Τράπεζες

WSJ: Με «όπλο» τον Ηρακλή η μείωση των NPLs για τις ελληνικές τράπεζες

  • newsroom


«Την άνοιξη η πανδημία διέκοψε τα σχέδια μεταξύ των τραπεζών της χώρας να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια, που αποτελούν τα υψηλότερα στην ευρωζώνη μετά από μια δεκαετία κρίσης»

Στις ελληνικές τράπεζες, που παρά την υγειονομική κρίση συνεχίζουν τις προσπάθειες μείωσης των «κόκκινων δανείων», με… όπλο τον Ηρακλή, εστιάζει σε άρθρο της η Wall Street Journal.

«Την άνοιξη η πανδημία διέκοψε τα σχέδια μεταξύ των τραπεζών της χώρας να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια που αποτελούν τα υψηλότερα στην ευρωζώνη μετά από μια δεκαετία κρίσης. Ωστόσο, τα κίνητρα από τις κυβερνήσεις και την ΕΚΤ απελευθέρωσαν φρέσκο χρήμα σε funds τα οποία αγόρασαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναζωογονώντας έτσι την όλη προσπάθεια», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Όπως τονίζει, στα τέλη Νοεμβρίου, η Alpha Bank, μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδος ανέφερε ότι ήταν στα τελικά στάδια πώλησης ενός χαρτοφυλακίου ενυπόθηκων δανείων, ύψους 10,8 δισ ευρώ, μαζί με τη μονάδα διαχείρισης. Ο επενδυτής που προκρίθηκε στον διαγωνισμό ήταν το αμερικανικό fund Davidson Kempner Capital Management LP, που έθεσε… εκτός διεκδίκησης την Pacific Funding Administration Co, αλλά και άλλους γι’ αυτό που θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη πώληση NPLs για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς.

Δύο ακόμη μεγάλες τράπεζες, η Εθνική και η Πειραιώς στοχεύουν στην πώληση δανείων περίπου 7 δισ. ευρώ η κάθε μία το επόμενο έτος. «Οι τρεις συναλλαγές στηρίζονται σε ένα νέο πρόγραμμα τιτλοποιήσεων με κρατικές εγγυήσεις, τον Ηρακλή, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τη Eurobank τον Ιούνιο, για να ξεφορτωθεί 7,5 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο και στις άλλες τράπεζες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ceo της Eurobank, κ. Φωκίωνας Καραβίας.

Η κρίση της ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία προσέλκυσε γίγαντες επενδύσεων των ΗΠΑ, όπως Pimco, Cerberus Capital Management και την Apollo Global Management για αγορά επισφαλών δανείων από τράπεζες σε πολύ χαμηλές τιμές. Μερικοί επενδυτές συγκέντρωσαν τους Servicers των τραπεζών, χτίζοντας τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διαχείρισης προβληματικών δανείων σε έναν ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα στην Ευρώπη. «Επειδή επιτρέπεται στις τράπεζες να παρέχουν εγγυήσεις για τα senior ομόλογα, οι εκτιμήσεις για τις πωλήσεις των τιτλοποιημένων δανείων του Ηρακλή είναι πολύ καλύτερες χωρίς να δημιουργούνται κεφαλαιακά βάρη», σχολίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου.

Οι πωλήσεις αυτές είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, για να μειωθεί το επίπεδο των NPL που είναι από το υψηλότερο στην Ευρώπη. Το 2016 τα κόκκινα δάνεια ήταν περίπου το μισό των συνολικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, ενώ στις αρχές 2020 το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί σε περίπου 35% και θα μπορούσε να είχε υποχωρήσει στο 20% εάν οι συναλλαγές αυτές είχαν προχωρήσει κανονικά όπως είχαν σχεδιαστεί. Ο αντίστοιχος δείκτης σε επίπεδο ΕΕ είναι κάτω από το 3%.

Η πανδημία προκάλεσε μερικούς μήνες καθυστέρηση, αλλά στελέχη τραπεζών, σύμβουλοι και εταιρείες αξιολόγησης δήλωσαν ότι στο α’ τρίμηνο του επόμενου έτους θα ολοκληρωθούν τα περισσότερα projects. «Οι συνθήκες της αγοράς ομαλοποιούνται τώρα και υπάρχει σαφώς ενδιαφέρον από επενδυτές του εξωτερικού», είπε ο Lito Chousiada, αναλυτής στη DBRS.

Οι τράπεζες προβλέπουν συνολικά περίπου 5 δισ. ευρώ νέα NPLs, μέγεθος που δεν είναι μεγάλο έναντι των 61,3 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων που αριθμούσαν οι τράπεζες στις 30 Ιουνίου σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: Έναρξη με πτώση εν μέσω αμφιβολιών για το πακέτο στήριξης

Μιχάλης Μαΐλλης: Τα «βρόντηξε« από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο λόγω… Γερμανίας

Αναστολή συμβάσεων: Ξεκίνησαν οι δηλώσεις του Δεκεμβρίου – Επιστρέφει στα 534 ευρώ η ειδική αποζημίωση