Οι δύο πλουσιότεροι Ασιάτες, Gautam Adani και Mukesh Ambani, ετοιμάζονται για μια μάχη επικών διαστάσεων εναντίον των Netflix και Amazon, προσπαθώντας να εισέλθουν δυναμικά στον τομέα του streaming της Ινδίας.

Η Viacom18 Media, joint venture του Ambani με την Paramount Global αναμένεται να λάβει χρηματοδότηση $1,8 δισ σε έναν επενδυτικό γύρο ο οποίος συμπεριλαμβάνει και την Bodhi Tree Systems του James Murdoch. Η Adani Enterprises Ltd, από την πλευρά της, ανακοίνωσε πως ίδρυσε μία νέα θυγατρική που θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα των media.

H επένδυση στη Viacom18 και η είσοδος του Adani στον τομέα των media σηματοδοτεί τον αυξημένο ανταγωνισμό σε μία αγορά άνω του 1 δισεκατομμυρίου τηλεθεατών, η οποία επίσης συμπεριλαμβάνει το γνωστό και μη εξαιρετέο Bollywood. Η συγκεκριμένη αγορά είναι αρκετά δύσκολη, όμως, όπως γνωρίζει το Netflix το οποίο πρόσφατα αναγκάστηκε να μειώσεις τις τιμές του στη χώρα για να προσελκύσει νέους συνδρομητές.

Για τον Vivek Couto, executive director της Media Partners Asia, όμως, «η Ινδία αποτελεί τη σημαντικότερη και γοργότερα αναπτυσσόμενη αγορά στην Ασία πέραν της Κίνας. Η Ινδονησία βρίσκεται στην τρίτη θέση».

Αν και η Reliance Industries του Ambani επεκτείνεται, η προσπάθεια του Adani είναι νεοφυής. Σημειωτέον πως τον προηγούμενο μήνα, η Adani Media Ventures συμφώνησε στην αγορά μετοχικού μεριδίου της Quintillion Business Media Pvt. 

Για τη Viacom18, όμως, τα πράγματα θα προχωρήσουν άμεσα. Με την επένδυση του $1,8 δισ από τη Bodhi Tree και τα επιπλέον $216 εκατ. της Reliance, η εταιρεία προετοιμάζεται για μία επική «σύγκρουση» με τις Disney, Amazon και Sony για τα δικαιώματα μετάδοσης της Α’ Εθνικής Κρίκετ της Ινδίας (IPL). Οι προτάσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα $5 δισ. 

Σημειωτέον πως το 2021 το IPL προσέλκυσε 380 εκατομμύρια τηλεθεατές. Όποια εταιρεία κερδίσει το διαγωνισμό πιθανά θα καταφέρει να προσελκύσει εκατομμύρια νέους συνδρομητές.

Η επένδυση της Bodhi Tree σηματοδοτεί -παράλληλα- την επιστροφή της οικογένειας Murdoch στη συγκεκριμένη αγορά μετά από την εξαγορά μεγάλου μέρους της 21st Century Fox από τη Walt Disney Co το 2019. Η Disney κατέχει τη Hotstar, μία δημοφιλή πλατφόρμα streaming η οποία προσφέρει αθλητικό θέαμα σε εκατομμύρια φαν του κρίκετ ανά τον πλανήτη.

Η Bodhi Tree αποτελεί μία νέα εταιρεία που συμπεριλαμβάνει τον Murdoch και τον Uday Shanker, πρώην επικεφαλής της Star India και Disney Asia.  Σημειωτέον πως στην επιχείρηση έχει επενδύσει και τo κρατικό ταμείο πλούτου του Κατάρ.

Διαβάστε ακόμη

Ανάσταση τζίρου Μάρτιο και Απρίλιο παρά τον πόλεμο (πίνακας)

ΕΥΔΑΠ: «Ψαλίδι» στο ενεργειακό κόστος με μοχλό τις ΑΠΕ – Προχωρούν επενδύσεις €1,6 δισ.

Berkshire Hathaway: Πτώση για τα καθαρά κέρδη στα $5,46 δισ. το α’ τρίμηνο 2022