BLOOMBERG

Galene: Το 2026 το «πράσινο φως» των επενδυτών για το τεράστιο αιολικό πρότζεκτ στη Σουηδία (γράφημα)

Τα πράγματα έχουν «παγώσει» λόγω του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης και των υψηλών επιτοκίων - «Δεν έχει χαθεί τίποτα», υποστηρίζει ο CEO της ΟΧ2 ΑΒ

Η σουηδική εταιρεία αιολικής ενέργειας, OX2 AB, αναμένει πως η τελική επενδυτική απόφαση όσον αφορά το σημαντικό offshore αιολικό πρότζεκτ στη χώρα θα διαρκέσει αρκετά χρόνια, αφού το υψηλότερο κόστος και τα υψηλά επιτόκια περιορίζουν την επενδυτική ευχέρεια στον κλάδο. 

«Πιστεύουμε πως αυτό θα είναι ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά offshore πρότζεκτ το οποίο θα ανακοινώσει τον βαθμό επενδύσεών του», ανέφερε ο CEO της επιχείρησης, Πολ Στόρμοεν. 

Σημειωτέον πως η εταιρεία του, σύμφωνα με το Bloomberg σχεδιάζει την κατασκευή και λειτουργία ενός τεράστιου πρότζεκτ στα δυτικά της Σουηδίας γνωστό και ως πάρκο Galene, για το οποίο έλαβε και την απαραίτητη άδεια την περασμένη άνοιξη. Η OX2 AB βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ellevio AB για την πιθανή διασύνδεση με το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Ο Στόρμοεν αναμένει πως το πρότζεκτ Galene θα αποτελέσει μέρος ενός νέου κύματος συναφών προσπαθειών οι οποίες επηρεάζονται σημαντικά από τα επακόλουθα της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

Η δραματική αύξηση των τιμών των μεταλλευμάτων και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης είναι κάτι το διαμετρικά αντίθετο με τις συνθήκες οι οποίες επικρατούσαν πριν από λίγα χρόνια.

«Χρειαζόμαστε μία περίοδο αναπροσαρμογής», ανέφερε ο Στόρμοεν, προσθέτοντας πως «πρέπει να εξασφαλίσουμε πως όλοι αισθάνονται άνετα, πως αυτό θα είναι ένα περιβάλλον τιμών στο οποίο θα μπορούμε να προσαρμοστούμε».

Η κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας Vattenfall AB η οποία πήρε άδεια για ένα άλλο πρότζεκτ την ίδια στιγμή με την Galene, δήλωσε τον Οκτώβριο πως το κόστος για τους κατασκευαστές έχει αυξηθεί κατά 40% τους τελευταίους 12 με 18 μήνες.

Υπάρχουν, πάντως, ακόμα ορισμένα εμπόδια τα οποία θα πρέπει να ξεπεράσει η ΟΧ2. Έχει γίνει έφεση για την παροχή της άδειας Natura 2000 του πάρκου, ενώ οι άδειες για την υποβρύχια καλωδίωση αναμένεται να λάβουν το πράσινο φως το α’ εξάμηνο του 2024.

Ακόμα κι αν το έργο εγκριθεί πλήρως, ενδέχεται να χρειαστούν ακόμα αρκετά χρόνια μέχρι την οικονομική περαίωσή του, όπως δήλωσε η αναλυτής του BloombergNEF, Λουίζα Άμοριμ. 

Αν και η Σουηδία διαθέτει ορισμένα μικρότερα αιολικά πάρκα, το πρότζεκτ Galene και το πρότζεκτ Kattegatt Syd της Vattenfall θα είναι τα πρώτα υπερσύγχρονα τα οποία θα χρησιμοποιούν τουρμπίνες με το ύψος ουρανοξυστών.

Εάν περαιωθούν επιτυχώς, θα ενισχύσουν την τροφοδοσία ηλεκτρικού στη νότια Σουηδία, η οποία πέρυσι επισημάνθηκε ως μία από τις ευρωπαϊκές περιοχές οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο από ελλείψεις ενέργειας μετά από το κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γηραιά Ήπειρο τα τελευταία χρόνια.

Το πρότζεκτ Galene θα παράγει ετησίως περίπου 1,5 τεραβατώρες ηλεκτρικού, ενώ η επένδυση αναμένεται να κοστίσει περίπου $960 εκατομμύρια. Η Ingka Investments, επενδυτικός βραχίονας του γνωστού κολοσσού ΙΚΕΑ, κατέχει το 49% των μετοχών στο πρότζεκτ.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών αυτών στον ευρύτερο κλάδο έχει δεχθεί πλήγμα μετά από τα προβλήματα σε παρόμοια πρότζεκτ στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Η ΟΧ2 έχει απωλέσει σχεδόν το 50% της αξίας κεφαλαιοποίησής της φέτος, μετά από κέρδη 49% το 2022.

Ο Στόρμοεν, όμως, παραμένει αισιόδοξος, αφού την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε πως τα φετινά λειτουργικά κέρδη της εταιρείας θα κυμανθούν στο περίπου 1 δισ. σουηδικές κορώνες, σε σύγκριση με τα 624 εκατ. κορώνες του 2022. 

«Τα πάμε καλά λειτουργικά και πιστεύω πως υπάρχει μία μικρή παρανόηση σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε για να δημιουργήσουμε αξία», δήλωσε, συμπληρώνοντας πως «φέτος δεν ξεκινήσαμε τόσο πολλά χερσαία πρότζεκτ, αφού έχουμε μεταθέσει το χαρτοφυλάκιό μας για του χρόνου. Δεν χάθηκε τίποτα».

Διαβάστε ακόμη

Πρωτογενές πλεόνασμα 5 δισ. ευρώ και νέα μέτρα στήριξης 2,7 δισ. ευρώ το 2024

Στο «μικροσκόπιο» των βρετανικών αρχών η συνεργασία Microsoft – OpenAI (πίνακες)

Τεχνητή νοημοσύνη: Η άγνωστη μέχρι τώρα τρομακτική «δίψα» της για υδάτινους πόρους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""