Οι επενδυτές προετοιμάζονται για μία δύσκολη χρονιά περιορισμένων εταιρικών κερδών η οποία θα κάνει ελκυστικότερες τις φθηνές μετοχές, δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της MLIV Pulse.

Οι 424 ερωτηθέντες πρόσφατης δημοσκόπησης χαρακτηρίζονται ως άκρως απαισιόδοξοι, δεδομένου του ότι αναμένουν περαιτέρω μείωση του δείκτη S&P 500 Index. Tα ευρήματα της MLIV Pulse υποδεικνύουν πως οι μετοχές δεν πρόκειται να ανακάμψουν σύντομα από τη μεγαλύτερη πτώση τους από το μακρινό 2008, λόγω της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, της ισχύος του αμερικανικού δολαρίου αλλά και της πιθανότητας δημιουργίας ύφεσης.

Εταιρικά κέρδη

Πάνω από το 50% των ερωτηθέντων τόνισαν πως είναι πιθανό να επενδύσουν σε φθηνότερες, «value» μετοχές, σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του 39% πριν από τρεις μόλις μήνες. Σημειωτέον πως η κερδοφορία του τομέα των value stocks αυτών το 2022 ήταν η μεγαλύτερη από το 2000 δεδομένης της αύξησης των επιτοκίων.

Τα εταιρικά κέρδη αποδείχθηκαν χαμηλά το δ’ τρίμηνο του 2022, ενώ τα πράγματα αναμένεται να επιδεινωθούν. Περίπου το 50% των ερωτηθέντων τονίζουν πως τα επικαιροποιημένα στοιχεία των εταιρικών κερδών Απριλίου-Ιουνίου του 2023 θα υποδείξουν τη ζημιά που έχει προκαλέσει η συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Μέχρι τότε, πολλοί επενδυτές ενδέχεται να έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις επενδύσεις στις πάλαι ποτέ κραταιές μετοχές αυτές και να έχουν αλλάξει ρότα προς τις value stocks.

Ένα από τα κύρια ερωτήματα για την τρέχουσα σεζόν είναι το πόσο σταθερά θα παραμείνουν τα εταιρικά κέρδη, δεδομένης της αύξησης του λειτουργικού κόστους. Τα απαισιόδοξα πρώτα στοιχεία των Exxon Mobil Corp, Tesla Inc. και Micron Technology Inc., υποδεικνύουν λόγους για ανησυχία, ενώ οι σαρωτικές απολύσεις στον κόσμο της τεχνολογίας προϊδεάζουν τους επενδυτές για προβλήματα στις Big Tech.

Οι αναλυτές του Bloomberg Intelligence αναμένουν πως τα εταιρικά κέρδη των εταιρειών του S&P 500 θα έχουν καταγράψει μείωση της τάξης του 3,1% το δ’ τρίμηνο του έτους, σε ετήσια βάση. Ο δείκτης S&P 500 Pure Growth Index αναμένεται να υποδείξει μείωση των εταιρικών κερδών της τάξης του 16%.

Σύμφωνα με την Ανέκα Τρέον, στέλεχος της Van Lanschot Kempen «οι επενδυτές είχαν συνηθίσει σε υψηλά εταιρικά κέρδη και τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις που ασκεί ο πληθωρισμός αλλά και η υφεσιακή κατάσταση».

Περίπου το 31% των ερωτηθέντων αναμένουν πως η μείωση του πληθωρισμού ενδέχεται να αποδειχθεί το θετικότερο μακροοικονομικό στοιχείο σε ό,τι αφορά την εταιρική κερδοφορία, με δεύτερη τη βελτίωση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η πληθωριστική πίεση έχει καταγράψει σχετική μείωση από τα πρόσφατα υψηλά 40ετίας, με τα δεδομένα της 12ης Ιανουαρίου να αναμένεται να υποδείξουν περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης.

Οι επενδυτές, όμως, θα αποφύγουν να αγοράσουν μετοχές χωρίς ξεκάθαρες ενδείξεις από τη Fed. Η Έστι Ντουέκ, chief investment officer (CIO) της Flowbank SA της Γενεύης, είναι πιο αισιόδοξη σε ό,τι αφορά την πορεία των μετοχών «αφού πλησιάζουμε το τέλος του κύκλου σύσφιξης και ο πληθωρισμός καταγράφει μείωση». Παρ’ όλα αυτά, η Ντουέκ υπογραμμίζει πως οι αγορές θα χαρακτηριστούν από περαιτέρω μεταβλητότητα μέχρι την ανάκαμψη της οικονομίας η οποία αναμένεται το β’ εξάμηνο.

Οι εταιρείες τεχνολογίας οι οποίες αποτελούσαν και την αγαπημένη επιλογή των επενδυτών εδώ και μία περίπου δεκαετία, έχουν καταγράψει σημαντικές απώλειες. Ο «τεχνολογικός» Nasdaq 100 κατέγραψε πτώση της τάξης του 33% το 2022, σε σχέση με το 9% του Dow Jones Industrial Average ο οποίος συμπεριλαμβάνει περισσότερες value stocks.

Οι σαρωτικές απολύσεις στις εταιρείες τεχνολογίας έχουν προκαλέσει μεταβλητότητα και αβεβαιότητα στην αγορά, η οποία όπως φαίνεται δεν έχει τελειωμό, εάν αναλογιστεί κανείς την πρόσφατη ανακοίνωση της Amazon για περαιτέρω μείωση του εργατικού της προσωπικού. Ο Μάικλ Ουίλσον της Morgan Stanley, από την πλευρά του, τόνισε πως οι απολύσεις αυτές ενδέχεται να μην είναι αρκετές στο να ενισχύσουν τα περιθώρια κερδοφορίας των εταιρειών.

Περίπου το 60% των ερωτηθέντων της έρευνας της MLIV  υπολογίζουν πως οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων δημοσίου θα καταγράψουν άνοδο τον επόμενο μήνα, ενώ οι μετοχές θα καταγράψουν πτώση.

Η πορεία της γενικότερης οικονομίας ενδέχεται, μεν, να αλλάξει τη δυναμική των αγορών, αφού οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν τη δημιουργία ύφεσης φέτος. Οι αναλυτές του Bloomberg Intelligence αναμένουν πως τα κέρδη του δείκτη S&P 500 Pure Growth Index θα καταγράψουν αύξηση της τάξης του 4,1% το 2023, αν και οι περισσότεροι επενδυτές έχουν -ως τώρα- αμυντική τοποθέτηση.

Σύμφωνα με την Ντάνι Χιούσον της AJ Bell «υπάρχουν αρκετές μεταβλητές που πρέπει να λάβουμε υπόψη, όπως η αυξομείωση των επιτοκίων και η δημιουργία ύφεσης. Για πολλούς επενδυτές, τα μακροοικονομικά δεδομένα αυτά θα αποτελέσουν καταλυτικούς παράγοντες όσον αφορά τις μελλοντικές τους αποφάσεις».

Διαβάστε ακόμη

Τζερόμ Πάουελ: Η Fed ίσως χρειαστεί να λάβει μη αρεστές αποφάσεις για να σταθεροποιήσει τις τιμές

Airbus: Παραμένει πρώτη σε παραγγελίες και παραδόσεις αεροπλάνων το 2022

Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία θα επικυρώσει το πρωτόκολλο για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ