Οι ευρωπαϊκοί δείκτες πιστωτικού κινδύνου υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο και πλέον ετών, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα καταφέρουν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.

Ο δείκτης Markit iTraxx Europe που παρακολουθεί τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών για τις επιχειρήσεις υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης έχει πέσει στις 56,1 μονάδες βάσης και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Ένας παρόμοιος δείκτης που παρακολουθεί τα εταιρικά ομόλογα χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (junk-rated) έχει επίσης επιστρέψει σε χαμηλό διετίας.

Οι πιστωτικές αγορές παγκοσμίως έχουν σημειώσει άνοδο φέτος, καθώς οι επενδυτές αναμένουν όλο και περισσότερο ότι οι κεντρικές τράπεζες θα είναι σε θέση να περιορίσουν τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσουν μεγάλη οικονομική ύφεση, γνωστή ως «ήπια προσγείωση». Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Bank of America για τους πιστωτικούς επενδυτές, το 63% των ερωτηθέντων αναμένει τώρα αυτό το σενάριο και μόνο το 6% αναμένει μια σκληρή προσγείωση.

«Πιστεύουμε ότι τα ασθενέστερα στοιχεία είναι απαραίτητα για να οδηγήσουν σε μια ισχυρότερη συναίνεση και πάλι στην άποψη της “ήπιας προσγείωσης”, βοηθώντας τα πιστωτικά spreads να επαναλάβουν την τάση σύσφιξης», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές Barnaby Martin και Ιωάννης Αγγελάκης στο σημείωμα της 12ης Φεβρουαρίου.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων από τις χώρες της ευρωζώνης και το Ηνωμένο Βασίλειο τροφοδοτούν τις ελπίδες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν σύντομα να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια μετά από αρκετά χρόνια αυξήσεων για την τιθάσευση του πληθωρισμού. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι διχασμένα ως προς το αν οι περικοπές θα μπορούσαν να έρθουν ήδη από τον Μάρτιο.

Τα επιχειρηματικά πιστωτικά περιθώρια έχουν επίσης περιοριστεί φέτος, με το μέσο κόστος δανεισμού σε ευρώ, υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, να διαμορφώνεται σήμερα σε περίπου 126 μονάδες βάσης και να είναι το χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με τους δείκτες του Bloomberg.

Διαβάστε ακόμη

Πολύ νωρίς ή πολύ αργά; Διχάζει την ΕΚΤ το timing για τα επιτόκια

Freedom Holding: Διπλασίασε τα έσοδα τριμήνου με αύξηση κέρδους κατά 1,5 φορά

Πώς οι super rich επιλέγουν να μεταβιβάσουν την αμύθητη περιουσία τους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ