Απροσδόκητη μείωση στη βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης στις αρχές του δεύτερου τριμήνου, ρίχνοντας σκιά στην ανάκαμψη της οικονομίας φέτος από τις κακές επιδόσεις της το 2023.

Η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,1% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο οποίος αναθεωρήθηκε χαμηλότερα σε αύξηση 0,5%, ανακοίνωσε η Eurostat στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη 13/6. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 0,2%, σύμφωνα με τη διάμεση τιμή 29 εκτιμήσεων.

Το αποτέλεσμα αφήνει την οικονομία της ευρωζώνης να στηρίζεται περισσότερο στις υπηρεσίες για να συνεχίσει την ανάκαμψή της μετά την αναπτυξιακή έξαρση του πρώτου τριμήνου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει επέκταση 0,8% το 2024, διπλάσιο ρυθμό από πέρυσι.

Ενώ η μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα μπορεί να προσφέρει μελλοντική βοήθεια στην οικονομία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποφεύγουν προς το παρόν περαιτέρω κινήσεις, καθώς αξιολογούν την ισχύ του πληθωρισμού.

Είπαν την περασμένη εβδομάδα ότι η μεταποίηση δείχνει σημάδια “σταθεροποίησης σε χαμηλά επίπεδα” μετά από ένα έτος κατά το οποίο η ενεργειακή κρίση στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ακρωτηρίασε την παραγωγή στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στους εταίρους της.

Η έκθεση της Πέμπτης έδειξε κάποια φωτεινά σημεία. Εκτός από τη μείωση των ενδιάμεσων αγαθών, όλες οι άλλες κατηγορίες αυξήθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά 0,7% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά, που σηματοδοτεί τον τρίτο μήνα κερδών.

Γεωγραφικά εν τω μεταξύ, φτωχά αποτελέσματα παρατηρήθηκαν κυρίως στις μικρότερες χώρες της περιοχής, με τις μεγαλύτερες μειώσεις στο Λουξεμβούργο, τη Λετονία και την Ιρλανδία. Από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, μόνο η Ιταλία υπέστη πτώση.

Διαβάστε ακόμη

Στουρνάρας: Η κυβέρνηση έχει τρία καθαρά χρόνια μπροστά της

DBRS: H επίπτωση του Euro 2024 στη γερμανική οικονομία (γράφημα)

ΕΛΣΤΑΤ: Στα 32,4 δισ. ευρώ ο τζίρος στις επιχειρήσεις τον Απρίλιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ