Οικονομία

Ληξιπρόθεσμα: «Θηλιά» χρεών προς την Εφορία – Ξεπέρασαν τα €106 δισ.

  • Στέλιος Κράλογλου


Στο 10μηνο φέτος προστέθηκαν απλήρωτες όφειλες ύψους 4,2 δισ. ευρώ - Πάνω από 4 εκατ. φορολογούμενοι άφησαν τον περασμένο Οκτώβριο απλήρωτους φόρους 670 εκατομμύρια ευρώ

Οι προσδοκίες που καλλιεργούνται για νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών ίσως και με 120 δόσεις φαίνεται οδήγησε πολλούς φορολογούμενους στο να αφήσουν απλήρωτους πολλούς από τους φόρους του περασμένου Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Oικονομικών πάνω από 4,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι άφησαν τον περασμένο Οκτώβριο απλήρωτους φόρους 670 εκατομμύρια ευρώ ενώ συνολικά την περίοδο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις που δεν καλύφθηκαν έφτασαν τα 4,2 δισ ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς την εφορία ξεπερνούν πλέον τα 106,7 δισ. ευρώ.

Σημαντική αύξηση εμφανίζεται στον αριθμό των φορολογούμενων στους οποίους μπορούν να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, από 1.720.743 σε 1.784.427. Μικρότερη συγκριτικά ήταν η αύξηση στο πλήθος των οφειλετών που βρίσκονται υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, από 1.286.515 σε 1.291.968.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων και οι εκπτώσεις φόρων (στην πρώτη καραντίνα) δεν στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν ένα νέο κύμα οφειλών.

Στο πεδίο των ασφαλιστικών εισφορών, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020 διαμορφώθηκε στα 37,4 δισ. ευρώ, δηλαδή παρουσίασε αύξηση κατά 392,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Αναφορικά με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών, στο τέλος του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους παρατηρείται σημαντική μείωση κατά 483.436 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στους 3.867.892 οφειλέτες.

Αντίθετα, στις κατηγορίες οφειλής άνω των 20.000 ευρώ σημειώνεται αύξηση τόσο στο πλήθος των οφειλετών, όσο και στο ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο. Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία κατά 1.117,2 εκατ. ευρώ), ο αριθμός των οποίων σημείωσε μικρή αύξηση κατά 151 πρόσωπα.

Διαβάστε ακόμη

Πότε θα καταβληθούν οι χρηματικές αποζημιώσεις στα ενοίκια

Η Εθνική πουλάει, η ΑΒΑΞ «αγοράζει» και ο Άρειος Πάγος… παιδεύει!

ΑΔΜΗΕ: Μπαίνει στην μάχη των telecoms μέσω της Grid Telecom