Ο πυρετός ενδιαφέροντος για το επόμενο «κύμα» της τεχνητής νοημοσύνης αυξάνει την δημόσια εποπτεία ενός συχνά ξεχασμένου αλλά κρίσιμης σημασίας περιβαλλοντικού ζητήματος. Αυτό του αυξανόμενου υδάτινου αποτυπώματος των Big Tech.

Oι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Microsoft και Google έχουν πρόσφατα ανακοινώσει σημαντική αύξηση της κατανάλωσης ύδατος, κάτι το οποίο οι ερευνητές υποθέτουν πως οφείλεται στην κούρσα για την ανάπτυξη εξελιγμένης τεχνητής νοημοσύνης.

Η ερευνητής του University of California Riverside, Σαολέι Ρεν, δημοσίευσε μελέτη σύμφωνα με την οποία αναλύει τους πόρους που απαιτούνται για την λειτουργία των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT.

H Ρεν και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως το ChatGPT χρησιμοποιεί 500ml νερού κάθε 10 ή 15 ερωτήσεις, αναλόγως με το πότε και που χρησιμοποιείται το μοντέλο.

Σημειωτέον πως, όπως τονίζει και το CNBC, οι χρήστες που υποβάλλουν ερωτήματα στο δημοφιλές σύστημα αγγίζουν τους εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε μήνα, κάτι το οποίο αναδεικνύει την πραγματική δίψα των μοντέλων ΤΝ για υδάτινους πόρους.

Οι ερευνητές προειδοποιούν πως εάν το αυξανόμενο υδάτινο αποτύπωμα των μοντέλων ΤΝ δεν αντιμετωπιστεί επαρκώς, το ζήτημα θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο για την κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνη και βιώσιμη χρήση της τεχνολογίας αυτής στο μέλλον. 

Το κρυφό κόστος

Τα κέντρα δεδομένων αποτελούν κύριο μέρος της λειτουργίας των Big Tech και χρειάζονται τεράστιοι υδάτινοι πόροι για την ψύξη τους.

Για τη Meta, αυτά τα κέντρα δεδομένων τεράστιου μεγέθους όχι μόνο χρησιμοποιούν το μεγαλύτερο ποσοστό υδάτινων πόρων της εταιρείας, αλλά και τη μερίδα του λέοντος της ενέργειας του κολοσσού, ενώ εκπέμπουν και την πλειονότητα των αερίων θερμοκηπίου.

Τον περασμένο Ιούλιο, οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Ουρουγουάης για να αντιδράσουν στο σχέδιο της Google για την κατασκευή κέντρου δεδομένων. Η πρόταση συμπεριλαμβάνει τη χρήση τεράστιων ποσοτήτων υδάτων σε μία χώρα η οποία υποφέρει από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 74 ετών. 

Η Google, από την πλευρά της, τόνισε πως το έργο βρίσκεται ακόμα σε διερευνητικό στάδιο και υποστήριξε πως η βιωσιμότητα παραμένει στο επίκεντρο της όλης προσπάθειάς της.

Στην πρόσφατη έκθεση περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της Microsoft, ο κολοσσός αποκάλυψε πως η κατανάλωση υδάτινων πόρων της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε κατά 1/3 μεταξύ του 2021 και του 2022, στα περίπου 1,7 δισ. γαλόνια. Αυτό ισοδυναμεί σε ετήσια χρήση νερού αρκετής ποσότητας για να γεμίσουν πάνω από 2.500 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων. 

Για την Google, η συνολική κατανάλωση νερού στα κέντρα δεδομένων και τα γραφεία της ανήλθε σε 5,6 δισ. γαλόνια το 2022, ετήσια αύξηση της τάξης του 21%. 

Οι δύο εταιρείες έχουν ξεκαθαρίσει πως αποσκοπούν να γίνουν «water positive» μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αναπληρώνοντας περισσότερο νερό απ’ ό,τι χρησιμοποιούν.

Είναι αξιοσημείωτο, όμως, πως τα τελευταία στοιχεία κατανάλωσης υδάτινων πόρων αποκαλύφθηκαν πριν από την κυκλοφορία των ανταγωνιστικών προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης. Η υπολογιστική ισχύς και η ψύξη για τη λειτουργία του Bing Chat της Microsoft και του Google Bard θα σημαίνει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα χρήσης νερού τους επόμενους μήνες.

Εκπρόσωπος της Microsoft ανέφερε στο CNBC πως η εταιρεία επενδύσει στην έρευνα για τη μέτρηση χρήσης της ενέργειας και του νερού και των επιπτώσεων της τεχνητής νοημοσύνης στην κλιματική αλλαγή, ενώ παράλληλα εργάζεται σε τρόπους για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των συστημάτων.

Εκπρόσωπος της Google, από την άλλη, δήλωσε στο CNBC πως η έρευνά της υποδεικνύει πως αν και η ζήτηση για τεχνητή νοημοσύνη έχει αυξηθεί δραματικά, η αναγκαία ενέργεια για την τροφοδοσία της αυξάνεται με πολύ βραδύτερο ρυθμό απ’ όσο προέβλεπαν πολλές έρευνες. Τέλος, τόνισε πως η Google χρησιμοποιεί δοκιμασμένες πρακτικές για τη μείωση του κλιματικού αποτυπώματός της.

Διαβάστε ακόμη

Πρωτογενές πλεόνασμα 5 δισ. ευρώ και νέα μέτρα στήριξης 2,7 δισ. ευρώ το 2024

DHR Services: Με 10 ξενοδοχεία στο χαρτοφυλάκιό της, προχωρά και σε νέες συμφωνίες ανά την Ελλάδα

Η κρίσιμη ημέρα (για το Μ.Μ), οι Ελληνες επενδυτές για τον Αστακό, οι μπίζνες του Ρήγα στην Ενέργεια και οι γκρίνιες για τον νόμο Τσακλόγλου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ