Στρατηγική που θα επιτρέπει στις ευρωπαϊκές τράπεζες να «ξεφορτωθούν» τα «κόκκινα δάνεια» αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης.

H Ευρωπαία Επίτροπος για την Οικονομική Σταθερότητα, Μάιρεντ Μακ Γκίνες αναμένεται να αποκαλύψει την επόμενη εβδομάδα το στρατηγικό της σχέδιο για την ίδρυση bad banks σε εθνικό επίπεδο.

H  Μαρέιντ Μαγκίνες, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι το σχέδιο αυτό θα δημιουργήσει το πλαίσιο για να μπορούν οι χώρες να δημιουργούν κακές τράπεζες, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα θα συνεχίσουν να δανείζουν.

Όπως σημείωσε η Ιρλανδή επίτροπος είναι πιθανή μια ανακοπή των χορηγήσεων, εάν αυξηθούν οι πιστωτικές ζημιές των τραπεζών, εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται η ευρωπαϊκή οικονομία από τα νέα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

«Αν δεν κάνουμε κάτι, αν αφήσουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στους ισολογισμούς των τραπεζών, τότε πραγματικά θα διακοπεί η παροχή πιστώσεων στην πραγματική οικονομία. Γι’ αυτό πρέπει να αναλάβουμε δράση, πρέπει να προετοιμασθούμε γι’ αυτό το ενδεχόμενο», ανέφερε η Μακ Γκίνες.

Η εμπειρία της προηγούμενης κρίσης

Το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης είχε μια αργή ανάκαμψη από τις χρηματοπιστωτικές και ευρωπαϊκές κρίσεις χρέους πριν από μια δεκαετία, και οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να έχουν μερίδια σε ορισμένους δανειστές.

Η Μαγκίνες διευκρίνισε ότι οι προετοιμασίες που γίνονται δεν σημαίνουν πώς η Κομισιόν προβλέπει ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν πραγματικά άσχημα, «αλλά περιμένουμε ότι θα υπάρξουν ορισμένα προβλήματα και θέλουμε να προσπαθήσουμε να τα αντιμετωπίσουμε εκ των προτέρων».

Η ίδρυση κακών τραπεζών που θα δημιουργηθούν από τις κυβερνήσεις, όπως είπε, θα γίνει με στόχο να αποφευχθεί μια επανάληψη όσων συνέβησαν μετά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, όταν τα «αρπακτικά» funds σάρωναν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Είναι επίσης σκόπιμο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επεκτείνει την de facto απαγόρευση διανομής των μερισμάτων, δήλωσε η Μακ Γκίνες, αν και αναγνώρισε ότι οι τράπεζες δεν ήταν ευχαριστημένες με το εν λόγω μέτρο.

«Θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε τη στρατηγική μας γύρω από αυτό ζήτημα, ανάλογα με την εξέλιξη της διαδικασίας των εμβολιασμών και της πορείας της ευρωπαϊκής οικονομίας», δήλωσε η κ. Μακ Γκίνες.

Διαβάστε ακόμη: 

Ληξιπρόθεσμα: «Θηλιά» χρεών προς την Εφορία – Ξεπέρασαν τα €106 δισ.

ΒΕΑΤ: Μέχρι τα τέλη του 2021 θα κυκλοφορήσουν τα πρώτα ηλεκτρικά ταξί

ΟΛΠ: Νέα επένδυση €20 εκατ. στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος