Όλα τα σενάρια φαίνεται να είναι στο τραπέζι αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με τους αξιωματούχους της Φρανκφούρτης να εμφανίζονται για ακόμη μία φορά διχασμένοι υπό τον φόβο της επανάληψης των λαθών του παρελθόντος.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν ήδη ξεκινήσει να συζητούν πότε μπορούν να αρχίσουν με ασφάλεια να αντιστρέφουν τις αυξήσεις επιτοκίων που εφάρμοσαν για να βάλουν φρένο στον πληθωρισμό. Ωστόσο, οι τελευταίες δημόσιες δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης είναι ενδεικτικές τις διάστασης απόψεων που επικρατεί στο εσωτερικό της ΕΚΤ.  «Λάδι στη φωτιά» έρχονται να ρίξουν και οι  αγορές χρήματος, οι οποίες  αύξησαν την Πέμπτη τα στοιχήματα σχετικά με τις μειώσεις επιτοκίων για να «βλέποντας» πέντε μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης φέτος αντί για τέσσερις, με την πρώτη να θεωρείται ότι θα γίνει τον Ιούνιο.

Μετά τα χθεσινά μαθήματα ιστορίας από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιοακίμ Νάγκελ, ο οποίος επεσήμανε ότι η «η ιστορία έχει δείξει ότι είναι χειρότερο να χαλαρώνει κανείς τη νομισματική πολιτική πολύ νωρίς παρά πολύ αργά» και προέτρεψε τους αξιωματούχους να είναι υπομονετικοί ως προς την αξιολόγηση της κατάστασης, σήμερα, ο Γάλλος Κεντρικός Τραπεζίτης Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό κινήθηκε σε αντίθετη ρότα.

Σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα L’Echo, είπε ότι η κεντρική τράπεζα έχει τρεις τύπους ευελιξίας: Πότε, πόσο γρήγορα και πόσο μειώνει το κόστος δανεισμού. «Το να έχουμε αυτούς τους τρεις διαδοχικούς βαθμούς ελευθερίας μπορεί να είναι ένα ακόμη επιχείρημα για να μην καθυστερήσουμε υπερβολικά την πρώτη περικοπή», είπε ο Βιλερυά. «Δεν είναι θέμα βιασύνης, αλλά το να ενεργείς σταδιακά και ρεαλιστικά μπορεί να είναι προτιμότερο από το να αποφασίσεις πολύ αργά και μετά να χρειαστεί να κάνεις υπερβολική προσαρμογή».

Ακόμη πιο… βιαστικός φαίνεται να είναι ο Μαλτέζος κεντρικός τραπεζίτης Έντουαρντ Σικλούνα, ο οποίος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, να σταματήσει να βρίσκει δικαιολογίες και να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων ήδη από τον Μάρτιο.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Μάλτας προέτρεψε τους συναδέλφους του να είναι αντικειμενικοί στην αξιολόγηση των τελευταίων τάσεων των τιμών και να χαλαρώσουν το «ασφυκτικό λουρί» στην οικονομία, έστω και λίγο. Οι τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις -που θα επικαιροποιηθούν για τη συνεδρίαση του επόμενου μήνα- θα μπορούσαν να βοηθήσουν να στηρίξουν οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής, δήλωσε σε συνέντευξή του.

«Ο Μάρτιος θα μπορούσε να είναι ο μήνας της έναρξης της μείωσης», δήλωσε ο Σικλούνα, ο οποίος σπανίως τοποθετείται δημόσια και είναι το πρώτο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που θέτει την προοπτική χαλάρωσης της πολιτικής τόσο σύντομα. «Θα δούμε πόσοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε τον Ιούνιο».

Η θέση της Λαγκάρντ

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ήταν επιφυλακτική αυτή την εβδομάδα σχετικά με το πότε ενδέχεται να έρθουν μειώσεις των επιτοκίων, λέγοντας ότι οι μισθοί γίνονται πιο σημαντική κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού.

«Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα να δω είναι να παίρνουμε μια βιαστική απόφαση και να δούμε τον πληθωρισμό να αυξάνεται ξανά και να πρέπει να λάβουμε περισσότερα μέτρα», είπε η Λαγκάρντ σε ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη.

Όπως έγραψε την Πέμπτη το newmoney, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο του τελευταίου νομισματικού διαλόγου πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές, η πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι μετά την ανάπτυξη κατά 3,4% το 2022, η οικονομική δραστηριότητα της ζώνης του ευρώ ήταν ασθενής το 2023, με το πραγματικό ΑΕΠ να παραμένει στάσιμο το τελευταίο τρίμηνο. Σύμφωνα με την πρόεδρο Λαγκάρντ η ασθενής οικονομική δραστηριότητα είναι ευρεία σε όλους τους τομείς, και εκτείνεται από τις κατασκευές και τη μεταποίηση έως τις υπηρεσίες. Ωστόσο, τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, αναμένεται ανάκαμψη συνολικά στην Ευρωζώνη το επόμενο έτος.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστική η Κριστίν Λαγκάρντ, «σύμφωνα με την τελευταία προκαταρκτική εκτίμηση, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,8% τον Ιανουάριο του 2024 μετά από αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Δεκέμβριο του 2023. Η ανάκαμψη τον Δεκέμβριο ήταν μεν αναμενόμενη, αλλά ήταν ασθενέστερη. Ο πληθωρισμός των τροφίμων υποχώρησε περαιτέρω στο 5,7% τον Ιανουάριο λόγω του χαμηλότερου πληθωρισμού για τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ ο πληθωρισμός της ενέργειας διαμορφώθηκε στο -6,3%. Ο βασικός πληθωρισμός (εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων) μειώνεται σταδιακά, αλλά στον τομέα των υπηρεσιών υπάρχουν σημάδια επιμονής των πληθωριστικών πιέσεων».

Η συνεδρίαση του Μαρτίου, σε μόλις τρεις εβδομάδες, έχει προσελκύσει ελάχιστη προσοχή: Μόνο ένας αναλυτής που ρωτήθηκε από το Bloomberg προβλέπει μείωση τότε. Οι traders δεν βλέπουν σχεδόν καμία πιθανότητα για μια κίνηση, μετά και την προειδοποίηση της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ την Πέμπτη να μην ενεργήσουν βιαστικά.

Διαβάστε ακόμη

Hi-Tech έλεγχοι της εφορίας: Mε φορητές κάμερες, τάμπλετ και σκάνερ βγαίνουν περιπολία οι ελεγκτές

ΠΑΣΟΚ για γάμο ομοφύλων: Η απάντηση στα σχόλια της ΝΔ – Πώς σκοπεύει ο Ανδρουλάκης να αντιδράσει στις 11 αποχές

Αγρότες: Κατεβαίνουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα για το συλλαλητήριο της Τρίτης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ