και λαμβάνει περίπου το 45% του εφοδιασμού της από τη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας. «Αν διαταραχθεί η αλυσίδα εφοδιασμού, οι εταιρείες θα προσπαθήσουν να μειώσουν τις προμήθειες τους επειδή δεν ξέρουν τι θα συμβεί αύριο», δήλωσε ο Ατύλ Σατουρβέντι, πρόεδρος της Solvent Extractors’ Association of India.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Τζόκο Ουιντόντο, σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε πως ο εφοδιασμός του πληθυσμού της χώρας αποτελεί «την ύψιστη προτεραιότητα» προσθέτοντας πως «ως ο μεγαλύτερος παραγωγός φοινικέλαιου είναι ειρωνικό (η Ινδονησία) να δυσκολεύεται να εφοδιαστεί μαγειρικό λάδι».

Διαβάστε ακόμη

Ανάσταση τζίρου Μάρτιο και Απρίλιο παρά τον πόλεμο (πίνακας)

Οι δύο πλουσιότεροι Ασιάτες εναντίον Netflix και Amazon

Bloomberg: Χάκερ έκλεψαν κρυπτονομίσματα αξίας $77 εκατ. από δύο πλατφόρμες