Η οικονομία της Γαλλίας ανέκαμψε στις αρχές του 2023, παρά τις ανησυχίες ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις που προκάλεσε η απόφαση Μακρόν για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα είχαν επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 0,2% έπειτα από την στασιμότητα του τελευταίου τριμήνου του 2022. Το εξωτερικό εμπόριο στήριξε την οικονομία της Γαλλίας, την ώρα που οι εγχώριοι μοχλοί ανάπτυξης παρουσίασαν μείωση.

Τρία από τα τέσσερα μεγαλύτερα κράτη-μέλη του της ΕΕ θα δημοσιεύσουν σήμερα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία θα μπορούσαν να παρέχουν ενδείξεις για το πόσο μεγάλη θα είναι η αύξηση των αύξηση των επιτοκίων που θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 4 Μαΐου. Η έκθεση της ίδιας της Ευρωζώνης για τις τιμές καταναλωτή αναμένεται μόλις δύο ημέρες πριν από την απόφαση της ΕΚΤ.

Η ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ήταν σύμφωνη με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών του Bloomberg. Ωστόσο, η στατιστική υπηρεσία Insee αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για τους τρεις τελευταίους μήνες του περασμένου έτους σε μηδέν από 0,1%.

Η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου υποστηρίχθηκε από την ώθηση του καθαρού εμπορίου, καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν και οι εξαγωγές παρέμειναν δυναμικές, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 1,1%.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι απεργίες για το συνταξιοδοτικό δεν έπληξαν την οικονομία, με την Τράπεζα της Γαλλίας να εκτιμά ότι το πλήγμα περιορίστηκε σε λίγους τομείς.

Ωστόσο, υπήρξαν ενδείξεις για ηπιότερη εγχώρια ζήτηση, με τις καταναλωτικές δαπάνες να μην να επιστρέφουν σε ανοδική πορεία μετά τη συρρίκνωσή τους στο τέλος του 2022 και τις συνολικές επενδύσεις να μειώνονται κατά 0,2%.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της η Insee ανέφερε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,3% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, καθώς τα νοικοκυριά περιόρισαν τις αγορές τροφίμων και βιομηχανικών αγαθών. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν αύξηση 0,5%.

Διαβάστε ακόμη

Eurogroup: Πρώτο «γκάλοπ» για τη λιτότητα και το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας από το 2024

Συρρικνώνονται οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας

Eli Lilly: Βρίσκεται ένα βήμα πριν το «πράσινο φως» για φάρμακο κατά της παχυσαρκίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ